Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Identifikacija kač

Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Da še jaz nekaj malega slikovnega gradiva dobrinesem k temi, nekateri verjetno že poznate, pa nič zato, za nove obiskovalce bo pa verjetno zanimivo:

https://picasaweb.google.com/105542164406791269945/KajZiviNaMojemGruntu#5793965862641621826

P.S. - letos nisem kaj dosti aktiven pri fotografiranju, pa tudi kače še nisem videl nobene na mojem vikendu, kar pa ne pomeni, da jih ni
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Super fotografija! Poleg oblike zenic (ki jih redkokdaj imamo priložnost videti Wink ) je ena skupna razlika med našimi strupenimi kačami in nestrupenimi tudi oblika telesa. Gad in modras sta "čokate postave". Če bi postavili skupaj enako debela npr. modrasa in goža, bi bil gož (tako na oko) še enkrat daljši. Več kot 1m dolgega modrasa se redko vidi, gad pa zraste še manj.
Mesecnik

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

Ena od razlik je tudi oblika glave, ki je pri strupenih bolj trikotna in "vrat" je ozji. Pri nestrupenih zozitve telesa za glavo ni.
Na nasem koncu je tudi boljse, da ne omenjas, ce kje vidis kaksno kaco.
Ce pri hoji uporabljas palico za razmikanje trave ali grmovja in povzrocas dovolj hrupa pri hoji, potem skoraj ni moznosti, da se srecas s kaksno.
Rak, cudovite fotografije, modrasa pa takole nisem videla ze.....uf...let.
Poljski zajci pa znajo biti prav romanticni, a? Very Happy_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
irenakk

Mesecnik je napisal/a:
Ena od razlik je tudi oblika glave, ki je pri strupenih bolj trikotna in "vrat" je ozji.

Ja, res je. Je pa to en znak, ki ga opazimo tisti, ki se kač ne bojimo prav panično in si vzamemo čas za opazovanje. Tu nam je samec modrasa poziral pri jami Vilenica na Krasu.

Ob vhodu na tabor nas je cel teden stražil samec, na drugem koncu tabora pa samica (te so bolj rjave barve). Nobenemu ni skočil v obraz, niti zlezel v šotor Laughing

Včasih pa lahko naredi srčasto obliko glave tudi belouška, če je vznemirjena. To se lepo vidi na tej fotografiji objavljeni na strani "Plazilci Slovenije - Ali jih poznamo?":
Nazadnje urejal/a irenakk 16 Jul 2013 15:45; skupaj popravljeno 1 krat
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Sem opazil, da sem prilepil link samo do enega posnetka, posredujem še link celega albuma plazilcev na mojem vikendu.

https://picasaweb.google.com/105542164406791269945/KajZiviNaMojemGruntu#

Lep pozdrav, zdaj pa za en teden na morje, pa nikar ne mislite, da tam ni plazilcev, sploh na otoku Rab v hrih bodite previdni. Surprised
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Pozdrav.
Še ena pridobitev na mojem vrtu.
Nisem sicer poznavalec kač, zato bi si rad prišel na čisto, koga imam v gosteh.
No,vem ,da je pri nas v SLO okrog šest ali sedem nestrupenih kač in caa tri strupene. modras pa slepič sta mi znana do potankosti.
Ta na priloženem FOT je primer izpred dveh mesecev. Današnja je bila malo krajša po pričevanju, vendar se je skrila v drva.Upam da bo videnje.
Torej, kaj bi bila na fot.?
lp. Vinkoz

viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

Ljubiti se je pomembno, sta si mislila tale dva goža:

Imela sta prav...._________________Viktorh
irenakk

Vinkoz, na tvoji fotografiji je tista črna dolga kača črnica. Se pozna po obliki in barvi lusk na glavi. Mi pošlješ koordinate in čas najdbe za Atlas plazilcev, prosim?

Viktorh, tebe tudi prosim za podatke o najdbi. Brez skrbi, nihče ju ne bo hodil motit Wink

LP Irena
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

irenakk je napisal/a:
Vinkoz, na tvoji fotografiji je tista črna dolga kača črnica. Se pozna po obliki in barvi lusk na glavi. Mi pošlješ koordinate in čas najdbe za Atlas plazilcev, prosim?

Viktorh, tebe tudi prosim za podatke o najdbi. Brez skrbi, nihče ju ne bo hodil motit Wink

LP Irena

Pozdrav.
Irenakk- sem imel občutek že pred dvemi meseci,da je črnica- kača. Sem zato tudi dal roke proč o trditvi, da slišim še nekoga, kaj je. Hvala.
Koordinate? A naj ti pošljem koordinate tu ali na ZS?.Izpis koordinat iz PISO(Prostorski informativni sistem občin ) ali iz GOOGLE MAPS.Tretja opcija tudi GPS, če želiš.
LP. Vinkoz
irenakk

Lahko kar na ZS, da ne bo vesoljni svet vedel koordinat tvojega dvorišča Wink Lahko po Googlu ali kar pač ti je najlažje. Pa datum mi tudi napiši.

Je bila povožena ali jo je kaj drugega doletelo?

Moje tašče namreč ne morem prepričati, da ni treba vsake (tudi najmanjše) kačice z lopato "božat" Embarassed
Odgovori