Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Zato pa tudi okus ni bil tak kot takrat, ko ti je prijatelj iz Kopra, dal ta (vsaj meni) izredno dober sadež.
Ja, tisti okus je bil krasen. Čeprav je tega že kakšnih dvajset let, ga imam v tako prijetnem spominu, da sem letos septembra v Botaničnem vrtu žižulo prav podrobno ogledovala ... uf, kako bi jo imela ..._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Tele jagode sem našla na majhnem drevesu, posajenem blizu brunarice-vikendice, delno v senci smrek, na bolj mokrem terenu. Očarala me je nenavadna zelena, pa sem morala odtrgati in pogledati, kaj bi to bilo. To zeleno je v glavnem koža, mesa skoraj ni, notri sta pa dve veliki koščici. Jagode rastejo po tri skupaj, kot na sliki. Zdajle pozimi je drevesce neverjetno atraktivno s to barvo. A kdo pozna?_________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Hvala za hiter odgovor! Drevesce bi že imela, a kaj, ko ni prostora Vseeno hvala za ponudbo._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Lep pozdrav! Zanima me latinsko ime rastline ki je na povezavi poimenovana dišeči zajčki. Sicer poznam kar nekaj domečih poimenovanj te rastline a bi rad poznal tudi njeno "pravo" ime.
Lep pozdrav! Zanima me latinsko ime rastline ki je na povezavi poimenovana dišeči zajčki. Sicer poznam kar nekaj domečih poimenovanj te rastline a bi rad poznal tudi njeno "pravo" ime.
Dafo, avtorica ne uporabljam izraza "dišeči zajčki", ampak "zajčki in petelinčki". Latinsko ime ti je pa že juglans povedal, uradno, slovensko, je ženikelj, gre za eno vrst rodu grebenuša.
Cvetovi žanjevca (v naših koncih ga imenujejo "kuponc" *, pojma nimam, od kje tako ime ) so užitni. Rahlo pekoč okus spominja na redkvico. Zlasti na dolgi poti domov iz šole je bil, poleg kislice in trobentic, prava osvežitev.
*PS. me je prešinilo, da gre najbrž za popačeno izgovorjavo izpeljanke: petelin = kopun, petelinček = kopunc .