Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Tudi danes se je še nekaj nabralo.
Čiliji so v polni rodnosti, vsaj pri meni.
Kar nočejo nehati in je pekočih hudičkov na izbiro. Rastline imam še vedno zunaj, kar v vrtu. Presenetljivo jim jutranjih 8 stopinj nič ne škodi.
Kar lepo so zeleni, listje ne odpada, ves čas cvetijo, nekateri plodovi so na začetku, nekatere obiram.
Očitno so kar trpežni.
Po mojih izkušnjah jim to vreme kar paše. Poleti očitno ne marajo premočnega direktnega sonca, celo lepše uspevajo v senci z bolj zelenimi listi.
Tisti na soncu so imeli bolj svetlo zelene celo rumenkaste.
Opazil sem tudi, da imajo raje bolj vlažno klimo z veliko vlage v zraku. Poletni suh zrak jim ne paše.
Ob jesenskem deževju in vlagi celo pričnejo še bolj košato rasti. Dnevna temperatura okoli 18 stopinj pa jim paše.
Jih bom pustil kar zunaj, dokler ne pričnejo odmetavati liste, kdaj bo to pa še ne vem.
Lansko leto sem jih imel v loncih in sem jih nekako ob tem času dal notri ob okno in seveda so že čez dan ali dva pričeli rumeneti in metati liste.
Letos bom poskusil drugače.
Čim dalj zunaj, ko zaključijo jih bom pa drastično porezal .
Aha, še fotka:
Tukaj pa še Scoville podatki za nabrane:
Bishop Crown do 15K
Bhut Jolokia do 1M
Chocolate Habanero do 400K
Orange Habanero do 300K
Roccoto do 150K
Jalapeno do 15K
Thai Birds Eye do 150K
Fireflame do 5K
Ja, in da nekako potrdim moja opažanja: Chocolate habanero je z 400K res hud. Sem junaško enega celega pohrustal. Nekaj solz- pričakovano, nič posebnega.
Pekočina v ustih se je dala prenesti, vendar po 10 minutah je želodec pričel poskakovati, trpljenje pa neizmerno.
Lasje so postali nekako mokri, na čelu pa kapljice. Šele 1/2 litra mleka je zadevo umirilo. Nekako pri tej vrednosti SCU se nahaja moja zgornja meja, kar še lahko poskusim in preživim.
Poskusil sem seveda tudi Bhut Jolokio z 1M, vendar samo košček. Zame premočna in iz tega razloga neuporabna.
Brez zelo velikih težav in z užitkom pa se da jesti vse čilije do max 100K, še najraje tiste do 30K pa še za to rabiš nekaj vaje.
Drugače je pa za tiste, ki radi eksperimentirajo.
http://alienchilifarm.blogspot.si/p/all.html
Na tej strani sta dva italijana, ki uspešno križata najbolj ostre (pekoče) čilije.
Fotografije so enkratne in res nekaj posebnega. Ko kliknemo posamezno fotko dobimo še več fotografij izbrane sorte.
Po mojem občutku so vsi preko 1M , bolj verjetno vsi okoli 2 milijona SCU.
Značilnost vseh pa je zelo nagubana koža in škorpijonska špička. Že za videti so hudi.....Nazadnje urejal/a labia 04 Okt 2015 14:00; skupaj popravljeno 1 krat
Čiliji so v polni rodnosti, vsaj pri meni.
Kar nočejo nehati in je pekočih hudičkov na izbiro. Rastline imam še vedno zunaj, kar v vrtu. Presenetljivo jim jutranjih 8 stopinj nič ne škodi.
Kar lepo so zeleni, listje ne odpada, ves čas cvetijo, nekateri plodovi so na začetku, nekatere obiram.
Očitno so kar trpežni.
Po mojih izkušnjah jim to vreme kar paše. Poleti očitno ne marajo premočnega direktnega sonca, celo lepše uspevajo v senci z bolj zelenimi listi.
Tisti na soncu so imeli bolj svetlo zelene celo rumenkaste.
Opazil sem tudi, da imajo raje bolj vlažno klimo z veliko vlage v zraku. Poletni suh zrak jim ne paše.
Ob jesenskem deževju in vlagi celo pričnejo še bolj košato rasti. Dnevna temperatura okoli 18 stopinj pa jim paše.
Jih bom pustil kar zunaj, dokler ne pričnejo odmetavati liste, kdaj bo to pa še ne vem.
Lansko leto sem jih imel v loncih in sem jih nekako ob tem času dal notri ob okno in seveda so že čez dan ali dva pričeli rumeneti in metati liste.
Letos bom poskusil drugače.
Čim dalj zunaj, ko zaključijo jih bom pa drastično porezal .
Aha, še fotka:
Tukaj pa še Scoville podatki za nabrane:
Bishop Crown do 15K
Bhut Jolokia do 1M
Chocolate Habanero do 400K
Orange Habanero do 300K
Roccoto do 150K
Jalapeno do 15K
Thai Birds Eye do 150K
Fireflame do 5K
Ja, in da nekako potrdim moja opažanja: Chocolate habanero je z 400K res hud. Sem junaško enega celega pohrustal. Nekaj solz- pričakovano, nič posebnega.
Pekočina v ustih se je dala prenesti, vendar po 10 minutah je želodec pričel poskakovati, trpljenje pa neizmerno.
Lasje so postali nekako mokri, na čelu pa kapljice. Šele 1/2 litra mleka je zadevo umirilo. Nekako pri tej vrednosti SCU se nahaja moja zgornja meja, kar še lahko poskusim in preživim.
Poskusil sem seveda tudi Bhut Jolokio z 1M, vendar samo košček. Zame premočna in iz tega razloga neuporabna.
