Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vonj vrtnic
Moderator: Melona
Zanimiv seznam pepa6, izgleda skoraj tako, kot moji papirji, ko ob cvetenju hodim okoli mojih vrtnic.
Komaj čakam na letošnje cvetenje, zdaj imamo pa res že dosti dišečih informacij, ki jih bo treba potrditi ali ovreči! _________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Komaj čakam na letošnje cvetenje, zdaj imamo pa res že dosti dišečih informacij, ki jih bo treba potrditi ali ovreči! _________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Ja, tudi jaz opažam, da se to dogaja tudi glede na različna obdobja ali dneva ali tudi glede na letni čas. Tipična je L.D.Braithwaite o kateri smo že govorili. Pa Prešeren ima tudi obdobja, ko vonja skoraj ne zaznavaš, potem pa enkrat povohaš in ga čutiš. Pa Alnwick rose, podobno. Glede razlike zanznavanje vrste vonja pri isti sorti npr. Golden Celebration pa bom letos pozorna pri meni._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
1vrtnica je napisal/a: |
4. skupina - klasični vonj po stari vrtnici Tukaj bom nanizala le najmočneje dišeče, kar seveda ne pomeni, da tudi ostale vrtnice nimajo vonjev. Večina jih ima, le nekoliko manj izraziti so. Ta vonj je tista vrtnična klasika, za katerega so moje današnje obiskovalke, ki niso poznavalke vrtnic, soglasno izjavile, da to je vonj vrtnic njihovih babic. In sem se kar strinjala, gre res za tisti klasični vonj, ki si ga predstavljamo pod vonjem vrtnic.[/img] |
Včeraj sem zavonjala enega najlepših vonjev vrtnice do sedaj, ki me res spominja na parfum, ki mi gaje mami prineska iz Bolgarije
Petrović pravi takole:
"Crimson Glory cl. Tamno somotno crvena. Jak miris. Veoma krupna, izrazito dupla cvetna forma. Cveta u više navrata tokom sezone."
Žal je res ne znam obrezovati, zrasle so ogromne veje, nimam prave opore in sem jo sedaj močno obrezala. Moram nekaj narediti z njo._________________Andreja
Andreja62, naj te 'potolažim'. Tudi pri meni ji ne gre. Pognala je le dve dolgi veji in to je vse. Poleti sem ju skrajšala na polovico, pa zdaj še naprej žene le iz koncev teh dveh vej, samo podaljške. Spomladi ju skrajšam res na kratko, pa da jo vidim, kako se bo izmazala potem. Res bi rada, da se razraste, saj ima zelo posebne in dišeče cvetove._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Še eden od seznamov 'najbolj dišečih vrtnic' iz neta. Žal ga ne morem preveriti, ker nimam vseh teh sort. Zanimiv mi je pa vseeno.
The rose is renowned for its beauty. Many varieties also fill the air with intoxicating perfume. Liz Druitt, author of The Organic Rose Garden, recommends these highly fragrant, long-blooming and easy-to-grow roses. She points out that many factors, including soil, climate, and variations in olfactory senses will affect how we each detect fragrances.
Angel Face (3-foot tall lavender floribunda)
Archduke Charles (4-foot tall red China)
Buff Beauty (12-foot tall apricot hybrid musk)
Hansa (5-foot tall crimson hybrid rugosa)
Heritage (6-foot tall pale pink shrub)
Louis Philippe (4-foot tall red China)
La France (4-foot tall pink hybrid tea)
Maggie (6-foot tall crimson bourbon)
Nur Mahal (4-foot tall crimson hybrid musk)
Pierrine (2-foot tall coral pink miniature)
Souvenir de St. Anne's (4-foot tall pale pink bourbon)
Yellow Blaze (12-foot tall yellow floribunda)_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
The rose is renowned for its beauty. Many varieties also fill the air with intoxicating perfume. Liz Druitt, author of The Organic Rose Garden, recommends these highly fragrant, long-blooming and easy-to-grow roses. She points out that many factors, including soil, climate, and variations in olfactory senses will affect how we each detect fragrances.
Angel Face (3-foot tall lavender floribunda)
Archduke Charles (4-foot tall red China)
Buff Beauty (12-foot tall apricot hybrid musk)
Hansa (5-foot tall crimson hybrid rugosa)
Heritage (6-foot tall pale pink shrub)
Louis Philippe (4-foot tall red China)
La France (4-foot tall pink hybrid tea)
Maggie (6-foot tall crimson bourbon)
Nur Mahal (4-foot tall crimson hybrid musk)
Pierrine (2-foot tall coral pink miniature)
Souvenir de St. Anne's (4-foot tall pale pink bourbon)
Yellow Blaze (12-foot tall yellow floribunda)_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Nobene od teh vrtnic, ki si jih 1vrtnica napisala, nimam, zato ne morem primerjati s svojimi. Angel Face imam že dolgo na spisku želja, nisem pa vedela, da je med najbolj dišečimi.
