Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriški kaki - Diospyros virginiana
-
- Prispevkov: 101
- Pridružen: Pe Okt 23, 2015 2:00 am
Pozdravljeni,
pri meni je pa tast pred nekaj leti nabavil in posadil dva kakija različnih sort. Žal je bil eden brez identifikacijskega listka, drugi pa je tipo. No, letos imata obe drevesi svoje prve plodove in ker je na enem (neznanem) začel en plod že gniti, sem jih s tega drevesa pobral včeraj. Na otip so trdi in srednje temno oranžne barve. Prepričan sem bil, da se morajo še mediti.
No, sine je bil "lačen" in je enega kar razrezal in začel jest. Na moje presenečenje se ni nič kremžil, pa sem še sam probal, koliko je še trpko in pričakoval najslabše. Rezultat? Sicer trdo in čvrsto meso, sladek okus in popolnoma nič trpko, naravnost odlično. Nobenih pečk.
Ali bi se dalo na podlagi mojega opisa določiti sorto? Je lahko vanilla?
pri meni je pa tast pred nekaj leti nabavil in posadil dva kakija različnih sort. Žal je bil eden brez identifikacijskega listka, drugi pa je tipo. No, letos imata obe drevesi svoje prve plodove in ker je na enem (neznanem) začel en plod že gniti, sem jih s tega drevesa pobral včeraj. Na otip so trdi in srednje temno oranžne barve. Prepričan sem bil, da se morajo še mediti.
No, sine je bil "lačen" in je enega kar razrezal in začel jest. Na moje presenečenje se ni nič kremžil, pa sem še sam probal, koliko je še trpko in pričakoval najslabše. Rezultat? Sicer trdo in čvrsto meso, sladek okus in popolnoma nič trpko, naravnost odlično. Nobenih pečk.
Ali bi se dalo na podlagi mojega opisa določiti sorto? Je lahko vanilla?
mfranc je napisal/a: |
Vsi listi na divjaku so še zeleni. Kakšna podlaga bi tole bila? |
Kaj nista ponavadi pri nas kupljena Tipo in Vainiglia cepljena na podlago Diospyros Lotus.
primer lista D. Lotus:
[img]https://davisla4.files.wordpress.com/2013/11/diospyros-lotus-leaf.jpg?w=330&h=220[/img]
Pri meni je Jiro cepljen na podlago Diospyros Kaki. Jiro baje ni najbolj kompatibilen z D. Lotus podlago.
mfranc je napisal/a: |
Vsi listi na divjaku so še zeleni. Kakšna podlaga bi tole bila? |
Kaj nista ponavadi pri nas kupljena Tipo in Vainiglia cepljena na podlago Diospyros Lotus.
primer lista D. Lotus:
https://davisla4.files.wordpress.com/2013/11/diospyros-lotus-leaf.jpg?w=330&h=220
Pri meni je Jiro cepljen na podlago Diospyros Kaki. Jiro baje ni najbolj kompatibilen z D. Lotus podlago.
juglans je napisal/a: |
Kljub vsemu pa ne bo nič narobe, če izkoplješ rahlo globljo jamo, še sploh, če imate težjo prst. To je splošen odgovor, ne vem pa natančno kakšen koreninski sistem ima kakijevo drevo. |
Hvala za odgovor. Prst načeloma ni tak problem, bolj je problem najti "žep" prsti, ki ima vsaj pol metra globine preden pridem do skalovja. Ko pridem do skalovja pa v roke kramp, kladivo in zidarsko dleto in tako poskusim v skalovju izpraskati še dodatnih 20 cm.
Se pa spomnim, ko so sosedje hišo delali in sem se prav čudil, kako dejansko je tanka prst zemlje, pod njo je pa sam kamen, ki ga je potrebno minirati in razkopati s bagrom, da se naredi prostor za temelje. Potem pa ko pripeče poletno sonce, je verjetno tisti sloj prsti precej hitro izsušen. Kljub težkim pogojem pa grozdje, jablane in hruške vsako leto navržejo kak sadež.
papasmrk je napisal/a: |
Kaj nista ponavadi pri nas kupljena Tipo in Vainiglia cepljena na podlago Diospyros Lotus. primer lista D. Lotus: https://davisla4.files.wordpress.com/2013/11/diospyros-lotus-leaf.jpg?w=330&h=220 |
Hja, verjetno je podlaga Diospyros Lotus?, ampak list na tvoji sliki je vendarle drugačen.
