Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

KOKOŠI

Odgovori
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Hej!

Moje kokoške so spale v neizoliranem prostoru. Celo zimo. Pa jim ni bilo hujšega. Če ne bo prepiha, bo dosti. Saj se nagnetejo skupaj pa je.

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ja, tudi jaz sem dobil informacije, da mraz ni problem. Ne podcenjuj temperatur, ki jih oddajajo, predvsem pa ne njihove pernate izolacije. Problem je mraz v kombinaciji s prepihom in močo. Dokler so na suhem in v zavetju prenesejo dosti mraza. Pri teh stvareh dostikrat poudarjajo, da ne smemo pozabiti na zračenje!

http://hencam.com/faq/cold-weather-care/

http://hencam.com/henblog/2012/11/lightbulbs-in-the-winter-coop/

http://www.backyardchickens.com/a/chicken-coop-ventilation-go-out-there-and-cut-more-holes-in-your-coop

https://poultrykeeper.com/general-chickens/chickens-cold-weather/
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Hvala. Tole precej olajša izdelavo, saj se mi ni potrebno ukvarjati z elektriko in nameščanjem žarnice.
So pa IR žarnice iz kaljenega stekla, tako da naj nebi bilo nevarnosti, da bi jo kokoši razbile.

Mobi kokošnjak = rikša. Dva kolesa od samokolnice, ročaj in juhu Kekec.

Bom objavil kakšno slikico.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pa še mere zraven objavi, prosim, vsaj približne._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
reider

Odgovor Napisal/-a reider »

Ej , kaj pa če bi naredil raje u stilu autoprikolice z nadgradnjo. NO ne, ravno nisem mislil njo, a da bi bila po izgledu velikosti taka na koncu. Zadnja stran za čistit ven, spredaj pa kljuka za kakšen majhen traktor. To bo po mojem malo težko za potegnit za človeka, ker kile hitro nanesejo. Če boš tako naredil, mej kolesa dovolj široko narazen, da ne pade okoli.

No če jim lahko še pozimi zagotavljate nekateri peskovnik za kopanje, potem vsaka čast. Namreč prostori, kjer so pozimi so majhni in živalce imajo dokaj malo prostora. Vsaj pri meni. Za primer: 10 kokoši mojih ima na razpolago prostor, ki je bilo nekdaj stojišče 1 goveje živali. Zdi se veliko, al 10 kokošk, in prostor je zapolnjen. Možnost povečanja nimam, saj so v vseh stojiščih kaka žival in prav toliko je oboric. V eni je velik petelin štajerc, ki sem ga od teh 10-ih ločil, da jih ne preganja po tem malem placu. Ko gredo na poletno rezidenco, kjer je hlev velik, bo se ženskam lahko pridružil. Jih pa ima na očeh skozi ograjo, da se jim kaj ne zgodi. Wink
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Jaz imam prevoznega, tloris 2,5 metra x 1,2 metra z "mansardo" za spanje in proizvodnjo jajc. Za zimski čase sem s treh strani dodal folijo. Mansarda ima izolacijo. Notri imam tri kokoške. Čisto dovolj za tako majhen prostor, ker ni moj namen baterijska reja.
Pozimi je tečno edino to, da se več nahajajo v spalnih prostorih in je te potrebno pogosteje čistiti. Čim je mrak, gredo gor. Če pridem mimo, pa prilezejo ven. Vendar očitno kure v mraku nič ne vidijo in to jih muči. Zato tudi krajši čas jedo in je običajno manj jajc.
reider