Od mojih najbolj diši Eiffel Tower (sem skoraj sigurna, da se tako imenuje). Ko ta cveti in jo vonjam, mi druge skoraj ne dišijo.
Zelo lep in močan vonj ima Golden Celebration. Kupila sem jo ravno zaradi vonja. Pa Melody Parfem opravičuje svoje ime.
Tudi nekatere druge močneje in lepo dišijo: Charles Darwin, Alan Titchmarsh, Graham Thomas (njen vonj je všeč sinu, Golden Celebration mu pa sploh ni), Falstaff, Summer Song.
V knjigi Vrtnice (Hessayon) so naštete nekatere dišeče. Mogoče bo kdaj komu pomagalo pri izbiri.
20 izjemno dišečih hibridnih čajevk:
Alec's Red
Blue Moon
Deep Secret
Double Delight
EmpressMichiko
Ena Harkness
Ernest H. Morse
Fragnant Cloud
Indian Summer
Josephine Bruce
Papa Meilland
Paul Shirville
Prima Ballerina
Renaissance
The McCartney Rose
Velvet Fragnance
Vidal Sassoon
Warm Wishes
Wendy Cussons
12 izjemno dišečih floribund:
Arthur Bell
City of London
Dearest
Elizabeth of Glamis
English Miss
Fragnant Delight
Korresia
Margaret Merril
Orange Sensation
Sheila's Perfume
Shocking Blue
Valentine Heart
Nobene od teh nimam.
Od mojih najbolj diši Eiffel Tower (sem skoraj sigurna, da se tako imenuje). Ko ta cveti in jo vonjam, mi druge skoraj ne dišijo.
Zelo lep in močan vonj ima Golden Celebration. Kupila sem jo ravno zaradi vonja. Pa Melody Parfem opravičuje svoje ime.
Tudi nekatere druge močneje in lepo dišijo: Charles Darwin, Alan Titchmarsh, Graham Thomas (njen vonj je všeč sinu, Golden Celebration mu pa sploh ni), Falstaff, Summer Song.
V knjigi Vrtnice (Hessayon) so naštete nekatere dišeče. Mogoče bo kdaj komu pomagalo pri izbiri.
20 izjemno dišečih hibridnih čajevk:
Alec's Red
Blue Moon
Deep Secret
Double Delight
EmpressMichiko
Ena Harkness
Ernest H. Morse
Fragnant Cloud
Indian Summer
Josephine Bruce
Papa Meilland
Paul Shirville
Prima Ballerina
Renaissance
The McCartney Rose
Velvet Fragnance
Vidal Sassoon
Warm Wishes
Wendy Cussons
12 izjemno dišečih floribund:
Arthur Bell
City of London
Dearest
Elizabeth of Glamis
English Miss
Fragnant Delight
Korresia
Margaret Merril
Orange Sensation
Sheila's Perfume
Shocking Blue
Valentine Heart
Nobene od teh nimam.
Prav danes sem vonjal v tivolskem Rožniku Golden Celebration in Graham Thomas, ki rasteta ena ob drugi. Golden Celebration trenutno krasno diši. Nedaleč stran je sicer bolj bolehna Abraham Darby, ki je tudi ena najbolje dišečih Austinovih. Med mojimi angležinjami definitivno najbolje diši Jude the Obscure.
Sam nimam burbonk, ki mnoge lepo dišijo, ker so brez zaščite nagnjene k boleznim. Od mojih bi poleg Austinovih po vonju izvzel kot posebej dobre: Rose de Rescht, Duchesse de Rohan, Hansa, Sarah van Fleet, Great Maiden`s Blush.
Sam nimam burbonk, ki mnoge lepo dišijo, ker so brez zaščite nagnjene k boleznim. Od mojih bi poleg Austinovih po vonju izvzel kot posebej dobre: Rose de Rescht, Duchesse de Rohan, Hansa, Sarah van Fleet, Great Maiden`s Blush.
No, pri meni pa zagotovo najbolj dišijo Papa Maitland žametno rdeča, sem prebrala v knjigi M. Mastnaka, da je to ena najbolj dišečih vrtnic sploh..pa seveda Hansa. In moje stare, že obsojene , da gredo ven, pa sem jih le posadila nekam na kraj, to so Duftwalk, koralno rdeče..
Angležinje , pa kot pravite, zdaj dišijo, zdaj ne, kot jo ujameš v dnevu...
Zgornje tri pa, kadar pridem mimo, jih že na daleč vonjam...
Angležinje , pa kot pravite, zdaj dišijo, zdaj ne, kot jo ujameš v dnevu...
Zgornje tri pa, kadar pridem mimo, jih že na daleč vonjam...