Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
misoo83 je napisal/a: |
Pozdrav svima Imam po 2 ploda kakija a ne znam koje bi sorte mogli biti, ako neko moze na osnovu ovih slika plodova da prepozna sortu molim neka napise ovde. Gledao sam po internetu i uporedjivao plodove sa slikama sa interneta koje sam nalazio ali nisam siguran da sam stvarno prepoznao sortu . |
Mislim, da je težko takole določiti sorto, sploh ker izgleda ni pravega strokovnjaka na forumu. Jaz bi naredil takole, da zmanjšaš na ožji izbor sorte bi probal oba kakija in bi ju po okusu razvrstil v eno od teh štirih skupin, tako boš vsaj približno vedel sorto.
1. skupina PCA – Pollination Constant Astringent: plodovi sort te skupine so v tehnološki
zrelosti vedno trpki, ne glede na oplodnjo, užitni so le umedeni;
2. skupina PCNA – Pollination Constant Non Astringent: plodovi sort te skupine so v
tehnološki zrelosti vedno užitni, ne glede na oplodnjo;
3. skupina PVNA – Pollination Variant Non Astingent: plodovi te skupine so v tehnološki
zrelosti užitni, če so oplojeni; neoplojeni (partenokarpni) plodovi so trpki in jih je potrebno
umediti;
4. skupina PVA – Pollinatin Variant Astringent: plodovi sort te skupine kljub oplodnji ne
izgubijo popolnoma trpkosti .
Katere sorte kakijev sodijo v posamezno skupino si boš pa sam poiskal na netu.
Če si ju medtem že pojedel boš moral počakati do drugega leta.
-
KUL!
Danes sem snedla dva odlična sadeža, preverjeno slovenska, dozorjena na drevesu. In še s semeni sta me razveselila!!!
Sem pa prebrala, da kali do 6 mesecev. Ni ravno za nepotrpežljive.
Pa baje, da rabim moško in žensko rastlino, če hočem kaj plodov... Pravi internet.
Pa ne me prašat za sorto, imenujmo jo domače primorsko.
Danes sem snedla dva odlična sadeža, preverjeno slovenska, dozorjena na drevesu. In še s semeni sta me razveselila!!!
Sem pa prebrala, da kali do 6 mesecev. Ni ravno za nepotrpežljive.
Pa baje, da rabim moško in žensko rastlino, če hočem kaj plodov... Pravi internet.
Pa ne me prašat za sorto, imenujmo jo domače primorsko.