Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ingver in med

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Ingver in med

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tole sem dobila od dobre prijateljice. Sumim sicer, da gre za enega od "čudežnih receptov", ki krožijo po elektronski pošti, a nisem našla v njem nič škodljivega, zato sem ga prilepila še sem. O učinkih najdete veliko na medmrežju, če v brskalnih vtipkate "ingver in med".


RECEPT:
Dve večji korenini INGVERJA očistite in naribajte zelo na drobno (lahko uporabite tudi električni sekljalnik).
Nariban ingver zmešajte s pol kg domačega medu.
Zaužijete 3 do 4 čajne žličke na dan.
Uporabljajte plastično ali leseno žličko, nikakor ne kovinske.
Prvi učinki »zdravila« se začutijo čez dva do tri dni .
Darso
Prispevkov: 827
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Darso »

Jaz ga že nekaj časa pijem in "spomladanska utrujenost" res mine. Če boli želodec tudi pomaga, odpravlja pa še parazite, čisti črevesje,.... lp_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
orhy
Prispevkov: 2452
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Ingver je tudi odlična rastlina za srčne bolnike, ker varuje srčno mišico, hkrati pa preprečuje nastajanje krvnih strdkov in varuje ožilje ter znižuje krvni tlak. Prav tako ima izredno sposobnost zmanjševanja slabega (LDL) holesterola v krvi.
V marmelado za odpornost tudi dajemo veliko ingverja v prahu._________________
robert
Prispevkov: 1200
Pridružen: Pe Mar 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a robert »

Jaz pa zmešam skupaj,drobno nariban hren,ingver in med,zmešam,dam v kozarec za vlaganje in pustim stati na sobni temperaturi,teden-dva in vsak dan malo obrnem kozarec sem tja,precedim,in vsak dan poješ eno majhno žličko,pomaga pri bronhitisu,prehladu
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Danes sem naribala 55 g mojega ingverja in pokapala z limoninim sokom. Vmešala sem v pol kg (slabe pol) medu in premešala. Stalo bo na toplem 24 ur in bo dobro za prehlade in še in še stvari.

Sem pa tudi naredila bombone, ki jih je delal gospod Štrukelj pri oddaji Dobro jutro. So kar močni. Ti pa bodo odgnali vse bacile.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 700
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Peter »

Jaz pa uporabim eko. ingver v prahu, ker navaden surovi naredi preveč mokro mešanico.
Zraven dodam še cimet in kurmumo. Vse skupaj pa v domač ne segreti in ne precejeni med. Vsako jutro žličko na tešče, seveda, če ne pozabim. Very Happy
Opažam dosti boljše počutje, brez viroz in prehladov.
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 700
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Peter »

cinija1 je napisal/a:

Sem pa tudi naredila bombone, ki jih je delal gospod Štrukelj pri oddaji Dobro jutro. So kar močni. Ti pa bodo odgnali vse bacile.
lp cinija


Lani smo tudi mi delali bombone in se niso hoteli strdit. Uporabljali smo recept iz spleta.
A lahko napišeš recept??
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Cinija1, tudi mene zanimajo tile bonboni. Exclamation
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

POTREBUJEMO
2 j. žlici ingverja v prahu
3 j. žlice limoninega soka
3 j. žlice koncentriranega žajbljevega preveretka
10 kapljic metinega eteričnega olja
100 g rjavega sladkorja
sladkor v prahu



Najprej pripravimo koncentriran žajbljev prevretek. Dve zvrhani žlici zdrobljenih žajbljevih listov prelijemo z vročo vodo, pustimo, da zavre, odstavimo in pustimo, da se delci usedejo. Odvzamemo 3 žlice bistrega prevretka.



Nato se lotimo izdelave bombonov. V posodo vsujemo 100 g rjavega sladkorja, posodo postavimo na štedilnik in na srednje močni toploti mešamo, dokler ne dobimo gosto tekoče rjave mase. V maso nato vlijemo 3 žlice koncentriranega žajbljevega prevretka, tri žlice limoninega soka in dve žlici ingverja v prahu. Količino ingverja lahko tudi povečamo, bodo pa bomboni imeli bolj pekoč okus. Maso nato mešamo toliko časa, da postane enotna, biti pa mora gosto-tekoča. V maso na koncu dodamo 10 kapljic metinega eteričnega olja, dobro premešamo in s pomočjo žlice nakapamo majhne bombone na pekarski papir. Ko se bomboni strdijo, jih lahko potrosimo še s sladkorjem v prahu, da se ne sprimejo.

Shrani.si
To so moji bomboni, danes narejeni. Premehko je, sem komaj jih pobrala s peki papirja. Nekatere sem kar posvaljkala in vse v sladkor v prahu povaljala. Do takrat, ko sem končala so se že sprijeli kljub sladkorju v prahu. Drugo rundo bom delala tako, da bom dala pol manj tekočin. Pa bom videla kkako bo.
lp cinija
Jutri bom vsakega posebej zavila v peki papir, da se mi ne bo potrebno zafrkavat, ko se pokaže potreba po jemanju teh bombonov._________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori