Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Sj ni problem da nimam mlina samo tlele pri punci ga nimam. Ma doma Mutin horizontalni mlin z katerim zmeljeno skorj use sadje, lesenega na prafaktorjih ki ga morem zrihtat ter 2 želena prototipa ki sem jih sam naredil po lesenem. So vsi na valcne. Eden je za jabolka in hruške drugi pa za slive. Trenutno pa so vsi zasedeni. Mutin je doma železna sta pa posojena. Imata tudi pogonski motor od pralnega stroja tako da mi to ni tuje.

Neme je bolj zaimam postopek kot pa predelava jabolk._________________LP seba993
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Veliko nasvetov in napotkov o izdelavi kisa sem prebrala, pa mi nekak niso nikamor "sedli" in uspeh je bil temu primeren komsi-komsa.

Dokler nisem našla spodnjega recepta. Mogoče še komu prav pride, da porabi olupke ali odrezke nagnitega sadja.

Večina angleških receptov uporablja kot mersko enoto "cup" (236 ml), zato priporočam, če kje najdete set teh meric - nakup se splača, je bolj enostavno Wink sicer uporabite katero drugo merilno posodo.

Takole gre v original receptu: breskov kis
- 1-3 cups olupkov, narezanega sadja, sadne čežane ....
- 4 cups vode
- 1,5 cups sladkorja
Vse skupaj zmešajte v primerni posodi (stekleni 2ali2,5 l kozarci so super) in pokrijte s papirnato brisačko. Naj stoji na toplem cca 1 teden, občasno premešajte (kozarec lahko ovijete s šalom, da mu bo topleje).

Po tednu dni precedite sadne ostanke in tekočino vrnite v čist kozarec in spet pokrijte s papirnato brisačko. Stoji naj 2-4 tedne, vmes preverjajte okus.

Ko vam je okus zadovoljiv, lahko prekinete kisanje s stabilizacijo kisa:
- segrejte kis na 60 stopinj. Najbolje je uporabit termometer, ker bo sicer pri 71 stopinjah ocetna kislina izhlapela.

Nalijte v lepe stekleničke in zatesnite z nekovinskimi pokrovčki. Recept pravi, da je v steklenice dobro dodati hrastov ostružek - za izboljšanje okusa (nisem še ugotovila kje bi se to dalo nabavit, verjetno imajo vinarji to zadevo??)

Kis lahko uporabljate takoj, ali ga pustite zoreti na temnem in hladnem nadaljnih 6 mesecev.

Moj breskov kis bo vsak čas pravšnji. Je tudi radodaren pri izdelavi "kisove mame", je naredil eno lepo debelo, ki sem jo porabila (pri poskusnem kisu iz ačoče Confused ) in potem je naredil še eno (ki je šla v poskusni kis iz perile Confused Confused )
Žal ne bo dočakal staranja, ker je tako dober, da ga bo prej zmanjkalo Laughing možno da bo iz kutin tudi božanski ?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Iz kutin JE božanski, sem ga delala, tudi iz okrasnih. Sem mu pa, ko je bil gotov, dodala malo (!!!) sladkorja, spominja na beli balzamični po tej, sladkasti noti.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Jaz že uporabljam letošnji kis z ranih sladkih jaboljk. zgrešeno sem mislil, da morajo biti jabolka kisla. Več je sladkorja, več je aklkohola, boljši je potem kis.
figula

super, metuljc, se mi že slina nabira po ustih Smile

pep, kmalu se pridružim k uporabi svojega kisa. Jesen je radodarna in načinov, kako porabiti pridelke toliko, da mi glava poka Laughing počasi, lepo počasi ....
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz pa letos izdelujem jabolčni kis po navodilu, ki sem ga našla med brskanjem po spletu:
1. jabolka sem izsočila na sokovniku

2. dobljen sok sem nalila v steklenice, katere sem zaprla z balonom (za preprečitev dostopa zraka v steklenico). Po nekaj dneh se je začelo burno alkoholno vrenje - baloni pa so se konkretno napihnili.

3. Ko se je vrenje umirilo, sem tekočino precedila v čiste steklene kozarce, dodala malo dobrega jabolčnega kisa, pokrila z tkanino (starimi moževimi robci Embarassed) in postavila na hladilnik. Vse skupaj sem še pokrila s temnim blagom (da bo kis v temi) in bom tako pustila eno leto. Na površini že nastaja klobuk.

Imam pa eno vprašanje: kako doseči, da je narejen kis prozoren in ne moten? Večino doma izdelanih kisov, ki sem jih videla, je bilo motnih. Tak je bil tudi moj lanski kis. Ali to pomeni, da kis še ni dozorel, ali je prozornost odvisna od načina izdelave?_________________naredimo svet lepši
figula

Joj, brbr, eno leto čakati na kis - si se na debelo namazala z mastjo potrpežljivih Cool

Glede motnosti še nimam odgovora - premalo izkušenj Embarassed
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

V litrski steklenici se bo težko zbistril, še zlasti če ga odlivaš.
V večji posodi 20l in več pa se sam zbistri po letu ali dveh.l
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Figula:povsod pravijo, da ga pustiš eno leto pri miru. Kar je sitno prvo leto, ko še nimam lanske pfridelave. Potem je pa čisto OK, ker tako in tako uporabljaš lanskega.
Jaz sem eno leto že odčakla in zdaj že uporabljam lanskega. Hranila sem ga v 5l kozarcu. Todi pred pretakanjem ni bil bister, pa tudi močan ni dovolj (za moj okus). Lani sem ga izdelovala po običajnem postopku (sok, že od začetka pokrit samo s tkanino. Ko je odvrel pa ga nisem nič pretočila, ker se mi je zdelo, da nima toliko usedline). je pa med zorenjem kar nekaj klobukov potonilo (3), pa so se potem naredili novi. Potopljenih klobukov nisem odstranjevala, kar je bilo (kot sem kasneje nekje čitala) narobe. Zakaj so se potopili, ne vem in mogoče so prav potopljenci razlog, da kis ni tak, kot bi moral biti.

Dajmar: hvala za odgovor. Kot sem povedala sem ga hranila v 5l kozarcu in ga nisem nič odlivala ali mešala/premikala. Na dnu je bila sicer usedlina, a kis je še vedno moten. To se pravi, da so bistri kisi ponavadi starejši od enega leta?
Mislila sem, da jih profesionalci nekako filtrirajo Embarassed_________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Gotovo jih filtrirajo. Ampak, v prodaji so tudi motni, se mi zdi. Sploh pa, saj z motnostjo ni nič narobe.
Odgovori