Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Biološko aktivno oglje
Problem je v tem, da sem nekje prebral ko je en gospod pisal, da je dobro dati nekej 2-3kg oglja na m2. Nekje drugje pa da je dobro dati 7cm oglja na zemljo (torej 7cm stolpec nad zemljo).
Meni se je tudi to zdelo kar dosti, vendar sem vseeno pridelal toliko oglja.
Torej koliko oglja bi bilo dovolj oz najboljse za 50m2 vrt?
Je pa res, da to oglje ni prav suho in je v njem tudi ze nekaj vode..
Kar se tice aktivacije, bom torej uporabil recept od Aye-aye.
Ali je nujno potrebno fermentiranje, ali je dovolj ce samo zmesam EM in melaso in zlijem na oglje? Je to dosti slabse kot ce se fermentiram, ali se bo to dogajalo tudi kasneje v zemlji in si bom samo podaljšal proces?
Meni se je tudi to zdelo kar dosti, vendar sem vseeno pridelal toliko oglja.
Torej koliko oglja bi bilo dovolj oz najboljse za 50m2 vrt?
Je pa res, da to oglje ni prav suho in je v njem tudi ze nekaj vode..
Kar se tice aktivacije, bom torej uporabil recept od Aye-aye.
Ali je nujno potrebno fermentiranje, ali je dovolj ce samo zmesam EM in melaso in zlijem na oglje? Je to dosti slabse kot ce se fermentiram, ali se bo to dogajalo tudi kasneje v zemlji in si bom samo podaljšal proces?
http://www.primorske.si/Plus/7--Val/Bio-oglje--znanstveniki-znova-odkrivajo-stare-modr
Tukaj pravijo znanstveniki 5kg oglja na kvadratni meter =)
Po tem izračunu mi manjka še 100kg oglja
Kaj je zdj res? Ali lahko skodim zemlji ce ji dam 3kg oglja na meter?
Verjamem, da bo prvo leto slabse, saj bo zemljo izcrpalo, vendar bo z leti vedno boljse..
Tukaj pravijo znanstveniki 5kg oglja na kvadratni meter =)
Po tem izračunu mi manjka še 100kg oglja
Kaj je zdj res? Ali lahko skodim zemlji ce ji dam 3kg oglja na meter?
Verjamem, da bo prvo leto slabse, saj bo zemljo izcrpalo, vendar bo z leti vedno boljse..
Kot jaz razumem: oglje, ki si ga aktiviral - ne izčrpa zemlje.
Mogoče je najbolje, da narediš po vmesni meri: povprečje med min in max svetovano količino. Če imaš slabšo zemljico - rahlo več in obratno
Si pa srečko, da ti je kolega zavaril kuhalnik. Midva sva poskušala srečo pri treh varilcih, ki so dvignili roke nad "zapletenostjo" naprave
Mogoče je najbolje, da narediš po vmesni meri: povprečje med min in max svetovano količino. Če imaš slabšo zemljico - rahlo več in obratno
Si pa srečko, da ti je kolega zavaril kuhalnik. Midva sva poskušala srečo pri treh varilcih, ki so dvignili roke nad "zapletenostjo" naprave
Zadeva je vsekakor bolj kompleksna, kot bi si jaz rad predstavljal =)
Odvisno je od vrste lesa in postopka itd itd.. Tako sem prebral v diplomski nalogi o biooglju.
Glede na to, da imam kar slabo zemljo, vsaj tako se mi zdi, bom dal nekje 4kg na meter pa bomo vidli kaj bo v naslednjih letih pokazal pridelek.
Še nekaj slik peci in oglja. Oglje sem drobil "na roke" z macolo =) Ni ravno prah, je pa vecina v prahu, poleg pa so seveda tudi vecji kosi.
Predpostavljam da bo to samo razpadlo na manjse dele cez cas..
Slika 1
Slika 2
Slika 3
Odvisno je od vrste lesa in postopka itd itd.. Tako sem prebral v diplomski nalogi o biooglju.
Glede na to, da imam kar slabo zemljo, vsaj tako se mi zdi, bom dal nekje 4kg na meter pa bomo vidli kaj bo v naslednjih letih pokazal pridelek.
Še nekaj slik peci in oglja. Oglje sem drobil "na roke" z macolo =) Ni ravno prah, je pa vecina v prahu, poleg pa so seveda tudi vecji kosi.
Predpostavljam da bo to samo razpadlo na manjse dele cez cas..
Slika 1
Slika 2
Slika 3
Kot je rekla figula, če ga boš dobro aktiviral nima kaj izčrpati zemlje. Fermentiraj pa le prej, saj je to proces, kjer se mikroorganizmi namnožijo. Če boš delal brez fermentacije, ne bo zadovoljivega števila mikrobov in bo aktivacija slabša. Če je oglje dobro narejeno, se njegova struktura v zemlji ne bo bistveno spremenila. Jaz bi dal par pesti oglja v prahu na kvadratni meter. Tudi večji koščki so dobrodošli, ne bo nič narobe.
