Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Mfranc, pri meni v Istri je lani bila banja za vse čilije in vse paprike. množično jih je bilo kljub takorekoč vsakodnvnem dežju. vse pod milim nebom. letos imam čilijev manj. dežja 2 meseca je bilo nič. samo zalivanje iz štirne vsak drugi dan. visoke temperature. in sploh nekateri niso tako mogočni kot lani mislim na rastline. npr. lani gromozanski grm čez 1m, letos še vedno na 35-40cm bolj pritlikav Giant rocoto red ima še vedno samo še cvetove. kljub temu da so ponavadi pozni se mi zdi da bi nastavke plodov že morali imeti. nasprotno calabrese (Nauta-ne spomnim se natančnega imena) okrogel okus prav za začetnike in sejan prav za polnjenje, dela kot nor in se že rdeči kljub temu, da je pozne sorte.
ugotovila sem, da je vzgoja čilijev popolnoma enostavno dejanje, če so v "naravi", ampak pri tem ne veš rezultat. pri rezultatu mislim na količino plodov. lpvoda
PS: vso rastlinje katero dam v zemljo pognojim takrat. naknadno nikoli nič ne dodajam. seveda je to v Istri in lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
ugotovila sem, da je vzgoja čilijev popolnoma enostavno dejanje, če so v "naravi", ampak pri tem ne veš rezultat. pri rezultatu mislim na količino plodov. lpvoda
PS: vso rastlinje katero dam v zemljo pognojim takrat. naknadno nikoli nič ne dodajam. seveda je to v Istri in lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Seveda, Voda, ti čisto verjamem in lepo da poveš, da se to dogaja v Istri. In ti zavidam .
Višja temperatura in zelo odcedna zemlja! To kar kliče še po vodi in uspeh je zagotovljen .
Če ti letos ne raste, se s tem samo potrjuje, da papričice potrebujejo kar precej vode za dobro rast.
Sam opisujem pogoje recimo v osrednji Sloveniji ...
LP_________________mfranc
Višja temperatura in zelo odcedna zemlja! To kar kliče še po vodi in uspeh je zagotovljen .
Če ti letos ne raste, se s tem samo potrjuje, da papričice potrebujejo kar precej vode za dobro rast.
Sam opisujem pogoje recimo v osrednji Sloveniji ...
LP_________________mfranc
Plamenka je napisal/a: |
Na vrhu slike je Habanero Maya Red. Tako roden čili, da ne vem, za kaj vse naj ga porabim. |
Plamenka, sem ti ga prav fouš
Po papirnih podatkih bi moral biti moj Paper Lanteren "selekcioniran", izbran Maya Red, v resnici pa je krmežljava žlahta tvojega čilija
Huh, in še vedno ga nisem reklamiral pri Thompson & Morgan .....
Je pa tudi hitrič in zelo roden; v dnevu, ali dveh, ga moram zopet obrati, drugi rod.
Verjetno bo spet šel skupno z Habanerom red na sušenje; za omakce je še dovolj časa, računam na indijansko poletje .
LP_________________mfranc
mFranc, tvoj Habanero Chocholate še vedno lepo dela. Sicer ne hiti, a ima poleg sedaj prvih obarvanih plodov še vedno nekaj popkov in vse faze vmes.
Sem poizkusil enega in mi je všeč, moram reči, prijetna aroma. Še vprašanje: ali so semena morebiti črna ali vsaj temna? Se sprašujem ali je predolgo visel (sicer skrit v šavju listja) ali je to njegova značilnost.
Sem poizkusil enega in mi je všeč, moram reči, prijetna aroma. Še vprašanje: ali so semena morebiti črna ali vsaj temna? Se sprašujem ali je predolgo visel (sicer skrit v šavju listja) ali je to njegova značilnost.
Huh, si me pa našel, lani sem gojil štiri sorte habanerov, pa se ne spomnim za nobenega, kakšno seme ima . No ja, moj stari rdeči ima čisto obična, rumena semena. Čokoladni bi lahko imel tudi temnejša semena!
Evo, danes odprem en črni habanero, bi po logiki tudi imel temnejša semena.
LP_________________mfranc
Evo, danes odprem en črni habanero, bi po logiki tudi imel temnejša semena.
LP_________________mfranc
-
- Prispevkov: 105
- Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am
Zelo zanimiv pogovor na temo Čilija, če koga zanima..
http://radioprvi.rtvslo.si/2015/02/nocni-obisk-33/
lp Matjaz
http://radioprvi.rtvslo.si/2015/02/nocni-obisk-33/
lp Matjaz
matjazb je napisal/a: |
Zelo zanimiv pogovor na temo Čilija, če koga zanima.. http://radioprvi.rtvslo.si/2015/02/nocni-obisk-33/ lp Matjaz |
O tej osebi bi se dalo marsikaj zapisati. _________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.