No jaz pa sem mahnjen z idejo, da je hlev opremljen z tremi žarnicami, čeravno sam nimam tako narejeno. Dve močnejši kakih 50w , za tvoje delo v hlevu in dnevno svetlobo, ko je pozimi to potrebno. Tretja žarnica naj pa bi po moji želji bila najmanjše moči tudi 40 W je preveč(za nočno svetlobo), toliko, da je bledo obsijan prostor z svetlobo. In ne le pri kokoših, da bi vse živali imele tako,da se u sili lahko vidijo ponoči gibati. Pri meni to ni možno, ker so bivalni člani so kar orng za varčevalne ukrepe ,pa takoj ko uvidijo prižgano luč takoj ugasnejo vse. Dobe se žarnice, ki imajo zanemarljivo porabo in moč. V prostoru vidiš le obrise predmetov. In prav to mi je všeč. Da se pa naredit vse na automatsko. V vtičnico priklopiš le programsko uro in pol u njo malo svetilko, pa se prižiga in ugaša vse vsak dan samo. NEki majster pravijo tod okoli si je to programsko uro vezal celo na kompresorski tlačni vod, dodal ventil z elektor preklopom in zdaj mu se tudi vrata v kokošnjak ob pravi uri samodejno zapirajo in odpirajo prav tako heheh.
Sam podnevi v zimskih dneh v hlevu prižgem dve žarnici po 50 w sijalke ,da je prostor vsaj približno orng obsijan, ker so živali ves dan notri. Ponoči luči ugasnem ročno. Sem pa ugotovil, da je bolje dve mali žarnici kot eno močno, saj ena meče na stvareh sence, dve pa lepo pokrivate kotičke hleva!!!. Torej bolje 2x50w, kot pa 1x 100w. Za daljša gorenja obvezno dajajte sijalke(za navadne luči) ali frulescentke(cevne žarnice). So varčnejša in oddajajo s tem manj toplote.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

reider, kaj pa če priviješ varčne žarnice, 9 ali 11W. To je kar razlike v porabi, svetlobe pa je tudi toliko, kot si je ti želiš. Hlev bi bil dovolj osvetljen.

Drugače pa je moj "projekt" že zastavljen dimenzij 4m x 1,5m.
Ravno danes sem na notranji strani okvirja skonstruiral (recimo temu) blatnike in namontiral ročice za kolesa karjole. Kolesa bodo v notranjosti in prekrita z lesom, da jih ne bo kurilo sonce.

Zadeva se že pelje. Very Happy

Bom jutri poslikal, da mi navržete kakšno konstruktivno, ... in seveda kakšen nasmešek. (strašni mojster Embarassed )

Okoli avtomatskih vrat sem bil tudi sam navdušen. Razmišljal sem o kakšnem el. motorčku za odpiranje avtomobilskih stekel, vendar sem nato pri našem forumskem kolegu zvedel tudi za povsem mogočo drugo plat te super rešitve. On pravi, da se pri njemu vsak večer zadnja kokoš vsede na prag vhoda in, kot bi rekel straži kurnik. Recimo temu tako, pa četudi je razlog lahko povsem drugačen. Skratka, pojavljajo se ovire, ki jih preprosta "avtomatika" nebi zaznala.

No, kaj pa potem?

Saka, .... in naslednji dan bi bila kurja juha za južino, .... pa eno jajce manj v gnezdu.
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Juglans, samo to ti bom rekel, srečno s premikanjem takega kokošnjaka.. Sploh v solo izvedbi brez pomoči tehnologije...
reider

Ma prav te imam! Varčne žarnice namreč-sijalke 11W=cca 50w navadna. Semi zdi vsaj, da je taka pretvorba. Spiralne oblike. Imajo čisto lepo svetlobo.
A veš, brez traktorja bo to kar težko premaknt, sploh, če zavoziš na krtinovec. Kolesa pa Če si dal not, je bilo pa to hudo zakomplicirano! Raje bi dal veni in na prisojni strani pristavim jaz vedno kako esal ploščo!!!pa še stabilnjejši je širši. No zdaj je kar je.

Strogo odsvetujem auto motorček in to sem tudi že sam predvidel, da ena vedno obsedi na vratih.Tudi pri meni. No kar se tiče automatskih zračnih vrat pa ni tako nevarno, če se kater vsaj malo spozna na pnevmatiko. Namreč enosmerni zračni cilinder namontiraš na zapiralno loputo od zgoraj tako, da on le dviguje loputo, dol pa ona prosto se spušča z težo vratc. Ker je ta po vsej verjetnosti nič več težja kot max 1kg, kokoš preživi, samo če pa ktera ostane veni, al pa sedi na tem mestu zapiranja, gledajoča ven, bo ob spustu vratc od strahu skočila ven, ne notri, in ostane zunaj. Skratka autoamtika ni ziher u nobnem primeru ne.
kar se tiče vratnega motorčka, pa ubije še majhnega otroka, kako da ne bi kokoši.
Odgovori