Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Med_Ica
Prispevkov: 83
Pridružen: Pe Jun 05, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Med_Ica »

Zelenc je napisal/a:
Popolnoma jih posuši, daj v tople kozarce (pečica, 100 stopinj...) in prelij z vročim olivnim oljem.

To je vse.


Če olivno olje segreješ, ni nič več boljše od navadnega rafiniranega. Rolling Eyes
Če so čiliji popolnoma suhi, se v olju dobro obdržijo; ne pokvari se niti olje.
"Rok trajanja" olivnega olja je pa 1 leto; do naslednje sezone. Wink
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Sam olja ne segrevam res pa morajo biti super suhi._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Legi86
Prispevkov: 26
Pridružen: So Avg 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Legi86 »

Kako in če kdo suši čilije v sušilcu sadja (dehidrator)? Na kakšni temp. je priporočljivo in koliko časa? Rolling Eyes
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Imam sušilec iz Hoferja, ki je dobesedno enak kot iz Merkurja. Razlika je v ceni. Sušim najmanj 8:30h na 70 stopinj in zelo na tenko narezan. Peške posebej odstranim, da se ne drži vse skupaj. Če je v 1 kosu sem moral vse skupaj spet ponoviti zato je bolje takoj ločiti._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
stara postaja
Prispevkov: 1146
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Pajo, kako pa jih narežeš? Sem mislila, da vlagate cele (glede na Zelenćevo sliko). Kaj pa peške, tudi te posušene dodaš vloženemu ali jih zavržeš? Oprosti, začetniška vprašanja, morda neumna za izkušene čililjubce Embarassed .
Pridelala sem precej čilija, pa razen omake ne vem kaj početi z njim..._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
maja
Prispevkov: 17
Pridružen: Sr Avg 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a maja »

če ima kdo viška semen ne preveč pekočega čilija - se šele učimo uživati v pekoči prehrani hot hot hot - se toplo priporočam.

Lp maja._________________Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.

KARR
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

stara postaja je napisal/a:
Pajo, kako pa jih narežeš? Sem mislila, da vlagate cele (glede na Zelenćevo sliko). Kaj pa peške, tudi te posušene dodaš vloženemu ali jih zavržeš? Oprosti, začetniška vprašanja, morda neumna za izkušene čililjubce Embarassed .
Pridelala sem precej čilija, pa razen omake ne vem kaj početi z njim...

Delam drugače. Namočim posušene razrezane v olje pusti 3 - 4 mesece na miru potem v stekleničke ali v prahu pa potemv stekleničke. Tako kot dela Zelenc sam ne upam._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Emmm.... ...jest jih prerežem, očistim in popolnoma posušim. Šele nato romajo v olje...

Kaj naj bi bilo s tem narobe?
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Zelenc je napisal/a:
Emmm.... ...jest jih prerežem, očistim in popolnoma posušim. Šele nato romajo v olje...

Kaj naj bi bilo s tem narobe?

Oprosti se opravičujem sem napačno oziroma prehitro pogledal! jutranja kavica_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Ni problema, samo zanimalo me je, ker je receptov za pikantno olje malo morje in vsak zagovarja svoj sistem. Zanimivo se mi predvsem zdi, da nekateri pravijo, da zna biti to nevarno, ker naj bi s tem vzpodbujali nastanek bakterij v olju, a po drugi strani je takih receptov res veliko.

No, lani sem naredil tudi olje iz svežih čilijev, pa je bilo ravno tako uredu, le rok trajanja je zelo kratek, oziroma se moral čilije takoj ven vzeti. Vsekakor pa je najbolje imati popolnoma presušen čili. Ostalo pa verjetno najbolje kar po filingu delat (poper, česen, lovor, rožmarin...)...

(jest česna ne uporabljam)
Wink
Odgovori