Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen - Allium sativum

Odgovori
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Tudi moj česen rabi vsaj še mesec dni, ker je na isti stopnji rasti kot pri brbr.
Me pa nekaj zanima, brbr, ali ti odstraniš semenske cvetke na tistem česnu, ki je sejen iz semena in bo letos v bistvu zarodni česen za jesensko sajenje. Jaz sem danes glavice potrgala, da se bo del v zemlji bolj odebelil.
Drugače pa sem na eni gredi pustila nepotrgano, da bo dovolj semena za jesensko setev, ki bo dala zarodne glavice v naslednjem letu._________________Živeti na podeželju je najlepše!
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Marijav, porežem vse cvetke na česnu, ki je zrastel iz "semen" in bo naslednje leto za jest. Potrgam zato, da naredi kar največje glavice v zemlji.
Pri česnih, ki bodo letos za jest pa zaenkrat puščam vse cvetke, da bom dobila čimveč "semen"._________________naredimo svet lepši
battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Slik žal nmam.Se bom potrudil,za naslednjo sezono.
Ja Vrtojbensko polje ima zelo toplo zemljo,je le dobrega pol metra zemlje,pod njo pa več metrska plast Soškega grušča.Tako da se hitro segreje.
Sadim tudi pod Čavnom,vendar tam še ni dozorel.
Nasvet velja predvsem za goriško,vseprevečkrat vidim česen katerega prepozno pobirajo.
Kadar ga pobiramo več naenkrat,ga izpulimo z dvovrstnim pobiralcem krompirja,če ne pa z vilami.
Ker pri nas ni kozolcev ga sušim tako,da ga nagrobo očiščenega,odrezanega stebla z glavico obrnjeno navzdol zlagamo v bolj nizke gajbice(platojčke)te gajbice potem zlagam eno na vrh druge tri metre na visoko in na prepihu.
Tistega katerega ob spravilu,vidim da mu kaj fali pa dam direkt na sonce da ga čimbolj hitro zasuši.Porabimo oz prodamo ga taprvega._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
brbr

Battagelli, hvala za odgovor. Tudi jaz ga pobiram z vilami. Letos pa, ko ga ima prvič na njivi pa me malo skrbi. lansko leto namreč sem enkrat poleti probala zapičit vile v zemljo (na njivi), pa je bila trda kot beton...

Česen sem letos enkrat okopala, zemlja pa je pokrita z zastirko. Tako upam, da pri izkopu ne bo pretrda.

Česen sušim povezan v šope in obešen na letve postavljene na stojala. Je pa najbrž tvoj način najboljši za velike količine, ker zavzame najmanj prostora.

Marijav, kako se ga pa ti lotiš?_________________naredimo svet lepši
MARIJAV

Very Happy Ja, jaz tudi grem nadenj z vilami, ker je konce julija običajno zemlja kar trda in suha, zastrtega pa nimam. Potem ga na njivi samo otresem zemlje in kompletnega dam sušit na mize v rastlinjaku, ko pridemo z morja ga pa porežem in očistim. Je kar dela z njim._________________Živeti na podeželju je najlepše!
brbr

No, počasi se bo začelo pobiranje letošnjega pridelka.
Včeraj sem pobrala ratsline, ki so zrastle iz najbolj drobnih "semen". Te rastline niti cvetele niso. So se polegle in začele rumeneti. Pobrala sem vse take, čeprav so bile ene še kar zelene, vendar so bila stebla mehka... Pa tudi sem se bala, da jih potem (če stebla čisto odmrejo) med zastirko ne bom našla.
Te rastline so v zemlji naredile čebulčke. Eni so prav solidno veliki, drugi pa so bolj drobni-rastline iz teh bodo naslednje leto verjetno primerne za uporabo mlade-cele rastline...

Hmmm, sem hotela pripeti sliko...pa trenutno slikomat noče sodelovati Crying or Very sad . Bom probala kasneje...

S pomočjo Muhe in Mesečnika mi je uspelo! HVALA PUNCI!_________________naredimo svet lepši
MARIJAV

Moj česen še vsaj 3 tedne ne bo za pobiranje, čeprav se kao malo že sušijo spodnji listi, današnji dež mu bo koristil, da bo do konca sformiral lepe glave:

_________________Živeti na podeželju je najlepše!
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Joj, Marija kako krasen česen si pridelala. Res je še dovolj zelen, da ga še malo pustiš, da se še poredi. pozdrav_________________
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Brbr, marija, ne pozabit name jeseni za sadilni material!

Sicer sem na vseh posajenih česnih pustila semena, da nekaj bom imela za sejati jeseni, ampak to bo potem za stročke, za jest pa ne.... Idea o, to pa ne_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Marija, tudi zame 1kg sadilnega materiala prosim Smile

Pri nas prvič sadimo jesenskega, pa me zanima kako vedeti kdaj je zrel za izkop? Spulit enega, in če glavice že "razpadajo", takoj ven?
No, takole izgleda jesenski:

Tule pa primerjava med jesenskim (levo) in spomladanskim (desno):
Odgovori