Vitex agnus-castus - navadna konopljika

Odgovori
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Da, čebele so se zdaj res pritajile, ponavadi jih je polno. Vitex v hladnejših krajih rabi zavetno mesto, razmnožuje se ga jeseni in spomladi s semeni, poleti z delno olesenelimi potaknjenci, tako da, če bi kdo rad poskusil mu zdaj pošljem potaknjence, mislim da je še čas. Semena pošljem jeseni, sem si zabeležila, samo naslov mi pošljite. Juglans tudi tvojega nimam več.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Imas ZS za vejice. Hvala!
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Doli, a smem tudi jaz prositi za kak potaknjenec?
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Tiana, pošlji mi naslov.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

No, kakšno je stanje "potikalci"?

Pri meni nekatere vejice že formirajo bel kalus in zgleda, da mi bo sreča namenila nekaj primerkov.

Mislim pa, kar sem nekje že omenjal (torej ponavljam), da se enako ali še lažje ukoreninijo neoleseneli zelo mladi vršički pozno spomladi.

juhu Very Happy
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Sem šla špegat pod folijo:
nimam pojma kaj je kalus Confused nekaj vejic pa dela nove poganjke - kar bi pomenilo, da meni tudi uspeva, ane ? victory
juglans

5 RAZVOJ KORENIN IN KALUSA PRI POTAKNJENCIH
Rastline tvorijo pri poškodbah na rani številne nediferencialne celice, ki jih imenujemo kalus.
Ta nastane iz različnih celic, najhitreje iz kambija in felogena. Celice okrog rane se začnejo
večati in hitro deliti. Najhitreje se tvorijo kalusi stebla in korenin. S tvorbo kalusa se rana
zaraste. Ta se tvori tudi pri cepljenju. Pri tkivnih kulturah lahko sproţimo njegov nastanek
tudi s hormoni, avksini in citokinini.
Včasih, čeprav redko, je potrebno, da potaknjenec pred vznikom korenin kalusira. Pri
številnih rastlinah se to ne zgodi.
Na splošno ločimo dve vrsti kalusa: kalus rane in močan, debeli kalus. Kalus rane je pozitiven
pojav, saj nastane kot naravna reakcija na poškodbo rastline oz. na ločitev rastlinskega dela od
matične rastline. Pojav nekaj centimetrov debelega kalusa je izjemen oz. negativen pojav.
Povzročajo ga neustrezne razmere za koreninjenje, kot so fiziološko star matični material,
neustrezen čas rezi potaknjencev ali neustrezno oroševanje. Vzrok nastanka debelega kalusa
je lahko tudi problematičnost določene vrste za razmnoževanje. Neustrezne razmnoževalne
razmere lahko povzročijo tvorbo kalusa tudi v primeru, ko se poleg njega razvijejo korenine,
te so navadno manj kvalitetne: manj jih je, laže se odtrgajo in tudi rast takšnih rastlin je
slabša.

vir: tukaj

In še omemba, debeli kalus se je tvoril pri potaknjencih Ilexa, ki sem jih potikal pred časom. Konkretnih korenin niso nikoli naredili.

Sicer pa figula, nekaj uspeha bo. Fino a ne.
figula

kaj samo fino, super-kali-fragi-listično je! very happy

Jaz ne vidim kalusov, ker sem jih potaknila v zemljico, stanje pa kaže, da so vejice kalusirale bhuahahaha (oprostite, to mi je iz neznanega razloga sila smešno)

Doli, hvala za vejice ki so bile voljne kalusirati Laughing Laughing
juglans

Citiram:
Jaz ne vidim kalusov, ker sem jih potaknila v zemljico ....

Da bo štos dokončen, lahko navdušenje nadaljuješ na dva načina:

a) potisneš "oči" v zemljico in nato poizkusiš pogledati
b) povlečeš vejice iz zemljice

Zadnja opcija bo sicer enostavnejša, prva pa bi bila zanimivejša Laughing
figula

Ti si lump to pa ne - ako potegnem vejice iz zemljice, bo mojega navdušenja v trenutku konec, ker mi bodo odmrle male nastajajoče korenince - no, mogoče bo kalus ostal cel Laughing Laughing

Nič ne bom preverjala, bom kar verjela, da je tam Cool
Odgovori