Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bob - Vicia faba

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zoyba, lahko čez lončke povezneš plastenke katerim odrežeš dno. Jaz bob sejem tako, da ga dam direktno na gredo in pokrijem s plasetnko in je čisto v redu. No, letos ga še nisem sejala Embarassed_________________naredimo svet lepši
Špela

Odgovor Napisal/-a Špela »

Jaz sem svoje bobe, sejane 15.1., visoke med 5-20 cm, vceraj posadila in pokrila s kopreno. Te imam za zgodnji pridelek, ostale sem namocila in posadila direkt.
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

Ojla!

Moj bob lani ni prišel ven; Kaj se je zgodilo ne vem. Imam psa na sumu, da je od ljubosumnosti in norčije grizel mlade poganjke. Letos sem imela še 30 semen od lani. Čez noč namočila in posadila. Prejšnji vikend. Aja ; zraven, 10 cm stran, pa še vrsta blitve. Tako da... srečno Kekec!_________________Dies diem docet
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Sem preletela celotno temo o bobu, pa nisem našla nič o vršičkanju. Upam, da nisem spregledala. Jaz imam par rastlin iz semen, kupljenih v Lidlu.

Vršičkate bob? Kdaj je primeren čas, oz. kako velike naj bodo rastline, da je smotrno mu odščipnit vrh?
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Tiana a veš, da to prvič slišim. Ko boš kaj zvedela, pa povej tudi meni, prosim
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Če prav razumem, se ponavadi to počne zaradi uši, ki se naselijo na sočnih vršičkih.
Drug razlog je ta, da potem gre več v cvet in zorenje.
Pri meni cveti, največji so 40cm visoki.
Tudi sam še ne vem kaj z večino narediti, pustiti ali vršičkati?
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Citiram:
Napad uši, ki se naselijo na mlade zgornje dele rastlin preprečimo, če rastline potem ko so razvile že 5 do 7 strokov, dekaptiramo. To pomeni, da odstranimo vrh. Stroki potem tudi hitreje rastejo, ker se hranila porabljajo za njihov razvoj, ne pa za rast poganjka.

Tole je citirano iz članka omenjenega na prvi strani te teme. Če ima kdo lastne izkušnje bi vseeno prosila, da jih deli z nami.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

evo ga na njivi

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mislim, da je vršičkanje res samo ukrep v borbi z ušmi...
Konec aprila sem se mudila v Toskani. Tam sem pred leti prvič videla njivo boba. Letos me je presenetilo, ker ga imajo posajenega na veliko površinah. Predvsem mi je bila zanimivo sejanje boba med vinsko trto._________________naredimo svet lepši
kcvetka

Odgovor Napisal/-a kcvetka »

Jaz pa sejem bob že jeseni to je konec oktobra ali v začetku novembra, tako kot česen. Je bolj odporen in zelo malo ušiv ali sploh ne. V jeseni pride iz zemlje ampak mu ne pride do živega mraz in ne sneg. Lahko poskusite letos.
Pa veliko uspeha z raslinicami.
Odgovori