Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Skalnjaki: katere rastline

crtj-admin
Site Admin

Skalnjaki: katere rastline

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Temo skalnjaki že imamo. Lepa, pisana, barvita .... kot se za skalnjake spodobi. Tudi sama v kratkem prispevam kakšno fotografijo (še v izgradnji).

Pa vendar bi nekako želela oddeliti same rastline:
    *nekakšen dopolnjujoč seznam nam primernih rastlin
    *katere rastline vse se znajdejo na naših skalnjakih
    *tudi tiste rastline, ki niso namenjene prvotno skalnjaku - zakaj jih umestimo
    *in podobno.

Torej: ko skalnjak že je (kakršenkoli pač že je in kjerkoli se nahaja) kaj v njega vtakniti? Mnogo rastlin niti ne poznamo ali pa jih poznamo in ne vemo, kako bi se obnašale na skalnjaku. Nekaj višjega v skalnjaku ..... da ali ne? Prvotno naj bi bil skalnjak sestoj divje rastočih rastlin, ki pretežno uspevajo v gorskih območjih. Seveda se velikokrat dodaja tudi tiste, ki niso iz teh rastišč. In sami začetki so verjetno zapolnjeni tudi z rastlinami, ki jih imamo največkrat na gredicah.
Skratka prava mala znanost. Najti primerne rastline. Vedeti kaj iskati. Se odločiti s katero rastlino je vredno tvegati in pod kakšnimi najidealnejšimi pogoji.
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Npr: moja prva misel ob neveščem poznavanju skalnjaka so rastline kot so: različni sedumi, netreski, materina dušica .......
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Blazinaste rastline (nageljčki, avbrecije, delosperme , rese , blazinasti encijani ...), botanični tulipani. Rastline suhih rastišč: rožmarin, žajbelj, sivka , laški smilj ...
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Na encijan in planike ne smeš pozabit Razz .
Jaz sem dajala poleti noter tudi kaktuse Very Happy
Anthyllis vulneraria - ranjak/zdravilna rož'ca
ciklame, zvončke, šmarnice........................_________________
Nazadnje urejal/a orhy 29 Okt 2015 16:36; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Marko Jelnikar v svoji knjigi Pomagamo vam vrtnariti loči skalnjake in alpinetume. V skalnjaku naj bi rasle rastline, ki uspevajo med kamenjem: vrtne trajnice, prekrovne rastline, čebulnice. V alpinetumu pa le alpske rastline.

Skale naj bi bile položene tako, kot v naravi, ležeče. V skalnjaku lahko rastejo homulice, natreski, karpatska zvončnica, encijan, planika, nageljčki, hojhera, nizka perunika...Te in še nekatere druge sem imela tudi jaz v svojem skalnjaku.
maja

Odgovor Napisal/-a maja »

Meni so zelo všeč tudi nizke trave. Dobro se obnese tudi alpska velesa. Potem je tu še čapljevec in jegliči._________________Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.

KARR
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

žafrani in .... za spomladi - ciklame, gorske astre za jeseni..... pa še, pa še, čeveljce, nizke zvončnice .... o o o o , še boš morala skočit v Merkur Very Happy_________________
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Jaz imam v skalniku še-hijacinte,hrušice,pa tudi nizke lilije,pa še kakšno stvar
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V skalnjaku se je dobro izogibati rastlinam, ki se širijo s podzemnimi poganjki (nekatere trave, jesenske astre, smiljka, šmarnice in podobno), ker lahko postanejo huda nadloga, saj se rade pod skalami priplazijo tja, kjer jim ni mesto. Zlasti smiljka je ena tistih, ki si tega ne pusti dopovedati Evil or Very Mad .

Lepo se poda vanj tudi pečnik - Armeria, dalje grenik - Iberis, grobeljnik - Alyssum, Kosmatinec - Pulsatila, Jegliči in trobentice, Sternbergija.
Odgovori