Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Pastinak - Pastinaca sativa
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Pastinak - Pastinaca sativa
(Prenos iz arhiva)
Ponavadi je to eden debelejši, rahlo rumen koren (pri meni so vsi dosti "prstasti"), liste ima podobne zeleni a veliko večje. Okus kot vonj ima koren po zeleni, a zelo neženo. Koren uporabljam v pireju, pri pečenju ob ostali zelenjavi oz ob mesu, v mineštrah itd. Surov je tudi zelo okusen. Letos sem ga zrezala na majhne koščke in dala sušit ob ostalih korenikah za domačo vegeto. Francozi ga imajo zelo radi. lpvoda
Meni pa lani ni tako lep uspel.
Je pa sezono prej.
Uporabljam ga v juhah in tudi za domačo "vegeto".
Imam pa svoje seme in letos ga bom tudi sejala._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Je pa sezono prej.
Uporabljam ga v juhah in tudi za domačo "vegeto".
Imam pa svoje seme in letos ga bom tudi sejala._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Bi rekla, da se ne splača, ker so korenike tanke in vlaknate. In pripomniti velja, da vsebujejo nadzemni deli fototoksične furokumarine, ki pod vplivom svetlobe (in, če je koža ali rastlina mokra) sprožijo na koži reakcije, podobne opeklinam. Lahko, pri občutljivih ljudeh, precej hude. Je pa gojena varianta selekcionirana iz te, travniške, ki jo pri nas poznamo kot rastlino, cvetočo v otavi. Kmetje so jo običajno iz sušeče se otave odstranjevali, ker se je počasi sušila in ker ni primerna za hrano živali.
Letos mi je prijateljica podarila nekaj korenov, ki sem jih narezala in posušila, zdaj rezine dodajam juham. Za kaj več ga žal ni bilo.
Morda še to, je ena od rastlinskih vrst, ki imajo le kratek čas kaliva semena.
Letos mi je prijateljica podarila nekaj korenov, ki sem jih narezala in posušila, zdaj rezine dodajam juham. Za kaj več ga žal ni bilo.
Morda še to, je ena od rastlinskih vrst, ki imajo le kratek čas kaliva semena.
na prosto v Istri ga sejem marca in traja da se prikaže. predlagam ti, bolj sigurno je in hitreje, če rastlinice vzgojiš in potem enako kot peteršilj ali zeleno razsadiš na 30 cm-sko razdaljo, ali tu pa tam po vrtu, ker ima liste dolge oz velike tudi do 40 cm. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)