Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Visoke grede

forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Robertino je napisal/a:
forest727 je napisal/a:
Že če sam obžgeš del, ki bo v zemlji, maš eno zelo trajno ograjo... Kostanj je en izmed obstojneših lesov kar je možno...

Tako da če ga boš z laneni oljem premazala, bo zelo zelo dolgo zdržal.. Smile

Dlje od marsikaterega drugega lesa...

Tungovo olje je nekaj, kar po nekaj nanosih les naredi vodotesen.

Hvala za tole informacijo.. Smile
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Mogoče smešno vprašanje: ali je kdo v te visoke grede namerno naselil deževnike? Zemlja v mojih gredah je namreč ločena od okolici in te živalce vanjo ne morejo.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Jaz sem našel enega ob dodajanju uležanega gnoja in sem ga z veseljem "dodal"!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Lahko umestiš manjšo kompostno jamo v sredini grede, kamor dodajaš sveže odpadke iz kuhinje, ki neposredno gnojijo in zalivajo, hkrati pa notri naseliš kompostne deževnike, ki kompostirajo in raznašajo hranila po gredi.
Robertino

Brskal sem naokoli in prebral, da bi bil za izboljšanje zemlje dober kompost, ki ga ustvarijo rdeči deževniki. Te rdeče deževnike naj bi hranili z gospodinjskimi odpadki (samo z določenimi) ločeno od gredic in pridelan kompost potem dodajali med rastline. Ima kdo s tem kaj izkušenj? Ponujajo - prodajajo plastična bivališča z deževniki vred. Piše, da jih nizke temperature uničijo, pa me zanima, če ima kdo tak deževnikov hotel čez zimo v stanovanju?
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Pri nas so kompostni deževniki v banji... v stari štali, ne v kopalnici, da ne bo pomote. Hranimo jih s kuhinjskimi odpadki, razen mesa, čebule, česna ipd. Ko je banja polna komposta, jih s pomočjo sonca ločim, kompost porabim, deževnike pa dam nazaj v banjo, kjer jih nadalje hranimo. Poleg tega jih uporabljamo tudi za hrano kuram. Z malo iznajdljiosti jim lahko narediš domač hotel za v stanovanje, podobne tistim kupljenim, ki mimogrede dobro delajo.

Naj tema ostane namenjena visokim gredam, tako, da če imaš še kakšno vprašanje glede deževnikov, vprašaj tukaj - http://forum.gartlc.si/gartlc-about2425.html

Mimogrede, tudi dober domač kompost bi bil vredu za korito. Je pa že v štartu pomembno, da korita/grede ne zapolniš s pretežko zemljo in da je notri čim več komposta. Jaz jih ponavadi zapolnim z večinskim delom listavke, kokosove šote, navadni in deževnikov kompost in malo okoliške ilovice. Vsako leto spomladi zastrem z 2cm komposta in dobro dela.

Robertino

Take so tudi zanimive, ča imaš prostorsko stisko.

https://www.pinterest.com/pin/535506211916247270/
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Če dam letos decembra na vrhu visoke grede neuležan konjski gnoj, se bo čez zimo skompostiral toliko, da bo drugo leto primerno za sajenje?
Pa mogoče zmleto listje čez.

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Včeraj sem še eno gredo očistila plevela. Kjer je bilo trdo, sem z vilami prerahljala in 10 cm nasula listrja, veliko sem imela kapucinke in sem jo prek listsja razgrnila in čez vse to dala protitočno mrežo. Malo sem imela še gnojnice od kopriv, jo razredčila in malo pošpricala po vsem tem.

Shrani.si
Na njivi sva pa tudi pripravila tisti del, ki je namenjen šalotki in čebuli. Populila sem plevel, dala sva cca 10 cm listja in protitočno mrež0.
Populila sva korenček. Ga je bilo za pol jupol kante. Nekaj glavčk zelja posekala. V glavnem je najnujnejše postorjeno, tako doma kot na njivci. Če bo vreme še služilo, se bo še vedno našlo kaj malega za postorit.
Shrani.si
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Se opravičujem, ker nisem dala v pravo temo. Tole je tema Visoke grede.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori