Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2015

tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Ademin!
Paradižnike sadim tako, da skopljem dovolj globoko jamo. Dodam dve lopati komposta. Če ga nimaš na zalogi, lahko dodaš npr. brikete iz konjskega gnoja, preperel konjski ali bilokateri gnoj. Malo ga pokriješ z zemljo. V jamo položiš sadiko pod kotom 45° in jo zasuješ skoraj celo. Le tri liste pustiš nad zemljo. Paradižnik ima lastnost, da dela korenine na steblu. Na ta način se dobro ukorenini. Druga prednost take saditve je, da so pomladi sadike precej razpotegnjene v rasti. Če posadiš plitvo, je večji del rastline nad zemljo, močno pomladansko sonce pa rastlinico rado ožge. Priporočam, da na južno stran sadike tudi zapičiš olistano vejico listavca, da prve dni dela senco neutrjeni rastlinici. Poskusi na ta način in poročaj drugo leto jeseni.
P.S. Ne vem, kakšno zemljo imaš. Ilovnato sem izboljševal tako, da sem zmešal enake dele šote, peska, mivke in najcenejše zemlje, ki je bila v prodaji. To sem dodal prekopani gredi. Vsako leto pa dodajal kompost, preperel hlevski gnoj, ali pa ponovil postopek z mešanico zgoraj navedenih sestavin.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

tinko je napisal/a:
Ademin!
Paradižnike sadim tako, da skopljem dovolj globoko jamo. Dodam dve lopati komposta. Če ga nimaš na zalogi, lahko dodaš npr. brikete iz konjskega gnoja, preperel konjski ali bilokateri gnoj. Malo ga pokriješ z zemljo. V jamo položiš sadiko pod kotom 45° in jo zasuješ skoraj celo...

tinko, mene pa zanima, zakaj pod kotom 45° ?
Saj ne pravim, da je to narobe, vendar še nikoli nisem slišal, da naj bi se tako sadilo.
V čem je prednost tega ?
Hvala.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tako ostane velik del (bodočega) koreninskega sistema, ki zraste iz stebla, ki je pod zemljo, plitvo in lahko raste potem navzdol. Malo je vrtov, kjer bi bila prst 60 cm ali več globoko enako dobro založena s hranili. Preizkušeno skozi desetletja.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ravnokar sem plodovke (in fige) šprical z Neem tonikom; upam da dežja še ne bo Rolling Eyes .

Poudarek na tretiranju je bil paradižnik, toliko stenic še nisem imel svoj dan Shocked Confused . Najbolj jim je všeč Dolenjski.

Sicer vidne škode nisem opazil, dovolj mi je, ko vidim te gravže laziti po mojem paradajzu Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad .

Laughing

Jutri poročam, če se jih je kaj prijelo, sem optimističen pesimist Cool .

LP_________________mfranc
mfranc

Zjutraj sem bil še optimističen, na paradižniku se je pojavila samo kakšna posamična stenica.
Popoldan so bile skoraj vse na broju Shocked Cool .

Stenicam res ne prideš na čisto butnglava

Jasminka

Odgovor Napisal/-a Jasminka »

Ali imaš paradižnike nepokrite? Moj je že pred kakim tednom šel v maloro, čeprav sem ga špricala z raznimi pripravki.
mfranc

Jasminka, letos so še nepokriti, kljub drugačnim planom.
Pa seveda, tudi jih počasi pobira Rolling Eyes . Kaj čmo Wink .

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc, stenice boš odpodil kvečjemu z biokilom.

Z njim sem jih prepodila z mojih hibiskusov, kjer so napadali semenske glavice. In s toskanskega ohrovta, ki še nekaj časa ne bo prišel na vrsto za na mizo in me karenca ne skrbi. Ga pa dež rad spere in je treba ponoviti.
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Toliko paradižnika,kot smo predelali letos,se še ne spomnim.Nekaj pa ga še bomo Very Happy

Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Pri meni je na rastlinah še ogromno nedozorelih plodov. Upam da bo imela večina še čas dozoreti. Napovedano je sicer sončno vreme za naprej, vendar prav nič toplo (zjutraj cca 8°C čez dan cca 20°C).
Odgovori