Trocki je napisal/a: |
Odločil sem se, da bom imel letos še enega črnega/rjavega habanera. Na izbiro so: Black Habanero, Chocolate Habanero Long, Habanero Brown, Habanero Ebony Giant, Jamaican Hot Chocolate. Ima kdo kakšne izkušnje z gojenjem katerega od naštetih? |
Jah, črnega habanero dejansko ni, mislim na res črno barvo. Nekako so vse samo približki; nekako tako, kot se to dogaja pri paradižnikih.
http://www.specialtyproduce.com/produce/Black_Habanero_Chile_Peppers_9727.php
Dve leti sem gojil črnega od Semillasa, vendar je imel "hecno navado", bolj ko je bil zrel, bolj je postajal svetlejši, iz zelo temnozelene, preko temno rjave je dobil končno rjavo rdečkasto barvo.
Ker sem se zelo zapičil v črni habanero, sem ga pri Semillasu zopet naročil - po sliki sodeč, sedaj prodaja zanimiv križanec (Purple Habanero x Chocolate Habanero Long).
Poleg tega sem naročil še eno novo sorto, križanec med Clavo in Chocolate habanero, ki ga tudi korajžno kličejo za črni habanero .
Sem pa zelo previden optimist, kar se črnine tiče .....
Rdeča nit vseh temnejših habanerov, kot so rjavi in čokoladni je ta, da imajo, več ali manj, rahel okus po dimljenosti.
Mimogrede, sem tudi opravil res naj najbolj zgodnjo setev (še nikoli tako zgodaj), 30 decembra '15, v nekaj dnevih pričakujem kalčke;
paradižnik, ena sorta, ki sem ga tudi sejal, je že zunaj.
Sejal sem en Aji, en Rocoto, ker sta res zelo pozna, in eno sorto Cayenne tipa. Je manjše rasti, primeren za v lonce, za bolj zgodnje obiranje.
LP_________________mfranc