Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sideritis - sklepnjak

crtj-admin
Site Admin

Sideritis - sklepnjak

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Pozdravljeni,

Zanima me slovensko ime za sideritis ter ali uspeva tudi pri nas in ali ima kdo semena. Laughing
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

http://www.botanicni-vrt.si/component/rastline/sideritis-scardica

Enega od Sideritisov naj bi imeli v botaničnem vrtu v Ljubljani. Slovensko ime je kot je razvidno na strani Šarplaninski čaj.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Moj google pravi da je to Sklepnjak.
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo. Odvisno katerega od Sideritisov ima kate v mislih. Zato sem sam napisal "enega od Sideritisov". Tudi Sklepnjaki so v naboru Botaničnega vrta - Sideritis montana - Gorski Sklepnjak npr.
kate

Vseeno, katerega. V mislih sem imela tistega, ki bi uspeval tudi pri nas. Embarassed
Sem si ga namreč zaželela. Very Happy
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pri nas je avtohton gorski sklepnjak, Sideritis montana,. Raste pa le na suhih, kraških tleh v dolini Soče, glede na to, da je v submediteranskem fitogeografskem območju, nekje bolj v spodnjem toku.
Tista vrsta, ki ji pravijo šarplaninski čaj je pa Sideritis scardica in pri nas v naravi ne uspeva.
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Meni je to najboljši čaj, ki pa ga že nekaj let nisem nikjer uspel kupit.
kate

Aaa, jest sem ga dobila iz Grčije, ker naj bi delal čudeže. Very Happy
Ga še nisem pila. Bom povedala, če je res. Ker kakšen mali čudež bi mi pa že prav prišel. Wink
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

kate, ali se da ta čaj kupiti tudi pri nas?_________________
Odgovori