Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sladki pelin - Artemisia annua

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Sladki pelin - Artemisia annua

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Glej tudi

Pozor: rastlino je treba porezati takoj, ko zacveti, preden je seme zrelo, sicer se lahko agresivno razširi tudi tam, kjer je ne želimo.

dodala: muha

Slišal sem rastlino, ki naj bi uničevala raka, sladki pelin, ga je kdo gojil in ima izkušnje?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

pep, veliko je rastlin, ki se uspešno borijo z nesmrtnimi celicami telesa.

Ta, ki si ga omenil, je malo "zoprna" zaradi vsebnosti toksičnega tujona. Menda je bolj pomembna zaradi svoje učinkovitosti proti malariji.
(oprosti, ker ne morem o sladki Annie povedati nič konkretnejšega)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Sem ga imel posajenega letos prvič.

Tekom vegetacije diši omamno lepo (vsaj meni), kasneje, ko je zel suha za eno mišjo dlako manj, čeprav še vedno zelo.

Čaja si pa še nisem skuhal, Embarassed malce pozabil, Embarassed pa tudi še precej toplo je bilo zadnje dni.

Seme imam menda spravljeno. Je tako drobno, da se ga ne vidi.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V vodnem izvlečku tujona praktično ni, ker je topen v nepolarnih topilih (recimo alkoholu), voda pa je polarna.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

majhna rastlinica za ped visoka na pomlad je sedaj visoka 70 cm, ter razvejana. posajena je v loncu in ves čas je v eni polsenci, saj je tako nežna, da sem se bala da jo bom pozabila zaliti in .... naj bi to bila rastlina katera raste tukaj v I. v naravi. ob darilu naše forumašice sem prvič slišala zanjo in jo pred tem nisem nikoli videla. poslikana je bila sredi poletja. sedaj je bolj gosta in ima rumene bunkice v katerih je seme katere kot pravi Juglans "sploh ne vidiš". ima zelo prijazen vonj a šele takrat ko greš z roko čez ali pobožaš lčistje. lpvoda

lpvoda

in rastlina sedaj sredi novembra, v majhnih rumenih suhih socvetjih (bunkice) je nekaj 100 semen ali več. lpvoda

Nazadnje urejal/a voda 26 Nov 2015 16:53; skupaj popravljeno 1 krat
voda

šla sem ven in odtrgala vejico (orkanska burja ga je zelo zdelala mene pa skoraj odnesla). ko voham vejico sploh nima vonja po pelinu. ko zmečkam pa se začuti karakterističen vonj pelina. zavrela sem deci vode in prelila čez vejice. okus rahlo sladkasto grenak. barva kuhane vode se je miceno ali skoraj nič obarvala. še nekaj ko med tem pisanjem probavam ta čaj je v ustih nekako ob dlesnih slano sladkasta kombinacija. sedaj ko je že hladen pa se čuti trpkost pelina in močnejša grenkoba a prav prijetna. mogoče bi še kaj imela za povedati a sem ga že popila. v ustih je občutek kot da bi totalno s ščetko zdrgnila zobe. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda

pep živio, če rabiš ti zberem semena oz dodam še nekaj vejic za čaj. lpvoda

PS: 2o min je bila vejica v vreli vodi in sedaj ko sem ga probala že hladnega ima močno izražene karakteristike pelina. sladkobe ni čutiti._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda: je tale pelin enoletnica ?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Glede na vrstni pridevnik "annua", enoletni, je. Vsaj pri nas. pa tako zelo nežen je, dvomom, da bi preživel zimo.
Odgovori