Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pobral en in edini ametyst. Sladko-kislo, ne preveč čvrsto, zelo sočno. Tako rekoč poletni topaz, čeprav nekoliko manj aromatičen (kar pa ne pomeni, da sploh ni).

Zelo zadovoljen.

V primerjavi z ametystom prav tako poletna nela iz iste vzgojne družine nima prave arome (in je v resnici lahko zelo občutljiva na škrlup), William's pride pa je bistveno bolj čvrst (jaz ga jem z nožem) in nagnjen k steklavosti (sicer je okus tudi tam zelo dober).
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Danes presenečenje...

V avstroogrskem delu sadovnjaka je tudi prinz Albrecht. Ta jabolka naj bi imela zmerno aromo, primerna za pobiranje pa naj bi bila ob koncu septembra - in še potem naj bi najprej odležala do novembra, da postanejo lepo užitna.

Več opisov kot sem bral, bolj sem si milslil no, če ne drugega, za sok in čežano se vedno da - ker je povsod bilo o neki nežnosti in zmernosti, jaz pa navijam za bolj hardcore jabolka.

Danes sem mimogrede opazil, da je eden od letošnje prve generacije sadežev na enem delu kot obtolčen in bo verjetno zgnil, pa sem ga utrgal.

Ni šel zlahka z drevesa in sem si mislil OK, normalno, saj še ni čas. Ampak dajmo vseeno poskusit, kakšen okus ima.

In je imel... Krasen, "širok" (mešanica vsega živega), močno izražen okus. Zelo me je presenetil in razveselil.

Verjetno je to v veliki meri stvar vremena v letošnjem poletju. Ampak tudi če je to maksimum, ki bo samo včasih dosežen - glavno, da se da, to bo kar vredno počakati.

Nakar je tu še možnost, da tako kot trta frumoasa alba definitivno ni to, kar naj bi bila, tudi tole sploh ni prinz Ablrecht Smile Ampak kakorkoli. Tudi če je narobe, je to prijetna napaka.

https://www.arche-noah.at/files/prinz_albrecht.pdf
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Tako rekoč zrela že pada tudi rajka, cca 3 tedne prezgodaj. To pa je bolj nevtralna zadeva, vendar daleč od tega, da bi bila zanič. Dosti bolj sladka kot kisla, nič od tega pa zelo. Iz iste hiše kot topaz, nela in ametyst.v
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Joj, koliko zanimivih sort jabolk tule predstavljate, pa tako sočno in slastno opišete poklon
Pri nas smo zainteresirani za kakšno jablano, ki zraste tako visoko, da daje poleti kaj uporabne sence pa še okusna jabolka ... pa še kar hitro naj bi zrasla, senca bo za začetek bolj pomembna kot jabolka. Na sorte se pa spoznamo kot zajec na boben Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
lovor
Prispevkov: 158
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a lovor »

crtj je napisal/a:
Danes presenečenje...

V avstroogrskem delu sadovnjaka je tudi prinz Albrecht. Ta jabolka naj bi imela zmerno aromo, primerna za pobiranje pa naj bi bila ob koncu septembra - in še potem naj bi najprej odležala do novembra, da postanejo lepo užitna.

Več opisov kot sem bral, bolj sem si milslil no, če ne drugega, za sok in čežano se vedno da - ker je povsod bilo o neki nežnosti in zmernosti, jaz pa navijam za bolj hardcore jabolka.

Danes sem mimogrede opazil, da je eden od letošnje prve generacije sadežev na enem delu kot obtolčen in bo verjetno zgnil, pa sem ga utrgal.

Ni šel zlahka z drevesa in sem si mislil OK, normalno, saj še ni čas. Ampak dajmo vseeno poskusit, kakšen okus ima.

In je imel... Krasen, "širok" (mešanica vsega živega), močno izražen okus. Zelo me je presenetil in razveselil.

Verjetno je to v veliki meri stvar vremena v letošnjem poletju. Ampak tudi če je to maksimum, ki bo samo včasih dosežen - glavno, da se da, to bo kar vredno počakati.

Nakar je tu še možnost, da tako kot trta frumoasa alba definitivno ni to, kar naj bi bila, tudi tole sploh ni prinz Ablrecht Smile Ampak kakorkoli. Tudi če je narobe, je to prijetna napaka.

https://www.arche-noah.at/files/prinz_albrecht.pdf


Tale Prinz Albrecht ( iz Prusije) je kolikor slišim predvsem na širše nemškem področju zelo popularna stara sorta jabolk, tudi odporna na bolezni in mrazove. Sodi med renetna jabolka in vsaj po mojih virih navajajo, da ima prav izrazito in ne milo aromo. Bi me prav zanimalo poizkusiti to jabolko. Si sadiko dobil v Sloveniji?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ja, celotno avstroogrsko serijo sem dobil pri Malusu http://www.malus.si/jablane/ . Mislim, da ima nekatere od starih sort tudi Rast Baznik, pa verjetno še kdo, ampak ta dva vem iz rokava.

