Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Špinača Malabar red - Basella rubra.
Ja lepo zgleda tale špinača, je za pojest, ni pa tako okusna, vsaj meni ne. Nekako sluzasta je, že tudi surova, kaj šele skuhana. A le sprobajte saj ima vsak svoj okus, morda komu paše. Rabi tudi zelo topla poletja kot je bilo letošnje, res idealno. V slabem poletju, ni tako bujna, skoraj ne odžene. Vsaj jaz imam take izkušnje z njo.
No, saj koristna in zdrava naj bi bila. Ponavadi me sluz ne moti, to kar si naštel še celo zelo rada jem. Podoben okus malabarski špinači ima tudi malva cripsa (Malva verticillata var. crispa), tudi podobno uporabo, čeprav jo uvrščajo višje po okusnosti. Meni ti okusi ne potegnejo. Pa čeprav je zdravo, pač stvar okusa
Aye-Aye, sveži listki v solati ali mali poganjki s cvetovi direktno v usta - se mi zdijo čisto sprejemljivi. Niso gurmanski presežek pa saj lahko v ta namen jemo kaj drugega.
Fermenirala je v umazano rjavo barvo zaradi sluzavosti skoraj tako zoprna kot gabez. Čakam, da malo odsedi in razvije pravi obraz
Fermenirala je v umazano rjavo barvo zaradi sluzavosti skoraj tako zoprna kot gabez. Čakam, da malo odsedi in razvije pravi obraz
hja ko jo probaš surovo je res prisotna sluzavosti. a ko sem jo pripravila tako, da sem oprano, cele lisete vrgla v ponev z maslom, nekaj kapi olivca ter nekaj česna, zelo na hitro nekaj krat obrnila in malo posolila je bil izvrsten dodatek k nečemu.
vijola barva gre z rok takoj dol iz blaga pa ne vem. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
vijola barva gre z rok takoj dol iz blaga pa ne vem. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Za vse, ki ste dobili moje sadikice - ideje kaj s črnimi plodovi.
Sem dolgo tuhtala kaj storiti da se pridobi njihova fantastična violična barva in ohranijo vse super sestavine ter po možnosti izboljša okus:
- tole morem še preverit - če bi dala nekaj posušenih plodov recimo zraven riža - ali bi se med kuhanjem obarval vijolično?
- ideja, da bi nastal kis - je verjetno propadla . Takole sem naredila: 3 skodelice plodov, 4 skodelice vode in 1,5 skodelice sladkorja. Pokrila s papirnato brisačko in vsak dan cca 2x premešala. Zmes malo fermentira - ampak ne v kis . Po 5 dneh je vedno bolj prijetnega okusa, izgublja se "rastlinska" nota. Verjetno bo nastal odličen sok prekrasne viola barve.
Pustila bom cca 7 dni, potem bom verjetno polovico segrela na 60 stopinj in flaširala, ostalo pa pustila/fermentirala dalje da vidim kaj bo nastalo .
Škoda je pustiti vnemar vso to bogastvo vitaminov, mineralov, železa ....
Sem dolgo tuhtala kaj storiti da se pridobi njihova fantastična violična barva in ohranijo vse super sestavine ter po možnosti izboljša okus:
- tole morem še preverit - če bi dala nekaj posušenih plodov recimo zraven riža - ali bi se med kuhanjem obarval vijolično?
- ideja, da bi nastal kis - je verjetno propadla . Takole sem naredila: 3 skodelice plodov, 4 skodelice vode in 1,5 skodelice sladkorja. Pokrila s papirnato brisačko in vsak dan cca 2x premešala. Zmes malo fermentira - ampak ne v kis . Po 5 dneh je vedno bolj prijetnega okusa, izgublja se "rastlinska" nota. Verjetno bo nastal odličen sok prekrasne viola barve.
Pustila bom cca 7 dni, potem bom verjetno polovico segrela na 60 stopinj in flaširala, ostalo pa pustila/fermentirala dalje da vidim kaj bo nastalo .
Škoda je pustiti vnemar vso to bogastvo vitaminov, mineralov, železa ....