Sicer pa, prvič sem laik na tem področju in drugič, ta poganjek iz podlage se je celo leto skrival v gosti senci pri tleh in je vse skupaj pretegnjeno in tanko tudi zaradi tega?
Hmm ...
LP_________________mfranc
Evo, Nikita je odložila svoj dar, recimo skromen, ampak od srca
Teh devet plodov tehta 760 g, povprečna teža posameznega je 84,44 g.
Za primerjavo je desno en plod Tipo, težak 280 g, torej skoraj tri in polkrat težji kot Nikita's Gift.
Danes so šli na medenje, jim pa ne manjka dosti do užitne zrelosti.
Naredili smo čisto malo (neuradno ) testiranje in je bilo zelooo obetajoče. Komaj čakamo.
LP_________________mfranc
Teh devet plodov tehta 760 g, povprečna teža posameznega je 84,44 g.
Za primerjavo je desno en plod Tipo, težak 280 g, torej skoraj tri in polkrat težji kot Nikita's Gift.
Danes so šli na medenje, jim pa ne manjka dosti do užitne zrelosti.
Naredili smo čisto malo (neuradno ) testiranje in je bilo zelooo obetajoče. Komaj čakamo.
LP_________________mfranc
Pri obeh križancih, ki jih zadnje čase sadimo, to je Rosseyanka (Diospyros virginiana x Diospyros kaki) in Nikita's Gift (Rosseyanka x Diospyros kaki) nas še vedno zanima, kakšna je njihova realna odpornost na mraz. Različni podatki, sem pa našel morda precej merodajne, od gojitelja, ki ima Rosseyanko že od leta 1992 ali 93, in Nikita's Gift od nekje leta 1995.
Gospod Jerry* živi v coni 5B do cone 6, pri nas je to mogoče kje na pobočjih Alp, oziroma višinah nad 1500 m; osrednja Slovenija je cona 7, primorje je cona 8.
Njemu je Rosseyanka preživela temperaturo -31 F, to je -35 °C
Nikita's Gift; drevesa so pri -18 °C dobila rahle pozebne poškodbe, ki niso vplivale na rodnost v nadaljevanju sezone. V zimi, ko je temperatura padla na -35 °C, so mu Nikita's Gift pomrznili do tal, do podlage. Razen enega drevesa.
Po njegovih izkušnjah je -10 F, -23 °C tista mejna temperatura za Nikita's Gift, kjer so možne že resne pozebe!
Zelo vzpodbudni podatki za našo klimo. Seveda pa je še mnogo faktorjev, od katerih zavisi uspešna vzgoja, predvsem so zelo nevarne spomladanske pozebe, ko kaki že brsti, ali celo cveti.
* Jerry Lehman je znan gojitelj kakija
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 18 Nov 2015 13:55; skupaj popravljeno 1 krat
Gospod Jerry* živi v coni 5B do cone 6, pri nas je to mogoče kje na pobočjih Alp, oziroma višinah nad 1500 m; osrednja Slovenija je cona 7, primorje je cona 8.
Njemu je Rosseyanka preživela temperaturo -31 F, to je -35 °C
Nikita's Gift; drevesa so pri -18 °C dobila rahle pozebne poškodbe, ki niso vplivale na rodnost v nadaljevanju sezone. V zimi, ko je temperatura padla na -35 °C, so mu Nikita's Gift pomrznili do tal, do podlage. Razen enega drevesa.
Po njegovih izkušnjah je -10 F, -23 °C tista mejna temperatura za Nikita's Gift, kjer so možne že resne pozebe!
Zelo vzpodbudni podatki za našo klimo. Seveda pa je še mnogo faktorjev, od katerih zavisi uspešna vzgoja, predvsem so zelo nevarne spomladanske pozebe, ko kaki že brsti, ali celo cveti.
* Jerry Lehman je znan gojitelj kakija
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 18 Nov 2015 13:55; skupaj popravljeno 1 krat