So na sejancih, ne spomnim se, ali so imeli tudi na drugih podlagah, jaz sem prav hotel sejance zaradi lege. So na izpostavljenem delu (vetru in mrazu) in v glavnem prepuščene same sebi, razen da imajo ograjo (ker sicer bi srne to poradirale) + dobivajo pomladi par rund neema proti pedicu in prek leta zastirko iz košene trave.

Zato sem za ta del sadovnjaka tudi izbral sorte, ki naj b bile solidne v takšnih situacijah in zaenkrat je videti, da gre.

Šlo je tako:

- sajeno jeseni 2012
- pomlad 2013: vse živo navalilo na mlada drevesca, od pedica naprej, nič od njih
- pomlad 2014: že nekoliko boljše, začenjajo v miru poganjati, morda pa kaj bo iz tega
- pomlad 2015: popravljam obliko, razpenjam, nastavljeni prvi plodovi

Predvidoma bodo letos pred zimo dobile sadjarsko gnojilo, natroseno v s kolom narejene luknje na obodu krošnje.

Voluhar je imel dve gverilski akciji (od 10 dreves) in sem moral nazaj k prodajalcu po rezervne dele - zamenjal sem rdečo zvezdasto reneto, namesto rdečega boskopa pa sem dal kar ametyst na M111. Ostalo OK.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

lpmami je napisal/a:
Pri nas smo zainteresirani za kakšno jablano, ki zraste tako visoko, da daje poleti kaj uporabne sence pa še okusna jabolka ... pa še kar hitro naj bi zrasla, senca bo za začetek bolj pomembna kot jabolka.


Po tem, kar praviš, je primerna podlaga sejanec, torej brez zmanjševalnih učinkov, drevo naj zraste tako visoko, kot bi naravno zmoglo. To lahko pomeni odraslo velikost tudi 10 x 10 m.

S tem je vsekakor pokrita potreba po senci, aktualne pa so vsaj naslednje dileme:

- izbira take sorte, od katere želiš, da je krošnja gosta in da raste bolj pokončno in hitro; ter da je čim manj občutljiva na naravne danosti, bolezni in škodljivce

- prostor in razdalje, ker ko bo to takšna zverina, se ne sme zgoditi, da bi recimo padla na hišo

- kaj boste počeli z jabolki, ko bo to 5+ m visoko drevo, jabolk pa mali milijon - nekdo se bo moral ukvarjati s tem (to pišem pod težo terorja velike stare hruške, ki jo pobiram tretji teden in letos tolče rekorde Smile

Šele potem (kakor sem razumel tvoje prioritete) pa se začne, da bi en okus raje kot drugi + kdaj naj zori. Sorte jabolk imajo vsaj po mojem vtisu ZELO širok nabor možnih okusov, ljudje pa imamo tudi radi zelo različne poudarke. Potem so tu še potrebe - a je za sproti ali bolj za predelavo, ali naj bo za skladiščenje itd.

Recimo, pri tehle mojih sejancih sem opazil, da se najhitreje razvija carjevič (originalno znan kot kronprinz Rudolf). Ta ima tudi poseben okus, meni je všeč, predlagam, da poskusiš na tržnici (nekje oktobra).

Vendar naj bi bil samo "srednje odporen" na škrlup, ki je ponavadi glavni davež pri jablanah. Tukaj sicer lani v zelo mokrem letu nisem opazil težav (zanimivo pa sem jih pri neli, ki naj bi bila ekstra vzgojena za odpornost).

Hitrost rasti bo v vsakem primeru tudi močno odvisna od tega, kako bo z vodo in hrano - to gotovo lahko naredi več razlike kot pa izbira sorte.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Črt, najlepša hvala za hiter in izčrpen odgovor Smile
Lahko svetuješ kakšnega sadjarja na Gorenjskem ali v bližini?
Mogoče je kdo med sadjarskimi mojstri na Gartlcu pripravljen vzgojiti in mi (pro)dati eno tako jablano v letu, dveh?
Saj ne vem, če ne sprašujem neumno, ampak - kot sem rekla ... kot zajec na boben..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Tukaj je nekaj gorenjskih: http://med.over.net/forum5/read.php?151,8629095

Med njimi Cegnar tudi ima v online ponudbi carjeviča na sejancu (če se odločiš za to sorto).

Tako ali tako moraš počakati jesen, preden boš lahko sadila. To boš recimo novembra. Dotlej imaš pa priložnost v zgodnji jeseni na tržnici preizkusiti razne sorte.

Če slučajno razmisliš, da ti pravzaprav ne gre toliko za sadeže kot za senco in da morda celo sadeži sploh niso pomembni - so pa tudi druga, bistveno hitreje rastoča drevesa za senco.

(Ker jablana ti bo do 10 x 10 m rasla recimo 15-20 let)
lovor
Prispevkov: 158
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a lovor »

Redko se jablana uporablja kot drevo, ki naj bi hitro dalo blagodejno senco za sedeti pod njo. Od sadnih dreves v celinskem delu Slovenije prej hruška ali češnja na sejancu, na Primorskem pa murva ali tudi kaki ali figa. Sicer so lahko nevšečni tudi padajoči sadeži.

Težko se neko sadno drevo meri s senco, ki jo bo dala recimo lipa ali divji kostanj ali s tem, v kolikih letih je ta senca že dovolj spodobna in osvežilna.
Odgovori