Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Koruza - Zea mays
Pravkar meljemo zadnjo koruzico lanskega 25kg pridelka. Žganci in polenta so moja najljubša jed.
Za nekaj časa jo bo zmanjkalo in to me žalosti.
In še poročilo aktualne letine.
Na moradi se bohoti koruzna bulava snet in ne vem, če bo sploh kakšen štok uporaben. Raste na povsem novi lokaciji, kjer nikoli ni bilo njive. Pravzaprav sem jo posadil na svežo (permakulturno) gredo podloženo z ovčjo volno in čeznjo slamo. Poleg rastejo še golice, vse skupaj pa je bujno ga te kap. Koruza je kar črna, visoka preko 2m. Volna raztura.
Ostale sorte so precej bolj skromne v primerjavi z morado, pa tudi z lanskoletno. Razumljivo, saj sem v segmentu "gnojenje" nekoliko preveč skromen. Jo je pa tudi manj posajene. Tako bo pridelka krepko manj, premalo torej in ga bo za za zadovoljitev "polentojedožerke" potrebno dokupiti.
Za nekaj časa jo bo zmanjkalo in to me žalosti.
In še poročilo aktualne letine.
Na moradi se bohoti koruzna bulava snet in ne vem, če bo sploh kakšen štok uporaben. Raste na povsem novi lokaciji, kjer nikoli ni bilo njive. Pravzaprav sem jo posadil na svežo (permakulturno) gredo podloženo z ovčjo volno in čeznjo slamo. Poleg rastejo še golice, vse skupaj pa je bujno ga te kap. Koruza je kar črna, visoka preko 2m. Volna raztura.
Ostale sorte so precej bolj skromne v primerjavi z morado, pa tudi z lanskoletno. Razumljivo, saj sem v segmentu "gnojenje" nekoliko preveč skromen. Jo je pa tudi manj posajene. Tako bo pridelka krepko manj, premalo torej in ga bo za za zadovoljitev "polentojedožerke" potrebno dokupiti.
juglans je napisal/a: |
Na moradi se bohoti koruzna bulava snet in ne vem, če bo sploh kakšen štok uporaben.. |
Letos sem jo našla tudi na 2 storžih rdeče koruze Double Red. Bila je še mlada, pa se vseeno nisem mogla pripraviti, da bi jo narezala in posušila (ali morda zamrznila) za gobje jedi, čeprav jo v internetnih pisanjih zelo hvalijo. Boš ti poskusil, da bo vsaj nekaj koristi od nje?
Kako bo z Morado, bom videla, ko jo bom podrla. Sedaj so storži tam nekje na 3 metrih.
muha je napisal/a: | ||
Letos sem jo našla tudi na 2 storžih rdeče koruze Double Red. Bila je še mlada, pa se vseeno nisem mogla pripraviti, da bi jo narezala in posušila (ali morda zamrznila) za gobje jedi, čeprav jo v internetnih pisanjih zelo hvalijo. Boš ti poskusil, da bo vsaj nekaj koristi od nje? Kako bo z Morado, bom videla, ko jo bom podrla. Sedaj so storži tam nekje na 3 metrih. |
Joj, mi deluje nekako antipatično. Trenutno mi nič ne diši.
Morado je zelo občutljiv na koruzno snet, sploh ob suši, raje ima več vode. Zato verjetno se je tudi pojavila. Letos je pri meni skoraj ni, morda na dveh rastlinah. Sem jo sadila zelo globoko in dodala debelo zastirko, pa še ene dvakrat sem jo celo zalivala, zgleda je bila zadovoljna. Je pa nenavadno, da je tako zgodnja pa tanka in visoka, ponavadi je bolj debela, tudi storži so manjši kot ponavadi. No, bomo videli kaj bo ko bodo storži dozoreli.