Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ja pri malih površinah se kaj takega nedvomno obnese. Bi se tudi na večjih, če ima človek dosti časa. Pri meni to žal ne gre...., še dolgo ne bom v penziji
Bicikel, koso v roke, prikolico k avtu in v gmajno . Pri nas so sedaj po žledolomu cele planjave praproti, pri vas verjetno tudi. V pol ure jo nakosiš za polno prikolico. Jaz sem jo nabirala za Runota, da mu bo pozimi toplo. Dve polni 100 litrski vreči sem ročno nasmukala v slabe pol ure.
To sezono sem krepko zmanjšala površino z zasajenim česnom na dve gredi 10x1.20 m. Obe sta posajeni po 2.11., res nisem še sadila nikoli tako pozno, glede na ugodno vreme, pa verjamem, da ni prepozno._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Berem tele vaše objave - kakšne velike površine imate za zasadit! Meni bi "počil hrbet", kot je napisal Bicikel. No, jaz sem mali vrtičkar z malimi gredicami. Včeraj sem dosadila še nekaj česna na pol grede, ki sem jo prejšnji dan očistila. Pa posipala s pepelom, potem pa z listjem od jablane in nekaj razrezanih fižolovih stebel čez, ki naj bi obdržali listje, če bo veter. Pred kosi in drugimi ptički pa tako nič ni varno: še zdaj mi raznašajo kosme volne, ki so na zemlji okrog fižolovih prekel že od pomladi. Pa naj! malo pospravim nazaj, malo stopim čez Torej, če se vrnem k česnu ("Retournons a nos moutons!" bi rekli Francozi): letos je šele drugič, da sem sadila česen jeseni, in prvič, da mi ga je uspelo tudi posuti s pepelom. Bom videla, kaj bom pridelala - če bo vrt še na voljo, seveda._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ja tako nekako. Jaz ga sadim cca 30 cm narazen vrste. Letos sem posadila cca 60 cm , ker bom spomladi posejala vmes vrsto korenčka. Potem tudi pokrijem s kopreno in imam pokrito dokler ne začne biti koprena v napoto, ko rastejo tista stebla. Tako se mi najbolje obnese kar se tiče muhe in pa zbitosti zemlje. Enkrat vmes prerahljam. Tako delam jaz. lep pozdrav cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Tudi jaz sem letos sadila na 10 x 60 cm, da bo vmes vrsta korenčka, ki ga bom poskusno posejala februarja ali začetek marca, kar na sneg, če ga bo kaj.
Juglans, jaz sem si naredi tri roglje na lesene grablje za vlečt črte (dva na vsaki strani in en na sredini). Ne vem, če so lesene grablje kolikort je strok toliko standardne širine. Samo tako za občutek. Razdalja je ravno pravšnja, da mi vmes pride mala grebljica za rahljanje in odstranjevanje plevela. Hkrati pa je dovolj prostora za stopala, da se da premikati med vrstami. Pomembno tudi takrat, ko je potrebno odstraniti pske. Vdolžno pa sadim odvisno od velikosti strokov - večji kot je strok, večja je razdalja, okvirno 5-15cm. Večji kot je strok večjo glavico lahko pričakujemo. Seveda odvisno tudi od sorte.
Takole. Včeraj smo zaključili s sajenjem česna. Je trajalo skoraj cel teden, malo po službi in potem včeraj pretežni del dneva. Posajene površine je cca 110m2.
Ostalo mi je še nekaj manjšega sadilnega materiala sorte Anka, če kdo rabi. Cca 1,5-2kg. To so večinoma manjše glavice zrasle iz zarodnih čebulic ali iz manjših strokov. So čisto dovolj za tistega, ki bi si rad povečal pridelek v naslednih letih.
Uh, kaj vse ste napisali medtem, ko jaz nisem imela časa . Da smo si na jasnem: tudi jaz še dolgo ne bom v penziji . Imam pa srečo, da si lahko delovni urnik čez dan razporedim po svoje in nesrečo, da imam v teh kriznih časih dela (profesionalnega) bore malo, tako lahko sadim česen, medtem, ko mora biti Bicikel v službi . No, toliko o času, kar se česna tiče pa sem včeraj končno posadila vsega. Zdaj me čaka še friziranje gred. Imam 4 grede dolge cca 86.40m in široke 1m. Na vsaki gredi so 4 vrste v razmaku 25cm. V vrsti pa so česni posajeni na razdalji 15cm.
Bicikel: zastiranje velike površine je res problem. Jaz sem prejšnja leta uporabljala seno, nakošeno na sosednjem travniku. Vendar je tega sena premalo. Zato sem se letos zmenila s podjetjem, ki pospravlja listje, da mi bodo pripeljali listje s površin, ki so bolj odročne (niso prometne). Ravno danes so mi sporočili, da so na njivo pripeljali en kamion listja, da bom videla, kakšna količina je to. Grem jutri gledat... Če bo premalo, bom naročila še kakšen kamion.
Mislim pa, da dovažanje materiala ni najboljša rešitev ampak si bom razpoložljivo površino razdelila na 5 delov (za česen je priporočljiv petleten kolobar) in bom vsako leto ene 3/5 zasejala z rastlinami za zeleno gnojenje, ki jih bom čez sezono nekajkrat pokosila in z njimi zastrla česen. Mislim, da bi bila idealna zasnova taka, da imaš vzporedno z gredo česna gredo z rastlinami za zeleno gnojenje. Tako bi bilo zastiranje najbolj enostavno - material samo preložiš z ene grede na drugo. No, razmišljanje je zaenkrat sama teorija, brez praktične podlage Verjetno bo na ta način še vedno premalo materiala za pošteno zastirko..._________________naredimo svet lepši
brbr, odvisno, kaj boš posejala za zeleno gnojenje. Facelija na primer pozimi razpade v prafaktorje in je spomladi zemlja spet gola. Vsaj pri meni je bilo tako. Res sem jo pustila v rasti, gosto, visoko, na začetku cvetenja. Potem, ko je spomladi sneg odlezel, je bilo zaznati samo še rahlo kopreno.