Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sklad kmetijskih zemljišč / najem zemlje

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Najbolj verodostojno informacijo boš dobil kar na Skladu, verjemi.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Jaz imam v najemu zemljo od sklada... Sm se prijavil na razpis in to je to... Dobiš lahko tudi brez razpisa če je fraj in papirje naknadno urejaš. Najemnina je 50€ kakšna je zgornja meja velikosti se ne spomnim, mislim da 1000m2. Pri nas smo se vkup dali pa nas je več preko enega vzelo. In si pptem tistih 50€ razdelimo.... Je pa v pogodbi dokaj točno določeno kaj tam lahko počneš - gojiš_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Na obali je glede tega eno sranje. Na skladu sem vprašal, če imajo spisek zemljišč, ki bi jih oddali in so mi odgovorili, da si naj sam poiščem zemljišče, ki bi mi ustrezalo.
Lotil sem se tako, da sem iskal neurejena zemljišča in na spletu preverjal lastništvo. Dva krat sem našel zemljišče, ki bi mi ustrezalo. Torej neurejeno zemljišče v lastništvu sklada za zemljišča. Dal sem vlogo, oni morejo to obesit na oglasno desko na spletu. Obakrat je oglas videl nekdo s statusom kmeta. Prvič kmet iz okolice Kranja in drugič kmet iz okolice Celja in zemljišče je odšlo v roke drugih.
Moti me to, ker oba zemljišča sta še vedno neobdelana.
Lahko bi jih prijavil in, če v določenem roku se nič ne spremeni, jim to zemljišče vzamejo in ga obesijo spet na oglasno desko. Se opravičujem izrazu, ampak sranje vsega postopka je, da tak kmet lahko spet zaprosi in ima prednost pred mano!!!
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Huda fora, zemljo na obali dajo v najem nekomu s celine. Jaz vem koliko je stroškov, če obdeluješ zemljišče ki je tako oddaljeno in itak da se noben ne bo v to spuščal-se pravi nekaj ne štima._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Peter, skoraj ne morem verjeti Shocked . Kaj ni morda v predpisih le kaj napisanega tudi o odaljenosti? Da ima recimo prednost nekdo iz domače občine? Edino, za kar si predstavljam, da bi rabil zemljo tak oddaljen kmet je, da računa na predkupno pravico ob morebitni prodaji zemlje.

Jaz ne bi tako hitro odnehala. Šla bi do referenta in zahtevala širšo obrazložitev.
Še to bi vprašala, kakšne so posledice, če bi zemljo pričel obdelovati na črno.
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Dobrodošli na obali... Kjer zakupujejo zemljo razni kmetje s celine, ki mislijo, da bodo lahko enkrat v prihodnosti zgradili vikend..

Predkupno (isto je za najem) pravico ima po vrstnem redu:
- Mejaš
- Kmet (bližje ko si parceli, višje si)
- ostali

Seveda, če se 2 kmeta prijavita, ima prednost tisti, ki je bližje. Če se prijavi en kmet iz kranja in ti, brez statusa kmeta, ima prednost kmet. That is it..
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Z najem je drugačna hirarhija kot za nakup. Pri najemu se lahko z privatnikom sam zmeniš komu daš v najem. Pri državnih zemljiščih je pa drugače. Tam je navrhu trunutni najemnik, potem mejaš z statusom, mejaš brez statusa, vsi ostali kmeti in potem pa vsi ostali. To je samo za kmetiska zemljišča._________________LP seba993
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

muha je napisal/a:

Jaz ne bi tako hitro odnehala. Šla bi do referenta in zahtevala širšo obrazložitev.
.

Bil pri referentu. Vprašal sem tudi, če je res nujno, da obesijo na oglasno desko glede na to, da sem zemljišče sam našel. Rekel je samo, da tak je postopek. Razmišljal sem o statusu kmeta, pa me je minilo.

muha je napisal/a:
Še to bi vprašala, kakšne so posledice, če bi zemljo pričel obdelovati na črno.

Nekoč sem že zemljo obdeloval, ne na črno ampak samo po ustnem dogovoru(Parangalus je videl kakšno čudovito njivco sem imel), tako da nikoli več, dokler ni črno na belem.

Obdelava večje njive me je trenutno minila, domač vrtiček bo dovolj dokler otroci še malo ne odrastejo. Mogoče pa nekoč še malo poskusim. Wink
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

seba993 je napisal/a:
Z najem je drugačna hirarhija kot za nakup. Pri najemu se lahko z privatnikom sam zmeniš komu daš v najem. Pri državnih zemljiščih je pa drugače. Tam je navrhu trunutni najemnik, potem mejaš z statusom, mejaš brez statusa, vsi ostali kmeti in potem pa vsi ostali. To je samo za kmetiska zemljišča.

Za sklad velja tisto kar sem jaz tam napisal. In ni nobena druga hierarhija.. (ok, pod hierarhije sem pozabil)...
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Za sklad je je najvišji tisti ki ima trenutno zemljo v najemu. Če bi bilo drugače bi vsi agrokombinati po SLO ostali brez zemlje ker bi jo kmeti pobral.
Mam jaz njivo zraven moje je pa zemlja od skalada. Pa smo že večkrat sli na raspis pa jo je zmer dubo tist ku jo je mel prej v najemu. Pa ni mejaš tako bi pol mogli bit mi prvi an vrhu._________________LP seba993
Odgovori