Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

kate je napisal/a:
KUL!
Pa baje, da rabim moško in žensko rastlino, če hočem kaj plodov... Pravi internet.

Da nisi ti te podatke prebrala pod kivi, namesto pod kaki?
Pri kakiju ne poznamo moških in ženskih rastlin, vsaj jaz ne.
Rodilo bo vsako drevo, tudi če bo samo raslo, edino, kar je, neoplojeni
plodovi bodo brez koščic. Oplojenost ima pri nekaterih sortah tudi
svoj pomen - glej kaj je napisal FRANCI (še na tej strani - sedem prispevkov nazaj)
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Hvala!!!!
Sem kar kaki gledala. Very Happy
Izgleda, da sem naletela na tako stran, ki ni najbolj točna.
Skratka, dam v zemljo in počakam kak mesec. Laughing
Potem pa javim naprej.
battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Ali ima kdo izkušnje z Izraelsko sorto Kakija,ime mu je Sharon.
Na posvetu v sadjarskem centru v Biljah je bil predstavljen kot ena izmed bolj prodajanih sort kakija v Nemčiji._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

battagelli je napisal/a:
Ali ima kdo izkušnje z Izraelsko sorto Kakija,ime mu je Sharon.
Na posvetu v sadjarskem centru v Biljah je bil predstavljen kot ena izmed bolj prodajanih sort kakija v Nemčiji.

Trenutno še ne, ker sem ga komaj zasadil v začetku novembra. Po podatkih naj bi bila bolj zgodnja sorta s trdo užitnimi plodovi. Iskal sem sorto Chocholatino, pa je niso imeli, so mi pa priporočali Sharon. Kaj bo ratalo iz te sorte bomo pa še videli.
miljan

Odgovor Napisal/-a miljan »

Kje pa se dobijo sadike Sharon
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

miljan je napisal/a:
Kje pa se dobijo sadike Sharon

Jaz sem kupil tukaj:
http://www.rast-bs.si/ pošljejo tudi po pošti. Upam, da ne izgleda tole kot reklama, saj so podatki javni na spletu.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Sharon ni sorta..
Tu si preberte
Sicer v francoskem jeziku opisi sort, prevajalnik v roke pa bo...
http://www.fruitiers-rares.info/articles45a50/article45-confusions-appellations-Diospyros-kaki.html_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Imaš prav Optimist,sedaj se spominjam da je bil pred leti v Biljah predstavljen skupaj z R.B. tudi kaki Triumph.Blagovna znamka za prodajo le tega pa je Sharon.
Podobno kot pri nas v SLO. prodajajo R.B. pod blagovno znako Vanilija.

Je pa ta kaki naravno neužiten trd,prav tako kot R.B.Da ga uživajo trdega ga razgrenijo.
( Mimogrede ali kdo pozna pravilen postopek razgrenitve kakijev?)
Kljub temu naj bi na nemškem tržišču dosegal dobro ceno in dobre prodajne rezultate.
Torej v naši drevesnici kjer ga prodajajo zavajajo da je trdo užiten.

Po letošnji končani sezoni kakijev so občutki mešani.
Letos se mi je R.B. dozdeval kar soliden tudi po okusu.
O njegovi lepoti ,rodnosti in zelo majhnemu procentu neustreznih plodov sem se že lani prepričal.
Vendar ga kupci kateri kupujejo po tržnicah zavračajo.
Z kaki Tipom dosežem še enkrat večjo ceno in trikratno več ga prodam.
Je pa res da je Tipo bolj dovzeten na Muho in veliko večji procent kakijev je primernih le za sušenje .

Kakšne pa so kaj vaše izkušnje z letošnjo letino?_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

moje so zelo žalostne, ker nisem dobil kakijev, sicer z razlogom.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

vedno znova me preseneča posejano seme. od 5-tih semenk kakija posejanih 15.12.05 je vzklilo 4 v času od 8.-15. 1. letos. lpvoda

Odgovori