Orhy, saj ne rabijo veliko prostora. Imam/imela sem pa 80 sadik, kar je veliko preveč. Naslednje leto bo več Jalapenov, ta hude bom pa imela samo po en lonec vsakega. Guindilla Roja se je dobro obnesel in zelo roden je. Žal je moral ven, razen ene rastline, ker res ne vem, kaj naj počnem z vsemi temi plodovi.
Plamenka, lepa mavrica; kaj niso čiliji en krasen sadež .
Še hči, ki jih skoraj ne povoha, občuduje njihovo barvitost, žarenje njihovih barv.
Plamenka je napisal/a:
Maya Red, Makedonskega in Guindilla Rojo sem že populila ven vse razen po eno rastlino, ker nimam kam s toliko čiliji.
He, he, sam sem se že zdavnaj "rešil" celega kupa lončkov; vsi Santake, in Super chili, pa veliko lončkov z Jalapeni ... Res že malo pretiravamo - po drugi strani se sprašujem, kako bi se krotil, če bi imel dovolj prostora. Toliko sort bi bilo še za sprobat .
Kar se probavanja tiče, se mi zdi, da je nekaj let zanimivo, potem si pa izbereš nekaj najljubših sort in ostaneš pri njih.
Se strinjam, in to sem tudi sklenil v "trenutku treznosti" .
Drugo leto imam še kupljena semena nekih sort; drugače pa, kar se okusa tiče in uporabnosti, sem precej razčistil in potešil firbec.
mfranc je napisal/a:
Mimogrede, reklamiral sem Paper Lantern pri Thompson & Morgan ...
Moram še dodati, da mi tudi njihov Jalapeno Summer Heat ni čisto OK. Še nisem imel sorte, ki bi bila tako skromna, netipična, kar se znanih jalapenskih kožnih razpok tiče. Moram ob priliki pofotkati, da vidijo gojitelji, ki to sorto imajo, ali so jo imeli .
Huh, sploh ne vem če se splača čilije sušiti, oziroma "cmariti" na sobni temperaturi .
Sedajle sušim Habanere v el. sušilniku, pri 50 °C; 2 x po 10 ur so že dali skozi, pa še niso čisto suhi. Res so bili platoji, 5 komadov, nabasani s čilijem, sedaj so se že dobro skrčili. Dobijo še osem ur poceni toka, pa morajo biti popolnoma suhi.
Semena na sobni temperaturi sušim 10 dni. Verjetno so suha že prej, ampak "ziher je ziher". Posušena pakiram v plastične ZIP vrečke z nalepko, nato pa do sejanja shranim v spodnjem predalu hladilnika.
Eh, jest letos ne bom hranil lastnih semen za čilije, jih bom raje preko spleta kupil. Tako ali tako bo za moje potrebe zadoščal izbor kakih treh vrst, predvsem imam v mislih habanero, ker mi je od vseh do sedaj preverjenih daleč najbolj okusen. Pa še kresne prav konkretno.
Me pa zanima sledeče: a je kakšna vrsta primerna za celoletno rast v stanovanju oziroma ali se da uspešno gojiti (npr) habanero tudi pozimi?
In še - katera superhot sorta je dokaj preprosta za vzgojo? Sprašujem, ker mi Bhut Jolokia že dve leti ni uspela, posebne sreče nisem imel niti z Morugo.
Me pa zanima sledeče: a je kakšna vrsta primerna za celoletno rast v stanovanju
Za tale Grandpa’s home pepper pravijo, da je zelo skromen, kar se svetlobe in temperature tiče. Baje
Delam na tem, da bi se pozimi malo igračkal z njim .
Zelenc je napisal/a:
oziroma ali se da uspešno gojiti (npr) habanero tudi pozimi?
Saj to nam pa dokazuje Choco_chili, s svojiim čokoladnim habanerom. Samo dovolj svetlobe in toplote, pa seveda ostalo, kar čili potrebuje, in to je to .