Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lilium - lilija

Odgovori
braneb

Odgovor Napisal/-a braneb »

Predstavljam "portrete" mojih azijskih lilij (vsaj mislim, da so, rumena me bega s pikicami). Vse so visoke okoli 70 cm.

robert

Odgovor Napisal/-a robert »

So trobentaste lilije-verjetno Regale,Pink perfection,African queen-bo Yohnny povedal če sem usekal mimo. Very Happy
robert

Če so aziatske lilije potem cvetijo junija in julija,ter imajo cvetove vrh stebla,če pa cvetijo avgusta in imajo cvetove oe steblu pa so orientalske.Tako potem laže določič,katera sorta so,ker se barve in cvetovi nekaterih ločijo po minimalni razliki,nekatere imajo samo kakšno pikico več ali manj,pa je že druga sorta.
JOHNNY

Odgovor Napisal/-a JOHNNY »

Vse si točno povedal robi le prva mi je malo sumljva za regale vsaj glede na cvet pa še liste bi blo treba videt pa vseeno mislim da ni regale, sicer pa sam veš kako je dokler ne vidiš v živo je takole na sliko kar malce dvomljivo govorit
robert

Ja pa še temno ozadje,kar barvo cvetov nekoliko spremeni.
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Kako lepe lilije imate Shocked vsi skupaj.
JOHNNY

Sem malo brskal in mislim da je prva lilija res regale sam le te so tri sorte
braneb

Odgovor Napisal/-a braneb »

V mojem življenju ima cvetje kar pomembno vlogo kot posebna vrsta hobija, ki ga delim na tri opravila, ki me razveseljujejo.
Prvo, da okrasno rastlino posadim in čakam, da zacveti, drugo, da jo razmnožim (potaknjenci, delitev korenin, manj seme) in tretje, da jo poslikam ter tako ostane v arhivi cvet za večno. Pri fotkanju se fokusiram samo na cvet ali socvetja, ker želim cvetove spoznati kar se da podrobno, zato tudi bližnji posnetki. V to tretje opravilo sodi nato še raziskovanje (določitev družine in ime cvetlice - slov.ime in orig.botanično ime). Temno ozadje uporabljam ker želim predstaviti samo cvet iz vseh različnih strani - v glavnem iz 6 pogledov. Vem, da mnogim ni všeč ta moj način fotkanja, samo sam v tem uživam, ker so posamezni cvetovi zame kot manekenke in portret cveta brez motečh ozadij je v glavnem planu. Seveda slikam tudi cvetje v naravi z vsemi dodatki - steblo, listje, popki, itd.
Primer fotk turške lilije s svojimi res enkratnimi prašniki je prava "manekenka", ki je zacvetela na mojem vrtu in dobila svoje mesto v moji foto galeriji lilij. Po vsej verjetnosti kdo od vas pozna tudi ime, da dobi svojo tablico

JOHNNY

to je lilija *Lilium henryi*
robert

Sploh se ne pritužujem na slike,ker so res krasne,paša za oči in dušo.
Odgovori