Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Brzinski kolač - ali kolač "od oka"
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Brzinski kolač - ali kolač "od oka"
(Prenos iz arhiva)
danes sem naredila kolač "od oka" ali brzinski. osnovni recept sem dobila. kot ponavadi eksperimentiram in prilagajam recepturo. ta je bil poslikan pred novoletnimi prazniki. eden celo pripravljen za darilo.
Brzinski kolač, mere od oka, dodaš kaj imaš, a če dodaš več boljši je. recept:
Zmiksaj skupaj:
5 jajc
Vanilija sladkor
Cca 10-15 velikih žlic sladkorja (jaz dam 8-10)
Žlica ruma
Naribana lupina limone
15 velikih žlic mleka
15 velikih žlic olja (jaz dam 8-9)
Sok 1 limete (limone)
V prej zmiksano maso dodaj naslednje, in naprej mešaj s kuhalnico:
15 velikih žlic moke (lahko dodaš manj moke-ostalo mlete orehe, kokos, ali poleg 15.ž.m.še kaj imaš in dodaš še kakšno žlico mleka)
pecilni prašek
ščepec soli
Testo mora biti gosto, a še vedno tekoče. V namaščen in pomokan pekač zliješ testo in daš v vročo pečico segreto na 180. Pečeš cca 35-40 min. Preveriš z zobotrebcem če je pečeno.
Varijanta II. –ko vliješ testo v pekač (model) lahko na 2/3 testa položiš odmrznjeno ali sveže sadje, majhne koščke čokolade, naliješ do konca in dodaš še sadja, suho grozdje namočeno v rumu, kandirano sadje itd itd.
Varijanta III. V pekač vliješ več kot pol testa. V ostanek testa dodaš čokolado v prahu, zmešaš. (lahko še marsikaj dodaš). Temno maso streseš na svetlo v neenakomernih flekah ali v obliki raznih krivulj.
Zakaj sem napisala mere od oka? Zato, ker če ugotoviš da je preredko dodaš moko ali druge mlete dobrote (lahko je tudi »malo mešano«). Če je pregosto dodaš mleka in je stvar rešena.
Če slučajno imaš v hladilniku skuto in kakšno žlico milerame kolač še poboljša. Skratka primeren kolač za vsak dan in za ta boljše (tukaj igra vlogo tudi model). lpvodaNazadnje urejal/a voda 19 Jan 2016 10:48; skupaj popravljeno 1 krat
Brzinski kolač, mere od oka, dodaš kaj imaš, a če dodaš več boljši je. recept:
Zmiksaj skupaj:
5 jajc
Vanilija sladkor
Cca 10-15 velikih žlic sladkorja (jaz dam 8-10)
Žlica ruma
Naribana lupina limone
15 velikih žlic mleka
15 velikih žlic olja (jaz dam 8-9)
Sok 1 limete (limone)
V prej zmiksano maso dodaj naslednje, in naprej mešaj s kuhalnico:
15 velikih žlic moke (lahko dodaš manj moke-ostalo mlete orehe, kokos, ali poleg 15.ž.m.še kaj imaš in dodaš še kakšno žlico mleka)
pecilni prašek
ščepec soli
Testo mora biti gosto, a še vedno tekoče. V namaščen in pomokan pekač zliješ testo in daš v vročo pečico segreto na 180. Pečeš cca 35-40 min. Preveriš z zobotrebcem če je pečeno.
Varijanta II. –ko vliješ testo v pekač (model) lahko na 2/3 testa položiš odmrznjeno ali sveže sadje, majhne koščke čokolade, naliješ do konca in dodaš še sadja, suho grozdje namočeno v rumu, kandirano sadje itd itd.
Varijanta III. V pekač vliješ več kot pol testa. V ostanek testa dodaš čokolado v prahu, zmešaš. (lahko še marsikaj dodaš). Temno maso streseš na svetlo v neenakomernih flekah ali v obliki raznih krivulj.
Zakaj sem napisala mere od oka? Zato, ker če ugotoviš da je preredko dodaš moko ali druge mlete dobrote (lahko je tudi »malo mešano«). Če je pregosto dodaš mleka in je stvar rešena.
Če slučajno imaš v hladilniku skuto in kakšno žlico milerame kolač še poboljša. Skratka primeren kolač za vsak dan in za ta boljše (tukaj igra vlogo tudi model). lpvodaNazadnje urejal/a voda 19 Jan 2016 10:48; skupaj popravljeno 1 krat
Ja Voda to je res super recept. Nekaj podobnega je meni dala teta pred 40 leti. Iz tega biskvita sem delala torte, obične biskvite, kot neko pito (2/3 vlila v pekač in spekla malo manj kot do konca, nadevala ali jab olka ali skuto in še polila preostali del in še enkrat spekla. Kot si ti napisala.
Pa tako tudi delam, da namečem vse kar imam, kar je za kakšen strogi recept premalo, skratka pospravim in spečem.
Je pa tudi osnovni biskvit zelo dober.
3 jajca,
10 žlic sladkorja (jaz dam malo manj)
Ko je zmiksano dodam 10 žlic mleka in 10 žlic olja in vse lepo zmešam. Nato dodam 10 žlic moke z enim pecilnim in enim vanily sladkorjem. In to je to.
Pa mafine delam kar iz tega biskvita in potem v posodice ko nalijem testo porinem kakšno sadje ali lešnike ali orehe, poljubno.
Pa dajem rozine v ta biskvit, pa suhe slive nasekljane, da ne potonejo na dno zaradi teže.
Vnuki ne jedo nekaterih čokolad in jih potem dajo meni. Nalomim (če so to tistsi miklavži) ali narežem ter dam v ta biskvit, nalijem od višnjevega kompota ali katerega drugega sok, da je kar zelo moker. Režem na malo večje kose, preko dam smetano, če pa imam sladoled, pa še tega malo čez. Je na hitro in poceni sladica, pa še veliko je pride.
Joj sem se malo razpisala, pa kaj morem . taka sem.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Pa tako tudi delam, da namečem vse kar imam, kar je za kakšen strogi recept premalo, skratka pospravim in spečem.
Je pa tudi osnovni biskvit zelo dober.
3 jajca,
10 žlic sladkorja (jaz dam malo manj)
Ko je zmiksano dodam 10 žlic mleka in 10 žlic olja in vse lepo zmešam. Nato dodam 10 žlic moke z enim pecilnim in enim vanily sladkorjem. In to je to.
Pa mafine delam kar iz tega biskvita in potem v posodice ko nalijem testo porinem kakšno sadje ali lešnike ali orehe, poljubno.
Pa dajem rozine v ta biskvit, pa suhe slive nasekljane, da ne potonejo na dno zaradi teže.
Vnuki ne jedo nekaterih čokolad in jih potem dajo meni. Nalomim (če so to tistsi miklavži) ali narežem ter dam v ta biskvit, nalijem od višnjevega kompota ali katerega drugega sok, da je kar zelo moker. Režem na malo večje kose, preko dam smetano, če pa imam sladoled, pa še tega malo čez. Je na hitro in poceni sladica, pa še veliko je pride.
Joj sem se malo razpisala, pa kaj morem . taka sem.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Star dober recept, neštetokrat preizkušen, vedno uspe. _________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
(klik na črno polje)
Lp Magnolija