Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ficus - fikus

crtj-admin
Site Admin

Ficus - fikus

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Glej tudi Ficus benjamina

Fikusov je več vrst, wikipedia jih omenja 850. Nekateri od njih imajo užitne plodove - med te spada tudi figa.

V naravi, v tropski klimi, so to večinoma večja drevesa, nekatera zelo mogočna, pa tudi ovijalke.

V naših prostorih, predvsem pisarniških, srečamo najpogosteje
-Ficus benjamina - benjamin - ima kar svojo temo, ker je precej razvajen, kar se nege in pogojev tiče.
-Ficus elastika - ( "direktorski fikus", he, he ) z različnimi oblikami in barvami listov
-redkeje pa kaj posebnega, kot je tale bengalski fikus, ki ga je fotografirala lpmami.
-V botaničnem vrtu so imeli (morda ga še imajo) v starem rastlinjaku fikus plezalko, ki je takrat, ko sem jo gledala, pokrivala celo steno in še malo več.

Nekaj let nazaj je bilo, tudi na forumih, precej debate okrog vzgoje fikusov in tudi ostalih sobnih rastlin. Odkar se je razmahnila pridelava užitnih rastlin na balkonih in v sobah, je zanimanje za posodovke in s tem tudi fikuse, vsaj izgleda tako, kar nekam zamrlo .

Imajo pa menda fikusi sposobnost izboljševanja kvalitete zraka. To naj bi bil, poleg okrasnega, tudi razlog, da so pogosto prisotni v pisarniških prostorih.

Z vzgojo in nego ostalih fikusov nimam izkušenj, ker sem gojila le Ficus benjamina. Računam na pomoč Gartlčanov.

uvod dodala: muha

Tole sem danes videla rasti v loncu. A kdo pozna?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

fikus pred pisarno Cool

Ga pa takšnega še nisem videl.

A so bili referenti kaj konstruktivni? "Nismo pristojni", "Soba 303", ...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Tudi meni je bila prva misel, da je mogoče fikus. Sicer slika tega žal ne pokaže, ampak listi so bolj sivozeleni in mesnati, steblo je pa sploh sivo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

juglans, misliš, da je ficus bengalensis. ?

Do tukajle mu manjka še čisto malo Wink Laughing .
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Ja, tole je precej tako kot rastlina, ki sem jo slikala.
Torej bengalski fikus, banjanovec._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

bravo, muha palec gor
sem šla gledat moje mladičke - oblika listov/razpored žil je enaka Smile
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

muha je napisal/a:

Do tukajle mu manjka še čisto malo Wink Laughing .

Hudirja, nevarno bitje. Me zanima kaj se potem zgodi s pisarno? ... ko tako zraste.

No, jaz sem ga prepoznal po vršnem brstu, ki je zelo prepoznaven.

@figula; Si ga sejala? Zakaj? Kakšna posebna uporabnost, namen, "višja" vsebina, .... ? Firbec. Very Happy
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

figula je napisal/a:
he he, juglans, sem ga sejala, ja Smile je kar lepo kalil
... verjetno kar brez višje vsebine, en primerek več v moji spomladanski obsedenosti sejanja grmovja in dreves,
ker lepo izgleda in se ga lahko goji kot rastlino v stanovanju, lahko se ga oblikuje v bonsaj .... Embarassed
čisto vsa kupljena semena niso imela "uporabnih" funkcionalnih lastnosti Laughing
ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

Imam ogromen fikus Robusta (Elastica), ki pa ga bom moral te dni presaditi v večji lonec. Rad bi kupil pravo zemljo in res ne vem kaj naj vzamem. Namenskih substratov samo za zelene rastline ne najdem skoraj nikjer razen Compo Sana ima nekaj namenskega za te rastline.

Ali mi lahko svetujete katere substrate konkretno (znamka in "model") mi svetujete, da naj vzamem. Ker podatek, da mora biti zemlja bogata in dobro odcedna mi kot laiku nič ne pove. Pa tudi to ne da mora imeti nekaj šote, veliko nečesa drugega itd. mi ne pomaga. Kot laik se v to res ne bi poglabljal.

Kakšen nasvet?
Odgovori