Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

TheChemist je napisal/a:

Morda kdo ve, kako kisla je ta kokosova šota recimo v primerjavi s klasično šoto?

Pišejo, da je nevtralna. Razlika je tudi v tem, da iz navadne šote sčasoma nastane poc, kokosova pa dolgo obdrži rahlo strukturo. Ena kot druga je brez gnojil in jih je po potrebi treba dodajat. Po mojih izkušnjah se korenine v kokosovi šoti izredno dobro počutijo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bi rekla, da je nevtralna, ker s pravo šoto (ki je iz šotnih mahov) nima kaj dosti skupnega kot morda barvo in na povrh pogledano, podoben zunanji izgled.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

TheChemist je napisal/a:
In še eno pomembno vprašanje, vsaj zame, kako dolgo pa traja, da se pokažejo prvi znaki življenja iz semena?

... traja dolgo, vsaj pri meni je bilo tako, ... recimo šele v avgustu (+/-)

Sicer pa sem jaz uporabil enako metodo, kot vidva, (nakaljevanje semena) le da nisem čakal na male rastlinice, ker po navadi je korenina mnogo večja in bi jo tako že lahko poškodoval. Zato sem presajal že komaj kaleča semena, to se pravi, ko je počila semenska lupina. To je bilo nekje maja, na svetlo pa so uspele priti mnogo kasneje. (avg.)
TheChemist

Odgovor Napisal/-a TheChemist »

juglans je napisal/a:

Kdaj si pa začel postopek kaljenja?
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

meni so se v sobi ekspresno pognale rastline, 2-3 tedne maksimalno.

je pa res, da so se semena ze malce skalila na poti do mene (4-5 centimetrov korenine iz semena)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

TheChemist je napisal/a:
juglans je napisal/a:

Kdaj si pa začel postopek kaljenja?

Hm, že v jeseni sem jih zasul v pesek (vsa semena v en večji lonec) in pustil na prostem. Šele kasneje sem prebral, da jih lahko nizke temperature tudi uničijo. (lonec na prostem je resnično izpostavljen najnižji možni temp.
Naprej je pa že jasno kako je bilo. (brskanje v pesku - uuuuuuuu, presenečenje, življenje se prebuja - prestavljanje semen - oooočenaš, a bo že kaj - o, poglej poglej, avgustovska mladina - .....)
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Avgustovski mladec meni ni kaj dosti zrastel in še vedno nosi dva lističa! Tako je bilo tudi z lanskima dvema ki pa se potem letos sploh nista olistala! Stebelca sta še prepogljiva, torej sta še živa??_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Asimino je najbolje sejati po stratifikaciji marca._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

juglans, tebi so večinoma preživeli hudo "stratifikacijo"?
Tudi jaz sem lani/letos semena pustil zunaj v loncu s kokosovo šoto bomo videli, koliko jih bo preživelo.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Jaz jih letos spet stratificiram v hladilniku; predlani sem jih pozabil zunaj in ni bilo nič._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Odgovori