Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

choco_chili je napisal/a:
mfranc, z aji-cito sem se letos tudi jaz precej opekel. Imam jih 12 sadik, ki so ogromne in zasedajo preveč prostora, plodovi pa še skoraj vsi zeleni, razen na eni sadiki, ki je bila med drugimi čiliji.
Pomoje jih drugo leto ne bo med izbranimi.

Sem pa včeraj naredil sigurno mojo najbolj pekočo omakco do sedaj. 500 g bhut jolokie v 12 deci flašk. Ta pa res žge ko pr norcih.


Da žge? Confused Mislim, da požge!_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

hej, hej pravite, da se vama rokototi šele sedaj barvajo. srečneži. meni je Giant rokoto red ves v cvetju in en majhen plod pri 20-tih sadikah (rastejo v Istri). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

voda je napisal/a:
hej, hej pravite, da se vama rokototi šele sedaj barvajo. srečneži. meni je Giant rokoto red ves v cvetju in en majhen plod pri 20-tih sadikah (rastejo v Istri). lpvoda

Enako pri meni. Klinc ga gleda! Twisted Evil_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Trocki je napisal/a:
Jutri pa kuhanje prve runde omak iz 250g Billy Goat (habanero). Razz


Trocki, imaš z Billy Goat že kaj izkušenj? Našel sem samo en podatek za skovile, 450.000 Cool in da je izjemno pozen. Naj bi bil zelo roden?

LP_________________mfranc
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

choco_chili je napisal/a:
mfranc, z aji-cito sem se letos tudi jaz precej opekel. Imam jih 12 sadik, ki so ogromne in zasedajo preveč prostora, plodovi pa še skoraj vsi zeleni, razen na eni sadiki, ki je bila med drugimi čiliji.
Pomoje jih drugo leto ne bo med izbranimi.

Hja, z Aji (Capsicum baccatum) čiliji imam zelo (z)mešane občutke Wink .

Pred leti sem začel z aji klasiko, Aji Amarillo, rumenim in Aji Cristal, rdečim. Včasih me tudi jezi njihova šavjasta, pokončna rast, drugič mi je všeč, ker ne gredo v širino tako kot habaneri.
Pa okus je tudi zelo specifičen, večina aji čilijev imajo močan sadni okus, ki ni vsakemu všeč.

Me ma, da dam drugo leto Queen Laurie na popravca, torej ne na gredo, ampak v lonec, pa malo turbo vzgoje ... Rolling Eyes


choco_chili je napisal/a:
Sem pa včeraj naredil sigurno mojo najbolj pekočo omakco do sedaj. 500 g bhut jolokie v 12 deci flašk. Ta pa res žge ko pr norcih.

He, he, za tole boš moral dobiti orožarsko dovoljenje Cool Laughing .

Sem pa tudi sklenil, da letos prvič malo stehtam Habanere, ki bojo šli v omake. Ponavadi jih dam tudi precej, ampak bolj na "konjski noht" natančno.
Samo to vem, da moje omake zažigajo Embarassed .

LP_________________mfranc
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Danes sem se spravil narediti neke sorte čili namaz. Za maso sem vzel dušeno čebulo, pečeno papriko in melancane, za pekočino pa so poskrbele v pečici pečene raznolike sorte (od Hungarian Wax, Cayenne, Cherrry Bomb, Vezenka, "Erika", za povrh pa čokoladni in zeleni Habaneri). Vse skupaj sem zmiksal z dodatkom masla v gosto zmes podobno ajvarju. Prijetno pekoča reč, ki se bo še malo strdila, če bo v hladilniku. Slastno, mazavo in pekoče, ravno tako kot sem hotel.
Trocki
Prispevkov: 460
Pridružen: Če Maj 08, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Trocki »

mfranc je napisal/a:

Trocki, imaš z Billy Goat že kaj izkušenj? Našel sem samo en podatek za skovile, 450.000 Cool in da je izjemno pozen. Naj bi bil zelo roden?

LP


Letos gojim prvič, semena pa sem pobral iz plodov, katere sem lani dobil od kolega. Upam da je sorta "čista".
Skovili so bolj v rangu rdečih habanerov in tudi nič poznejši niso, vsaj pri meni ne.
Je pa rodnost izjemna. Grm zraste manjši od ostalih habanerov, vendar je nabito poln. Iz dveh rastlin bo prišlo cca 100 manjših plodov (400g).
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Canario Rocoto






Danes sem se lotil seciranja mojega "lenuha". Twisted Evil
Kaj naj rečem...? Nič posebnega. Vonj in okus sladke paprike, pekočina je tam neki (okrog 30.000 SHU), mi je pa všeč, da je plod lepo mesnat
in da se semena brez problema ločijo od placente, tako da je "odpad" res minimalen. Menim, da je z gojiteljskega vidika zanimiv zaradi "muhavosti"
in počasnega zorenja, drugače pa v njem ne vidim nekih posebnih kvalitet.
Malo me začenja dajati radovednost, kako plodna je tovrstna dveletna rastlina... Wink


LP
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »



Pripravljeni čakajo na nedeljski roštilj. Wink


LP
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Spiridon, saj ugrizniti v tole najbrž ne bi upala, ampak izgleda pa top Cool !
Odgovori