Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Od Petra je vse._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
rok82

Odgovor Napisal/-a rok82 »

Lep pozdrav.
Mene pa zanima,če je kdo uporabljal Biooglje z kompostom za vzgojo sadik.Če je kdo uporabljal bi prosil za mnenje kako se v resnici obnesejo če je res tako kakor ga reklamerajo na internetu.
Lp hvala za oddgovore.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

To reklamiranje Biooglja na spletu me ni prepričalo. Škodi zagotovo ne, vendar pa kakšnih konkretnih čudežev sigurno ne prinaša.
Moje mnenje. Smile

LP
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Še vedno prisegam na Asef. Do sedaj še nisem bil razočaran._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Ja jest Asef uporabljam izključno za obdobje kaljenja, za kasnejšo rast pa iščem alternativo, saj z Asef nikakor nisem zadovoljen. Sadike namreč zakrknejo v rasti in se ne potegnejo nikamor. Sicer imam zunanjo vrtno zemljo na voljo, a vseeno bi rad preizkusil še kaj drugega.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Zelenc, Neuhouse N8 (oz. N2, če ga dobiš) in/ali Klassman Potground H sta preverjena pri mnogoterih članih tega foruma (vključno z menoj ;) )
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

V tem substratu gojiš čilije v loncih skozi celo leto ali je potrebno sproti še kaj dodajati, primešati...?

Hvala za nasvet, ga bom vsekakor upošteval.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Moj postopek.
Na dno lonca dam grob pesek da je odcedno. Substrat zmešam z nekaj zemlje iz krtin, perlitom ter vermikulitom (ne vem če bom še dodajal ker je predrag). Za letos imam pripravljen tudi predlanski gnoj, ki se je čisto razgradil. Lani sem dodajal še bio guano, letos ne vem če bom. To sezono sem verjetno tudi malo pretiraval z dušikom, zato so zrasli 2m orjaki, naslednjo sezono pa bom dal več poudarka na PK gnojila.
Cilj: manjše rastline, več plodov. Very Happy
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ne seveda ta substrat ne zadostuje, je le za začetek, dokler so rastline relativno majhne. Če bi uporabljal samo ta substrat bi ubobožal Rolling Eyes
Seveda potem namešam kar pač imam na voljo, del te mešanice pa so tudi ti substrati. Vsekakor je odvisno tudi v kakšnem okolju se jih goji potem čez leto. Trocki jih ima v rastlinjaku, če se ne motim. Tam je še posebej poudarjena rast že tako ali tako (efekt: več toplote/malo manj svetlobe) in ima prav, ko bo spremenil gnojila bolj v smer PK.
Torej, omenjeni substrati so sami za čas, ko sadike vzgajamo še v malih lončkih. Lahko pa so zadostni za kakšne manjše (lončne) sorte čilijev s kasnejšim dognojevanjem. Če se prav spomnim, pri teh substratih piše, da je gnojil za cca. 3 tedne. No mirno je lahko več, ker na za četku sadikce ne rastejo hitro, razen če imamo neke idealne pogoje in še doosvetljujemo.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Trocki je napisal/a:
Moj postopek.
Na dno lonca dam grob pesek da je odcedno. Substrat zmešam z nekaj zemlje iz krtin, perlitom ter vermikulitom (ne vem če bom še dodajal ker je predrag). Za letos imam pripravljen tudi predlanski gnoj, ki se je čisto razgradil. Lani sem dodajal še bio guano, letos ne vem če bom. To sezono sem verjetno tudi malo pretiraval z dušikom, zato so zrasli 2m orjaki, naslednjo sezono pa bom dal več poudarka na PK gnojila.
Cilj: manjše rastline, več plodov. Very Happy

Glede perlita in vermikulita @Trocki... Če imate možnost, se zapeljite do Bauhausa na gradbeni oddelek. Tam dobite vermikulit
(mislim da ga prodajajo pod komercialnim imenom Vermit) po 17€/100l, perlit imajo pa po okoli 18€/100l. To bi sigurno moralo zadostiti vaše
večletne potrebe.
Na vrtnih oddelkih trgovin ali pri spletnih prodajalcih za vrtičkarstvo tega res ni za kupovati, ker imajo preveč oderuške cene... Sad

LP
Odgovori