Brez zelo velikih težav in z užitkom pa se da jesti vse čilije do max 100K, še najraje tiste do 30K pa še za to rabiš nekaj vaje.
Drugače je pa za tiste, ki radi eksperimentirajo.
http://alienchilifarm.blogspot.si/p/all.html
Na tej strani sta dva italijana, ki uspešno križata najbolj ostre (pekoče) čilije.
Fotografije so enkratne in res nekaj posebnega. Ko kliknemo posamezno fotko dobimo še več fotografij izbrane sorte.
Po mojem občutku so vsi preko 1M , bolj verjetno vsi okoli 2 milijona SCU.
Značilnost vseh pa je zelo nagubana koža in škorpijonska špička. Že za videti so hudi.....Nazadnje urejal/a labia 04 Okt 2015 14:00; skupaj popravljeno 1 krat
Letos sem sadil čilije za to, da bi iz njeh izdelal Bonsai chilli, Bonchi.
Ideja je iz : http://www.fatalii.net/bonsai_chiles_bonchi
Čez leto so lepo rastli, lepo obrodili, danes sem se jih pa lotil.
Dal iz lonca, porezal korenine, presadil v manjši lonec. Poleg tega sem tudi krošnjo zelo porezal.
Nekaj vejic sem tudi potaknil, da vidim če se bo prijelo.
Tako pa izgledajo._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Ideja je iz : http://www.fatalii.net/bonsai_chiles_bonchi
Čez leto so lepo rastli, lepo obrodili, danes sem se jih pa lotil.
Dal iz lonca, porezal korenine, presadil v manjši lonec. Poleg tega sem tudi krošnjo zelo porezal.
Nekaj vejic sem tudi potaknil, da vidim če se bo prijelo.
Tako pa izgledajo._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Jest bom še malo počakal, ker imam na grmih še kar nekaj plodov, ki morajo dozoreti, potem pa bom pripravljal za prezimitev. Glede temperature se še ne bojim, ker so tudi ponoči še dovolj visoke (Ljubljana).
Prezimiti pa bom skušal po en primerek rdečega in oranžnega habanera. Dal ju bom v velik teglc skupaj z vrtno zemljo in zmerno obrezal. Namenil jima bom prostor s cca 18 stopinjami v zmerno svetlem prostoru. Drugače žal ne morem.
Prezimiti pa bom skušal po en primerek rdečega in oranžnega habanera. Dal ju bom v velik teglc skupaj z vrtno zemljo in zmerno obrezal. Namenil jima bom prostor s cca 18 stopinjami v zmerno svetlem prostoru. Drugače žal ne morem.
Mogoče zanimivo, ali pa tudi ne: zaradi teže plodov se mi je ena konkretna veja odlomila z grma (križanec lemon dropa...) pred kakimi 10 dnevi. Ker so bili plodovi še vsi zeleni, sem vejo enostavno dal v lonec z deževnico in upal da bodo vsaj malo dobili barve. Lonec je v stalni senci in ga sonce ne pogleda niti za sekundo...
No, danes je zadeva takšna, da se je že kar nekaj plodov lepo obarvalo, ostali pa se verjetno še bodo v prihodnjih dneh. Listi pa so upadli.
No, pa se je splačalo a ne?
(ravno prav jih bo za 2 velika vložena marmeladina kozarca...)
No, danes je zadeva takšna, da se je že kar nekaj plodov lepo obarvalo, ostali pa se verjetno še bodo v prihodnjih dneh. Listi pa so upadli.
No, pa se je splačalo a ne?
(ravno prav jih bo za 2 velika vložena marmeladina kozarca...)
-
- Prispevkov: 105
- Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am
Majro me veseli, da ti uspevajo.
Labia, imam nekako enake izkušnje. Še vedno jih imam vse zunaj, saj so še vedno polni plodov.
Letos sem res pretiraval, saj ne vem več kam z njimi ;)
Opazil sem, da edino Aji-ju in Jolokia Yellow ne paše to vreme, saj so rastline začele rumeneti in nekako hirati, čeprav so še vedno polne plodov.
Sem pa danes tudi obral mojega FOTRA (tiso kar je bilo zrelo). 1,4 kg oziroma 256 plodov naenkrat ;), pa jih je gor še ene 60-80.
Če sem iskren, bi za moje potrebe zadostoval samo ta. Do sedaj že dvakrat kuhal omakco, pa še danes 29 flašk, tako da ne bo zmanjkalo, do drugega leta.
Obran FOTR
Polna skleda čokoladic
Potomci fotra še v delu
Jolokia, še precej polna
In še današnja kuha - 29 flašk iz pobranega choco habanera. Te nove flaške, ki jih ima Stenko so mi malce lepše, ko so še malce zaobljene.
Labia, imam nekako enake izkušnje. Še vedno jih imam vse zunaj, saj so še vedno polni plodov.
Letos sem res pretiraval, saj ne vem več kam z njimi ;)
Opazil sem, da edino Aji-ju in Jolokia Yellow ne paše to vreme, saj so rastline začele rumeneti in nekako hirati, čeprav so še vedno polne plodov.
Sem pa danes tudi obral mojega FOTRA (tiso kar je bilo zrelo). 1,4 kg oziroma 256 plodov naenkrat ;), pa jih je gor še ene 60-80.
Če sem iskren, bi za moje potrebe zadostoval samo ta. Do sedaj že dvakrat kuhal omakco, pa še danes 29 flašk, tako da ne bo zmanjkalo, do drugega leta.
Obran FOTR
Polna skleda čokoladic
Potomci fotra še v delu
Jolokia, še precej polna
In še današnja kuha - 29 flašk iz pobranega choco habanera. Te nove flaške, ki jih ima Stenko so mi malce lepše, ko so še malce zaobljene.