Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Moj skalnjak, ženine rože in vse kar leta in lazi naokoli

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

če krvomočnice izvirajo iz naših (zmerna klima) krajev, bi skoraj rekla, da je nujno jesensko sejanje ali pa zamrzovanje semen (oz. hranjenje v hladilniku čez zimo), da statificirajo in spomladi kalijo. To pišem na splošno, ne vem, če drži za krvomočnice, ampak številne rastline, ki naredijo semena jeseni, imajo to prilagoditev, saj bi sicer mlade rastlinice, zrasle iz semen jeseni, pozimi pomrznil/zmrznile.
Upam, da ti kdo odgovori iz svojih izkušenj s krvomočnicami.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Meni se na veliko razsejejo same, če odcvetelih cvetov ne poberem pravočasno. Nisem posebej pazila, bi pa rekla, da vzklijejo šele naslednjo pomlad. Več o okrasnih krvomočnicah
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Krvomočnice ko odcvetijo in poležejo poreži, ne do tal, po možnosti včasih zalij. Oblikovale bodo lep, nov grmiček. Velja za višje, tiste na tankih steblih. Pri nekaterih nižjih je listje lepo in ostane tako dolgo v zimo.
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Izgleda, da rože, o katerih sem mislil, da so krvomočnice, to niso.
Gre za tele rože:

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ena od Saxifrag - kamnokrečev

Ko boš imel čas, malo polistaj forum Trajnice, morda boš z njegovo pomočjo lahko identificiral še katero.
Robertino

Ta bo prava.
Robertino

Trenutno cvetoče.

Robertino

Sortiram letošnja semena, kar sem jih že pobral, pa me zanima, kako naj jih shranim do prihodnjega leta. Zlepil sem si majhne papirnate vrečke, semena shranil vanje, da ne bodo neprodušno zaprta in na vrečke napisal kaj vsebujejo. Nameravam jih dati v škatlo od čevljev, da bodo na temnem. Tukaj pa se pojavi dilema. Naj zraven priložim silikagel, da bo pobiral vlago, ali naj tega ne naredim? Če bo zraven silikagel, bi moral celo škatlo verjetno spraviti še v polivinil, ki bi preprečeval dostop okoliški vlagi. Težava je, ker pozimi vlaga v našem stanovanju nikoli ne pade pod 75%. Če jih shranim v kurilnico, kjer občasno sušim perilo, bo še slabše.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Meni se najbolje obnese uporaba pvc zip vrečkic, v katere dam res dobro posušena semena, vrečkice pa v kovček, namenjen za vijake in podobno. Sem jih pa že imela tudi v škatli od čevljev in v papirnatih vrečkicah in sem uporabila silikagel, ja, nekaj vrečkic silikagela. Ta semena sem redno pregledovala in na eni izmed vrečkic kar kmalu opazila plesen. Odstranila sem jo in potem do pomladi, ko sem semena prestavila, ni bilo več težav.
Robertino

Se pravi, da če v vrečke zapakirana semena postavim za par ur na sonce, da se pred shranjevanjem v škatlo s silikagelom še malo pregrejejo in posušijo in jih nato ohlajene pospravim, ne bo nič narobe.
Odgovori