Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gojenje paradižnika na balkonu
Oldi, krasen je! Čestitke za prve plodičke!
Te pa moram opozoriti, da je na sliki vidno tudi veliko nepovabljenih gostov - uši. Očitno ti res one povzročajo škodo na ostalih rastlinah, probaj se jih nekako znebiti, preden se ti preveč namnožijo _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Te pa moram opozoriti, da je na sliki vidno tudi veliko nepovabljenih gostov - uši. Očitno ti res one povzročajo škodo na ostalih rastlinah, probaj se jih nekako znebiti, preden se ti preveč namnožijo _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Veter mi je polomil enega balkončkarja, pri dveh so pa stebla vzdolžno nekoliko počena. Vzrok slednjega je v vzdolžnem zvijanju stebla, ki ga povzroča veter.
Razklano steblo
Do tega je prišlo že par dni nazaj, posledice na rastlini pa še niso vidne. Kaj lahko pričakujem.
Po dolgem tuhtanju kako jih fiksirati sem se spomnil variante s plastificirano pocinkano žico (skupaj s pladtiko debela cca 2,5mm) fiksirano na zgornji rob korita.
Razklano steblo
Do tega je prišlo že par dni nazaj, posledice na rastlini pa še niso vidne. Kaj lahko pričakujem.
Po dolgem tuhtanju kako jih fiksirati sem se spomnil variante s plastificirano pocinkano žico (skupaj s pladtiko debela cca 2,5mm) fiksirano na zgornji rob korita.
Oldi, posledice tega razklanja tudi ne bodo vidne. Rasel bo naprej. Steblo je zelo žilavo. Če bi poškodbo videl takoj, bi lahko steblo enostavno obvil z izolirtrakom in bi se zarastlo. Včasih nam pač veter rad ponagaja, jaz imam vsako leto nekaj paradižnikov polomljenih (in zaceljenih)..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
tolko o polomljenih paradižnikih... imam enega s skorajšnjo amputacijo malo nad zemljo. Po kletju, da bi mi ga zavidal mornar, sem ga oskrbela z prvo pomočjo kot so nas učili za odprti zlom- povitje rane in imobilizacija. Danes ima dva plodova že velika za kovanec 1€ in tretjo etažo cvetov.
tomato ne razočara _________________Dies diem docet
tomato ne razočara _________________Dies diem docet
Tretje leto je letos, kar gojim tudi balkonske paradižnike.
Izkušnje:
Gold Nugget
- plodovi sladki, dober nadomestek sadja. V solatah ga moji niso preveč pohvalili.
- najbolj zgoden, bujen, obilno rodi. Ko plodovi na prvih vejah/steblih dozorijo in veje oslabijo, ima na začetku stebla že polno malih novih vršičkov, ki kmalu zacvetijo in nastavijo plodove.
Stara stebla sem pred dvema tednoma porezala in pustila prosto pot novim poganjkom. Obeta se še ena lepa "žetev" od konca septembra dalje.
Obiranje skozi okno je malo problematično, ker se preveša pregloboko - se pa da, če nimate vrtoglavice .
Whipper Snapper:
- plodovi bolj "paradižnikovega" okusa. Dober za takoj pojesti in tudi za solato.
- za gornjim z zorenjem zamuja približno 3 tedne. Rast je manj košata, rodi obilno. Čeprav ga obiramo od srede junija dalje, je na njem še vedno precej zelenih plodov. "Narastka" novih stebel skorajda ni.
Tudi na višjih oknih ne bo posebnega problema z obiranjem, saj je dolžina vej še obvladljiva.
100 & 1000:
- plodovi sladki, za solate presladki in predrobni , košata rast, dolgi vrhovi, nekateri povešavi, drugi vsaj v začetku pokončni.
- zoreti mi je pričel istočasno z WS.
Za obiranje skozi okno neprimeren - drobne jagode, težka dosegljivost, če pa veje dvigujemo, se lomijo.
