Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kobulasta oljčica - Elaeagnus umbellata

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Mimogrede... Kot zanimivost.

Ko pogledaš to zadevo, seveda pomisliš "malina", ker je rdeče in okroglo Smile In potem primerjaš avtomatično s tem. Ampak če greš ven iz tega predsodka, ugotoviš, da je pravzaprav po okusu (ko je enkrat lepo zrelo) precej podobno gozdni borovnici.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Živijo! Potikanje direkt na gredo v novembru je bilo uspešno. Potikal sem v neprekopano gredo in zastrl z 1cm komposta. Skozi leto je bila greda zasenčena z lobodo.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Zuf, ti kakšna vejica preveč štrli in bi jo bilo treba odrezati Wink ?
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ja, kar nekaj njih. Prinesem, čeprav se mi zdi še prezgodaj, ker je še čisto olistana in bo tako ostalo pozno v jesen.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ojoj, potem pa raje ne, če misliš, da ni v redu.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Pobral big red.

Sadeži so morda res nekoliko večji kot sweet & tart, vendar vprašanje, kaj je tu sorta, kaj pa to, da je po doooolgem času bilo nekaj dežja.

V okusu ostane nekaj več trpkosti kot pri s&t. Spet - ne vem, koliko je to lastnost sorte, koliko pa razmer ali posamezne rastline. Smo pač v prvem letu rodnosti.

Nabral 4 kile in mi je ratalo dolgčas. Dal zamrznit, dal namočit v šnops, nekaj pustil za svežo porabo. Marmelada je bila v prejšnji rundi. Za sušenje moram še pripraviti bolj goste mrežice za sušilnik.

Dva grma sta še polna.

Ko bo tole vse redno rodilo, bo 20+ kg letno.

Se pravi, imamo rastlino, ki:

- raste na izpostavljenih legah
- raste hitro
- veže dušik
- bolezni in škodljivci se zanjo ne zanimajo
- hitro vstopi v rodnost (leto-dve)
- je zanimiva za čebele
- daje okusne sadeže v obilnih količinah
- ki jih je smešno lahko pobrati
- služi kot vetrobran
- prenaša oreh in služi kot obramba na juglon občutljivih rastlin
- baje je dobra tudi za kurjavo

Kaj sploh še ostane velikim...

So pa ptiči proti koncu sezone opazili, da to obstaja in je okusno, tako da po moje bo naslednje leto konkurenca pri trgatvi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

crtj je napisal/a:
. Za sušenje moram še pripraviti bolj goste mrežice za sušilnik.

Za sušenje šipka sem iz stare, odslužene, že čisto tanke rjuhe nastrigla kolute, ki so se prilegali na pladnje. Dobro so se obnesli. Shranila sem jih za naprej, za vsa drobna zelišča in plodove.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Razmišljal sem o gazi (ali mrežici za fasado).

Rjuha mi ne bi prva padla na pamet, ker je to vendarle gosto tkanje... Ampak če si ti poskusila in je šlo, bom še jaz, hvala!
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

crtj je napisal/a:

So pa ptiči proti koncu sezone opazili, da to obstaja in je okusno, tako da po moje bo naslednje leto konkurenca pri trgatvi.

Ehm. Ni me bilo tu teden dni in manjka 80% plodov na preostalem grmu Smile
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Obral še en grm, kar so ga ptice pustile; okus zelo dober, minimalno preostale trpkosti. Plodovi so se začenjali sušiti že na vejah in je bil čas.

Eden pa še ostaja. Nisem ga doslej niti štel med resne kandidate za obiranje. Obnaša se precej drugače kot drugi, ker je to lokacija, na kateri so voluharji delali resne probleme in tu so štirje grmi v različnih stopnjah okrevanja. Ostalim sem že prej zmetal stran plodove, da se ne mučijo, ta pa je dovolj lepo olistan, da sem pustil. Vendar niso dosegli prave velikosti in tudi ločljivosti od veje še ne. Verjetno jih bo mraz prehitel.
Odgovori