Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lilium - lilija

Odgovori
braneb

Odgovor Napisal/-a braneb »

Ali imam prav, prve dve naj bi bile azijske lilije, tretja pa ni zacvetela pri meni na vrtu temveč sem dobil šopek teh lilij za rojstni dan, seveda sem jo takoj pofotkal. Uvrstil sem jo med orientalske lilije, ali sem imel prav. Pa še nekaj ali je pravilno azijske lilije ali aziatske lilije ali je vseeno.

robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Prav imaš.
Uporabljata se obe besedi,po slovensko pa je lepše azijske lilije,če pa napišeš aziatske pa tudi nebo,kaj narobe.
Imaš pa pestro izbiro vsega cvetja.
braneb

Še tri azijske lilije. Kako se pa kaj "borite" proti lilijevem hroščku ?

robert

Ročno.
Vsaj enkrat na teden naredim temeljit obhod in če je kakšna ličinka ali jajčece,ga pač ročno odstranim.
Sicer pa zaenkrat večjih problemov nisem imel.
braneb

Letos so mi prvič zacvetele lilije na fotkah. Ali so vse iz skupine orientalskih lilij, mogoče kdo ve celo za imena ?

robert

Prva je verjetno Extravaganza,druga Lavon,tretja pa Mister job.
Prva spada med orientalske lilije,drugi dve pa med hibride-OT.
braneb

robert je napisal/a:
Prva je verjetno Extravaganza,druga Lavon,tretja pa Mister job.
Prva spada med orientalske lilije,drugi dve pa med hibride-OT.

Hvala Robert, zabeleženo. Še vprašanje, če bi razmnoževal z luskami čebulice koliko časa traja, da tako vzgojena rastlina lilje zacveti ? Ali je prej iz semena ali iz lusk čebulice?
robert

Jaz osebno kakšne velike razlike nisem opazil.Da zacvetijo pa traja nekje od 5-7 let.
Če želiš imeti enake cvetove lilij potem je bolj sigurno z luskami čebulic in seveda mladimi čebulicami,ki nastanejo ob glavni čebullici-steblu.
Če pa jih razmnožuješ z semeni pa je vprašanje,kakšni bodo cvetovi,razen seveda če jih oprašiš in zaščitiš.
Jaz jih razmnožujem na oba načina.
Prvi način mi je všeč,ker s tem lahko dobim enake lilije,ki jih želim.Razmnoževanje z semeni pa zaradi pričakovanja,kakšen cvet bo mati narava pričarala po toliko letih.
JOHNNY

Odgovor Napisal/-a JOHNNY »

jaz pa fehtam po svetu semena tak da mam vedno nove in nove lilije ki jih sploh v trgovini ne moreš kupit, ampak če se te kakšen žlahtnitelj usmili, in ti pošlje pl je vse ok.
robert

Ha,ha,ha-kolko mi je znano,se te kar redno usmilijo,ker takih lilij,pa res nima nihče daaaleeč na okoli.
Odgovori