Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

@Spiridon

Ni fora v tem, da bi nekateri komplicirali. Kar se mene tiče, sem spraševal zgolj zato, ker živim v stanovanju s strešnimi okni in jih bo (danes) sneg prekril. To pa posledično pomeni menj svetlobe... Je pa tudi res, da res ne bom kompliciral - dosvetljeval bom z neko neoknko, ki bo na voljo (če se mi bo dalo), pol pa počakal ali bo kaj ratalo ali ne.
choco_chili

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

Spiridon, jaz vse prakticiram z velikim oknom, kot je vidno tukaj. Nobenih luči, samo ko še malce zrastejo, dobijo iz zadnje strani karton s srebrno folijo, kar sem enkrat videl pri mfrancu.

Pa da ne bo pomote, tale fotka je še iz lani ;)
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Zelenc je napisal/a:
@Spiridon

Ni fora v tem, da bi nekateri komplicirali. Kar se mene tiče, sem spraševal zgolj zato, ker živim v stanovanju s strešnimi okni in jih bo (danes) sneg prekril. To pa posledično pomeni menj svetlobe... Je pa tudi res, da res ne bom kompliciral - dosvetljeval bom z neko neoknko, ki bo na voljo (če se mi bo dalo), pol pa počakal ali bo kaj ratalo ali ne.

@Zelenc saj nisem mislil, da kdorkoli komplicira. Napisal sem, da je debata sicer zanimiva, ampak da je še vedno zgolj "akademska". Dejstvo
je namreč, da vsi, ki še niso gojili pod lučmi, dosti preveč pričakujejo od tega. Tudi sam sem bil tak, saj sem bil še predlani ves "masten" nad
lučmi in dobesedno vpijal vse "elaborate", ki so jih posamezniki spisali okoli tega, nabavil vso potrebno opremo (ki še zdaleč ni bila poceni! Sad )...
potem pa je sledila kruta streznitev. Nič bolje in nič hitreje ni raslo pod lučjo kot sicer! Luč je zgolj izhod v sili, da nam rastlinice nekako preživijo
dokler jim ne moremo zagotoviti normalne svetlobe. Verjemite, vi boste svojim še najbolj pomagali s tem, da jih boste imeli čim bližje šipi strešnega
okna s katerega boste redno odstranjevali sneg. Smile

LP
Spiridon

choco_chili je napisal/a:
Spiridon, jaz vse prakticiram z velikim oknom, kot je vidno tukaj. Nobenih luči, samo ko še malce zrastejo, dobijo iz zadnje strani karton s srebrno folijo, kar sem enkrat videl pri mfrancu.

Tudi moje flance gredo enako kot vaše na okna, le da ne uporabljam kartona s srebrno folijo, ker nimam dovolj širokih polic in bi mi bil v napoto pri zalivanju.
Jih pa zato vsak teden obrnem za 180°, da mi ne silijo preveč v šipo. Res malce več "dela", ampak verjemite, da se ne pretegnem pri tem... Laughing

LP
choco_chili

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

Tudi te police na fotki, so v bistvu dodatno privijačene večje lesene police, ker drugače je normalna polica veliko ožja. Karton pa se itak umakne, ko se zaliva.

pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Vem, da je še daleč do takrat ko bodo šle sadike v rastlinjak... Ali jim redno porežete vrhove, da ne bezlajo v višino?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Spiridon

choco_chili je napisal/a:
Tudi te police na fotki, so v bistvu dodatno privijačene večje lesene police, ker drugače je normalna polica veliko ožja. Karton pa se itak umakne, ko se zaliva.

Pri meni izgleda takole:

Spodaj je seveda še ena vrsta, ki na fotografiji ni prikazana...
Poličke so široke samo 11 cm, a za lončke s flancami ravno dovolj.
Vi imate srečo, ker imate lahko vse na enem oknu, jaz pa imam "razstavo"
na štirih oknih, čeprav je število sadik približno enako kot pri vas... Crying or Very sad

LP
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Tole so letošnje fotke?
Bravo.
gregah

Odgovor Napisal/-a gregah »

Pozdravljeni,

Na pepperseeds.eu sem naročil semena čilijev. Presenetila me je barva semena Big Bomb, ki je turkizne barve. Mi zna kdo povedat kaj več oz. zakaj je taka barva.

Zanima me tudi kakšno zemljo priporočate za sajenje semen in kakšno za naprej (slabe izkušnje od lani), in namakanje semen pred pikiranjem (koliko časa).

Katere sorte sadim prej ali lahko vse naenkrat? Kdaj je pravi čas za sajenje (nimam umetne svetlobe, da bi dosvetljeval)?

Hvala za odgovore.
Lp Grega
Spiridon

Zelenc je napisal/a:
Tole so letošnje fotke?
Bravo.

Ne, moja fotografija je žal lanska. Letošnjih še ni, ker sem komaj pred štirimi dnevi dal kaliti.
Se opravičujem, ker sem pod fotografijo pozabil dopisati kdaj je bila posneta... Embarassed

LP
Odgovori