Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pravi kostanj - Castanea sativa

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na moji rojstni domačiji smo imeli kostanje - samosevce - na obgozdnem travniku, po 20 do 50 metrov vsaksebi. Tisti travnik smo kosili enkrat letno. Lepo so rodili, za naš konec so bili nadpovprečne debeline in pesem jih je bilo pobirati Very Happy .
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Točno to! Smile Hvala za dodatno potrditev.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Mogoče bom že letos spet posadil kak kostanj._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

V začetku novembra nabrani po gozdnih tleh, "neplavalci" kateri so v posodi z vodo utonili, so bili 2.11 "posejani" v vlažen perlit in postavljeni v hladilnik na 3-6,5°C.
Sem pričakoval da bodo malce dlje spali, ne pa da bodo po 3. tednih v hladilniku že pričeli kukati na svetlo. No upam da je to izjema, in da bodo ostali še malce počakali Smile
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Mi je prijatelj dal en nakaljen kostanj. Sem poskusil cepiti na kalček. zdaj še zeleni.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kitajski kostanj - Castanea mollissima, menda trpežnejši na mraz in tudi na tisto kostanjevo bolezen, ker da v svoji domovini sobiva z njo, tako kot ameriške trte s trtno ušjo.

Nabavljen pred 4-5 leti, 2 sadiki, ista vzgoja, ista starost.

Ena je krepko olistana od nekje tretjega tedna aprila in je videti, kot da bo tu in tam celo cvetela (višina 1 m Smile .

Druga se obotavlja, zavlačuje... Komajda so se dobro odprli nekateri listni popki.

Pri nas oba rasteta po metodi "veliko mulča in veliko sreče". Kaže, da je je drugi imel manj, se mi pa zdi nenavaden način izkazovanja tega.

turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

crtj je napisal/a:
Kitajski kostanj - Castanea mollissima, menda trpežnejši na mraz in tudi na tisto kostanjevo bolezen, ker da v svoji domovini sobiva z njo, tako kot ameriške trte s trtno ušjo.

Nabavljen pred 4-5 leti, 2 sadiki, ista vzgoja, ista starost.

Ena je krepko olistana od nekje tretjega tedna aprila in je videti, kot da bo tu in tam celo cvetela (višina 1 m Smile .

Druga se obotavlja, zavlačuje... Komajda so se dobro odprli nekateri listni popki.

Pri nas oba rasteta po metodi "veliko mulča in veliko sreče". Kaže, da je je drugi imel manj, se mi pa zdi nenavaden način izkazovanja tega.

Kakšni so sadeži kitajskega kostanja?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Sadeži naj bi bili primerjivi z evropskim užitnim kostanjem po okusu, po velikosti pa kot oblčajni gozdnji kostanj, ne dosegajo ravno ekstra velikosti, niso pa niti zelo majhni.

Tako teorija .... Dalje, ko bom imel kaj pokazati Smile
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Cepil sem 12. aprila, odganjati je žačel šele zdaj.
https://photos.app.goo.gl/N6mJC9Z3kh7AQAjN6
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

20 sem jih cepil 5.3. 2020. 11 se jih je prijelo, 2 se še nista odločila, ali bosta preživela, 7 jih miruje ali pa bodo odmrli.
Odgovori