Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

forest727

Če hodiš kaj blizu obale se oglasi, pa ti dam par komadov in boš sam poskusil.
Javi se prej na ZS.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Danes smo pobrali zadnje čajote. Ena rastlina je čudovito rodila, to pa zato, ker je bila na spodnji strani letnega tuša. Danes sem jo izkopal, porezal del korenin in jo dal v lonc s kokosovo šoto.

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Zuf, si jo že kdaj na ta način prezimil? Bi poskusila, ker sem ostala breu čajot, majhni plodovi ne bodo dozoreli in drugo leto ne bo kaj saditi.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Pred nekaj leti se tudi jaz eno izkopal. Korenine niso bile tako lepe, bolj poškodovane in ni preživela. predlani je pa ena preživela v tunelu. Preden sem jo speljal ven je zatemnila pol tunela.
Batagelj je rekel da je izkopal triletno in našel gomolje podobne krompirju.
Pri tebi jih ni bilo?
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Melona je napisal/a:
Zuf, si jo že kdaj na ta način prezimil? Bi poskusila, ker sem ostala breu čajot, majhni plodovi ne bodo dozoreli in drugo leto ne bo kaj saditi.

Imaš ZS
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ne, pri meni ni bilo gomoljev. Melona, to je prvič, da sem izkopal, bomo videli kako bo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tako!

Ena Petrova čajota, tista, ki ima že nastavek korenin, od danes dalje udobno poležuje na zemlji v loncu. Drugi dve bom nekako do konca februarja pustila še dremati. Zaviti sta v časopisni papir in pospravljeni v zaprto kartonsko škatlo na podstrešju, kjer bom skrbela, da temperatura ne pade pod + 2 °C, večinoma je pa nad 5 °C. Bo taka temperatura v redu?

Lonci so pripravljeni za vse tri: na dnu plast volne, ob straneh karton. Upam, da bo to dvoje preprečilo, da bi se ob presajanju zemlja razsula. Karton bom po potrebi potem odstranila, če do takrat ne bo že v celoti razpadel. Čisto na vrh sem dala 5 cm plast palmine šote, ki je po mojih izkušnjah zelo primerna za razvoj korenin, zadržuje vlago, ni pa pocasta.

To je moje prvo srečanje s sajenjem čajot in bom vesela, če uspe vsaj ena.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislim, da je nekod pisal, da položi čajoto tako, da korenine in plod ostanejo v mrežasti vrečki (od pomaranč, recimo), ker je potem lažje prenesti rastlino na njeno stalno mesto. Bom poskusila tako, ko bom. Moje so še na aklimatizaciji. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vem, sem prebrala, a se bojim, da bi se korenine preveč zapletle vanjo. Sem mrežico že imela v loncu, pa sem jo po daljšem premisleku dala ven.

Bova primerjali, ko bova sadili na prosto.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nimajo se kaj zaplesti, itak posadiš z mrežico vred. Zdaj imajo limone v H. tudi v bombažnih mrežicah.
Odgovori