Ko prvotne veje ostarijo, ima dovolj podmladka, da jih lahko porežemo in bomo kljub temu imeli sveže paradižnike pozno v jesen, kolikor bo pač dopuščalo vreme.
Green Sausage:
Imela sem ga eno samo leto. Zorel je pozno, edini od vseh je bil občutljiv na pomanjkanje kalcija, okus in izgled pa nista prevagala.
Micro Tom, Micro Gemma:
- ljubka "mikro" paradižnička, bolj za okras in veselje, kot za to, da bi potolažila našo lakoto po paradižnikih. Sorta, ki jo je "mus" gojiti vsaj enkrat, če ne zaradi drugega, zato, da mimoidoči in sosedje sprašujejo, kaj za ena rastlina je to .
Izkušnje:
Gold Nugget
- plodovi sladki, dober nadomestek sadja. V solatah ga moji niso preveč pohvalili.
- najbolj zgoden, bujen, obilno rodi. Ko plodovi na prvih vejah/steblih dozorijo in veje oslabijo, ima na začetku stebla že polno malih novih vršičkov, ki kmalu zacvetijo in nastavijo plodove.
Stara stebla sem pred dvema tednoma porezala in pustila prosto pot novim poganjkom. Obeta se še ena lepa "žetev" od konca septembra dalje.
Obiranje skozi okno je malo problematično, ker se preveša pregloboko - se pa da, če nimate vrtoglavice .
Whipper Snapper:
- plodovi bolj "paradižnikovega" okusa. Dober za takoj pojesti in tudi za solato.
- za gornjim z zorenjem zamuja približno 3 tedne. Rast je manj košata, rodi obilno. Čeprav ga obiramo od srede junija dalje, je na njem še vedno precej zelenih plodov. "Narastka" novih stebel skorajda ni.
Tudi na višjih oknih ne bo posebnega problema z obiranjem, saj je dolžina vej še obvladljiva.
100 & 1000:
- plodovi sladki, za solate presladki in predrobni , košata rast, dolgi vrhovi, nekateri povešavi, drugi vsaj v začetku pokončni.
- zoreti mi je pričel istočasno z WS.
Za obiranje skozi okno neprimeren - drobne jagode, težka dosegljivost, če pa veje dvigujemo, se lomijo.
Ko prvotne veje ostarijo, ima dovolj podmladka, da jih lahko porežemo in bomo kljub temu imeli sveže paradižnike pozno v jesen, kolikor bo pač dopuščalo vreme.
Green Sausage:
Imela sem ga eno samo leto. Zorel je pozno, edini od vseh je bil občutljiv na pomanjkanje kalcija, okus in izgled pa nista prevagala.
Micro Tom, Micro Gemma:
- ljubka "mikro" paradižnička, bolj za okras in veselje, kot za to, da bi potolažila našo lakoto po paradižnikih. Sorta, ki jo je "mus" gojiti vsaj enkrat, če ne zaradi drugega, zato, da mimoidoči in sosedje sprašujejo, kaj za ena rastlina je to .
Jaz imam tudi že kar nekaj let balkonske. Še prej sem jih sadila v manjša korita za na okenske police, sedaj pa le še v 40l korita, kamor posadim 3 sadike. Tako je manj dela z zalivanjem.
V manjše korito lepo pašejo še Tumbling Tom Yellow in Tumbling Tom Red, pa tudi Gartenperle. Ne zrastejo v dolžino, bolj v širino in lepo rodijo.
V en lonec premera 30 cm sem letos posadila Maglia Rosa, ki je manjša rastlina, vseeno pa rabi manjšo oporo. Meni je zrasla 1 m in je lepo rodila._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
V manjše korito lepo pašejo še Tumbling Tom Yellow in Tumbling Tom Red, pa tudi Gartenperle. Ne zrastejo v dolžino, bolj v širino in lepo rodijo.
V en lonec premera 30 cm sem letos posadila Maglia Rosa, ki je manjša rastlina, vseeno pa rabi manjšo oporo. Meni je zrasla 1 m in je lepo rodila._________________JERCA- nekdanja ERIENNE