Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Mali netopir - Pipistrellus pipistrellus

irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Društvo za proučevanje netopirjev Slovenije dela netopirnice po dveh načrtih, ki sta objavljena na njihovi spletni strani. Kateri koli "mušter" boš izbral, gotovo bo kateri vrsti všeč.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ravno sedajle je na TVS1 oddaja o netopirjih in izdelavi netopirnic.

Poišči v arhivu pod Netopirji, pričetek je bil ob 18:05.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Z nastopom bolj vročih dni se je naš netopirček očitno preselil iz južne stene na vzhodno.

Videti ga je skoraj nemogoče, izdajajo pa ga vsak dan sveži dokazi na stopnicah:

rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Eto, zakaj je dobro imeti netopira v vrtu

irenakk

Ta na sliki se sicer hrani z ličinko mokarja Wink

Se pa strinjam s tabo, da jih je dobro imeti na vrtu, ker so uspešni lovci na nočne žuželke, od katerih so nam nekatere prav nadležne. Njihove iztrebke pa k rožam! Sem videla v nedeljo pri kmetijski oddaji reklamo za gnojilo iz gvana netopirjev. Da je gvano dobro gnojilo sem že vedela, nisem pa vedela, da ga prodajajo pri nas.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

irenakk je napisal/a:
Sem videla v nedeljo pri kmetijski oddaji reklamo za gnojilo iz gvana netopirjev. Da je gvano dobro gnojilo sem že vedela, nisem pa vedela, da ga prodajajo pri nas.

Ja, kolikor vem, jemljejo gvano tam, kjer s tem močno ogrožajo (porodniške) kolonije netopirjev. Vsaj TUDI tam, no.
irenakk

Pri jamskih vrstah (tistih, ki so celo leto v jamah), je tako nabiranje gvana prav gotovo za netopirje vznemirjajoče (blago rečeno). Seveda naše kolonije niso tako velike, da bi se gvana toliko nabralo, da bi se to komu splačalo nabirat in prodajat.

Seveda pa so tudi povsem neškodljivi oz. celo koristni načini. Če pa ga naberemo pozimi v cerkvenem zvoniku ali podstrešju, ko netopirji prezimujejo v jamah, smo lahko 2x veseli: počistili smo podstrešje in dobro pognojili rastline Very Happy
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, ja, samo jaz sem mislila na uničevanje v toplejših krajih, kolikor se spomnim, sem nekje o tem enkrat brala.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Kot otrok sem hodila po podstrehi vaške podružnične cerkve, ko smo prekrivali streho. Se spomnim, da je bilo gvana kar precej. Če bi se mi danes še dalo laziti po lestvah, bi pogledala na našo tukajšnjo, samo bi me imeli za malo Rolling Eyes Confused Laughing .
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

(sept.'14)
ali je kakšen preizkušeno učinkovit način za preganjanje ? Nič nimam proti njim, samo WC si bodo pa morali poiskati drugje.____________________
Odgovori