Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Robida - Rubus fruticosus

Odgovori
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

S prvimi plodovi se že sladkamo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lepa bera!

Tudi pri nas bodo počasi pričele zoreti, le da se bomo bolj "kislili", kot "sladkali" Wink Laughing . No, ni tako hudo, samo jaz sem bolj mahnjena na sladko Embarassed .

Nekaj jih bo šlo v "borovničev liker", v katerega namesto borovnic dajem robide.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Tinko, je ta krasotica robida brez trnov? Če je, bi te enkrat v bodoče lepo prosila za en ukoreninjen potaknjenec, jaz sem namreč brez moje ostala nekaj let nazaj, ko jo je uničila nekakšna rja..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Ni problema. Imam podmladek.
Muha. Moje robide so sladke. Obiram jih, ko so povsem zrele, toliko, da same ne padajo na tla.
Ivčk

Tinko, prisrčno hvala. Te pocukam za rokav na jesen ali ko boš ti rekel, da je primeren čas za izkop podmladka.

Crknil mi je tayberry in bom zdaj tisto gredo celo prerešetala, a bo vseeno rada imela kako plezajoče jagodičevje tam, zato sem si spet zaželela robide.
Malin imam veliko različnih sort, a jih vse sine poje, zato zame bolj malo ostane. Robid pa pri nas nihče drug ne mara, zato bi bile samo zame, heheh (kako sebčno, mar ne?) Laughing_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ivčk je napisal/a:
Robid pa pri nas nihče drug ne mara, zato bi bile samo zame, heheh (kako sebčno, mar ne?) Laughing

Pravzaprav lahko gledaš tudi drugače: Je vzgojna. Moreda pa le še kdo v družini pride na okus. Vsaj 2 sta kandidata. Wink
Ivčk

Nolanu damo vse za poskusit in ima kar izbran okus, probal bo sicer vse, na koncu pa poje le tisto, kar mu je res všeč. Maline in jagode recimo obožuje, šmarno hrušico in surov grah tudi, vse kar je vsaj malo preveč kislo, pa ne bo pojedel.
Tako mu tudi robida ni teknila.
Za malega Iana je seveda še upanje, ampak za zdaj kaže tendenco, da mu bodo šle v slast bolj sladke stvari...

Meni pa okus robide zelo paše, če je malo kisla, je tudi bolj osvežilna, če je pa samo sladka, pa nimam čisto nič proti Laughing_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

damjan je napisal/a:
Pozdravljeni

Zanima me kako se sedaj lahko obreze robida ker so rozge zelo dolge? Hvala lp damjan

Jaz jih krajšam po potrebi. Nisem opazila, da bi jih to kaj motilo. Ne režem pa jeseni do kraja, pustim nekaj več materiala do pomladne dokončne rezi.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Lepo prosim, če mi lahko kdo odgovori na moje vprašanje. Soseda me je vprašala, če bi lahko in če bi rastla robida v večji posodi. Hvaležna bi vam bila za odgovor. Sem ji obljubila, da se bom pozanimala.
Hvala in lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Odvisno od definicije "večja posoda". Sicer pa načeloma da, tako kot večina rastlin. Le zalivati je potrebno pogosteje, pa verjetno paziti na razrast korenin in poganjkov.
Odgovori