Znanje o aktivnem oglju je nastalo po odkritju rodovitne zemlje- terapreta.
Na vseh slikah, ki jih najdeš na spletu, kjer je ta zemlja prikazana, boš videl, da je prvi sloj, do globine pol metra, popolnoma črn. Zato mislim, da je 2-3 pesti na m2 mnogo, ma mnogo premalo.
Sam bi prvo leto dal na zemljo plast oglja okrog 2-3cm in ga vkopal v zemljo kolikor kopačica seže globoko. Po letu ali dveh bi preverjal do kakšne globine seže oglje in dodajal po potrebi.
Ne pozabi dodat dovolj komposta, ker prava terapreta je tudi bogata s kompostom.
Tvoje oglje mi zgleda dosti pregrobo. Sam bi poskusil zdrobit na največ 1cm3 koščke.
Naslednjič ko boš kuhal oglje, poskusi že v štartu dat not manjše kose. Recimo v velikosti sekancev. Dobil boš manj praha in lepe majhne koščke.
L.p.
Na vseh slikah, ki jih najdeš na spletu, kjer je ta zemlja prikazana, boš videl, da je prvi sloj, do globine pol metra, popolnoma črn. Zato mislim, da je 2-3 pesti na m2 mnogo, ma mnogo premalo.
Sam bi prvo leto dal na zemljo plast oglja okrog 2-3cm in ga vkopal v zemljo kolikor kopačica seže globoko. Po letu ali dveh bi preverjal do kakšne globine seže oglje in dodajal po potrebi.
Ne pozabi dodat dovolj komposta, ker prava terapreta je tudi bogata s kompostom.
Tvoje oglje mi zgleda dosti pregrobo. Sam bi poskusil zdrobit na največ 1cm3 koščke.
Naslednjič ko boš kuhal oglje, poskusi že v štartu dat not manjše kose. Recimo v velikosti sekancev. Dobil boš manj praha in lepe majhne koščke.
L.p.
En koristen link o biooglju:
https://permakulturazatelebane.files.wordpress.com/2013/11/biooglje_bojca_janus_gajin-vrt3.pdf_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
https://permakulturazatelebane.files.wordpress.com/2013/11/biooglje_bojca_janus_gajin-vrt3.pdf_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
primorc je napisal/a: |
... imam kar slabo zemljo, vsaj tako se mi zdi, bom dal nekje 4kg na meter pa bomo vidli kaj bo v naslednjih letih pokazal pridelek. |
OGLJE
Oglje zdrobi na čim manjše koščke, drugače boš še desetletja gledal kose oglja v vrtu. Drugače je na njivi. Tam orje traktor in gre za tako velike količine, da jih ni ekonomično (čas je denar) drobiti.
Drobljenje je problem in je zelo umazano-prašno delo. Če pa boš oglje delal iz premajhnih koščkov lesa lahko nastane težava da bo les težko zoglenel, ker bo na drobno narezan les (peleti, žaganje, sekanci) deloval termoizolativno.
Bistvo dobrega oglja je odsotnost kisika in dovolj velika temperatura. Nekao se mi zdi, da oglje na sliki ni nastalo ravno pri visoki temperaturi (razen če je slika mokrega oglja).
DOZIRANJE
Oglje je dodatek. Začimba. In te "začimbe" je lahko največ 3kg/m2. Tako, da če dodaš 2kg/m2 je puna kapa za vse večne čase. (podatek ni izkustven ampak pobran iz interneta)
Če je zemlja slaba potrebuje predvsem dodajanje organske mase v obliki komposta, organka, listja,... To je tisto, kar zemljo izboljša. Ostalo so začimbe.
AKTIVACIJA
Oglje aktiviraš z namakanje v različne hranilne tekočine. To je lahko odcedek iz organka, bioencim, voda mešana z gnojem ali zgolj "lulanje".
Fermentiraš lahko dokaj hitro. V 4 dneh iz naribanega zelja, v 4 dneh iz skisanega mleka. In namnožiš lahko skoraj kolikor hočeš v 3 tednih. Potrebuješ le še sladkor in vodo. In čas. Ali za kwas potrebuješ le rženo moko in vodo.
Če zmešaš melaso in EM moraš to obvezno fermentirati BREZ KISIKA.
Za bioencim potrebuješ le sladkor, kuhinjske odpadke in vodo pa pač imaš. In 3 mesece časa. Lahko nekaj oglja namočiš v gnojnico, del v bioencim, del v sirotko, .... In potem pač to posuješ po vrtu in vdelaš v zemljo.
NE GRE ZA TO, KAJ JE NAJBOLJŠE, DA KUPIM ampak GRE ZA TO DA UPORABIM KAR IMAM. In seveda, s tem kar imam, ne pretiravam.