Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Plamenka je napisal/a:
Včeraj sem ves dan kuhala omake.


Mogoče kak recept za te omake?
Tiana
Prispevkov: 1104
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Plamenka, zelo lepo mavrico imaš.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Hvala! Wink Nestrpno čakam še na druge habanere, predvsem na zelenega. Upam, da bo takrat imela še kak zelen paradižnik za osnovo.

V omake sem kot osnovo dala paradižnike in paprike v ustreznih barvah. Točnih količin, koliko česa, ne vem, ker nisem vsega tehtala.

Za 3 l omake White Habanero sem uporabila 50g W. Habanerov, paprike in paradižnike (žal nisem tehtala ali štela komadov), 1,5 dcl kisa za vlaganje, sol in sladkor.

Za 2,5 l omake Orange Habanero sem uporabila 80g oranžnega habanera, ker je manj pekoč, kot bel, ostalo isto.

Za omako Tabasco mi je paprik zmanjkalo in sem dodala samo paradižnike, pa je tudi dobra in polnega okusa. Je pa malo močnejša, ker sem dodala več čilijev, kolikor sem jih imela.

Zame so te omake ravno prav pekoče, da jih lahko poskusim tudi same, tudi večjo količino in ni potrebno gasit pekočega občutka z mlekom. Za koga drugega bi lahko bile tudi preveč pekoče.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka, konkurenca Pajotu? Very Happy

palec gor_________________mfranc
Delmi
Prispevkov: 15
Pridružen: Pe Maj 08, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Delmi »

Plamenka, kapo dol. Bravo. Tole je pa tako lepo videti. klanjam se

Mene kuhanje čaka danes in jutri. Danes sem pobrala prve habanerote in druge "ta hude".
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Plamenka bravo! Sestavine torej so, manjka nam le še tvoj postopek izdelave omakc pa mogoče še približno razmerje med paradižnikom in papriko. Zaenkrat mi je jasno samo to, da si jih kuhala.
Kmalu se bom moral tudi sam lotiti nečesa podobnega, sicer ne bom vedel kam s čiliji.
donkey
Prispevkov: 83
Pridružen: Po Apr 20, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a donkey »

Plamenka je napisal/a:
Včeraj sem ves dan kuhala omake. Glavna sezona čilijev se še začela ni, omak imam pa že za 2 sezoni, pa tudi posušenih je že dovolj. Rolling Eyes Najbrž bom določene dala kar ven in tja posadila solato.



Vse omake so precej blage. Delala sem jih iz približno enakih sestavin, da sem primerjala okuse. White Habanero in Maya Red nimata tako izrazite arome, kot na primer Habanero Orange, Habanero St Barts, a sta vseeno dobra. Tudi Tabasco ima zelo poln okus. Habanero Brown in Capuccino sta nekje med Mayo in oranžnim.
Ostali sorte habanerov pa še niso zrele.


Zgleda odlično!
Delmi
Prispevkov: 15
Pridružen: Pe Maj 08, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Delmi »

No, pa sem še jaz ena izmed mnogih, ki se je nasmolila. V dobri veri, da bom imela čiste čilije, sem kupila rdeči Habanero pri slovenskem eko prodajalcu. Na vrečki piše Rein Saat - vrhnji tekst sem "modro" odrezala.

Ko sem danes pobirala, je bilo kaj videti. En grmiček je bil tipičen rdeči Habanero, drugi pa po pregledovanju Paper Lantern Habanero.
Me je potolažilo, da sta vsaj nabito polna. Nisem mogla verjet, koliko jih je gor, pa še cvete. Jih je bilo potrebno kar malo podpret in privezat.

Zelo dobro kaže tudi rumenemu Habanerotu (seme dobila iz Mehike). Zelo poln in vsi grmički so BP.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Bicikel, postopek je čisto enostaven. Čilije, paprike in paradižnike dam v lonec, dodam nekaj vode - spet po občutku in kuham ene pol ure. Semen pri čilijih ne odstranjujem. Potem vse skupaj zmeljem v mešalniku, zlijem nazaj v lonec, dodam kis, sol in sladkor - malo pokušam, če je v redu in potem se to kuha še ene 10 minut. Nato z omako napolnim steklenice, ki sem jih prej v pečici ogrela na 100 stopinj.

Paprike in paradižnike pa dodajam glede na to, koliko jih imam ustreznih barv.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Delmi, se zgodi. Lahko je ta prodajalec kupil semena in dobil pomešana ali pa so se njemu zamešala. Tisti drugi je lahko Paper Lantern Habanero ali pa Habanero Maya Red - sta si precej podobna.
Odgovori