Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sladki pelin - Artemisia annua

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda je napisal/a:
prepričana pa sem, da svetniško živeti ni dobro, ker življenje ni enosmerna ulica. lpvoda

Ne oporekam Wink .
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

letošnja Nobelova nagrada (preneseno in G):... Letošnja nagrajenca za medicino sta Irec William C. Campbell in Japonec Satoshi Ōmura za odkritja v zvezi s terapijo pri okužbah, ki jih povzročajo gliste, ter Kitajka Tu Youyou za odkritja v zvezi z zdravljenjem malarije. Polovico 848 tisoč evrov vredne nagrade bosta prejela Campbell in Ōmura, ki sta iznašla Avermectin, novo zdravilo proti rečni slepoti. S tem se je število obolelih za rečno slepoto, elefantiazo in drugimi boleznimi, ki jih povzročajo paraziti, drastično zmanjšalo. Elefantiaza, znana tudi kot limfatična filiariaza, prizadene več kot sto milijonov ljudi. Drugo polovico pa dobi 84-letna kitajska znanstvenica Youyou Tu za odkritje nove terapije proti malariji – protimalarika Artemisinin.

Ta je znatno zmanjšal stopnjo smrtnosti obolelih za malarijo, ko je bila ta v porastu, poroča The Guardian. Terapija temelji na tradicionalni kitajski medicini, natančneje izvlečkih navadnega pelina. Za malarijo vsako leto umre več kot 450 tisoč ljudi, med njimi je večina otrok.

»Ti dve odkritji sta človeštvu dali močno novo orožje za boj proti tem boleznim, ki oslabijo organizem in vsako leto prizadenejo več sto milijonov ljudi,« je v utemeljitvi zapisal institut. Kot so dodali, posledic teh odkritij, kot sta boljše zdravje in manjše trpljenje ljudi, ni moč izmeriti.

Japonec Ōmura je nagrado sprejel skromno. »Sem to res jaz, sem pomislil. Veliko sem se namreč naučil od mikroogranizmov. Bilo bi primerno, če bi nagrado lahko podelili njim,« je 80-letnik dejal za japonsko televizijo NHK._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Histrion

Odgovor Napisal/-a Histrion »

DEJSTVA:
1) Sladki pelin je enoletnica pri nas in kjerkoli na svetu. Življenjska doba je največ 8 mesecev.
2) Sladki pelin ne vsebuje tujona. Tujon se ponekod (recimo v Afganistanu) lahko pojavi v četrti razvojni fazi rastline (ko odcveti).
3) Sladki pelin ni primeren za gojenje v zaprtih prostorih oziroma v posodi.
Histrion

Seme sladkega pelina bomo (člani skupine Sladki pelin na Facebook-u) tudi letos pošiljali vsem zainteresiranim.

https://www.facebook.com/groups/449128641901712/
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

In kako lahko pridejo do semen tisti, ki niso na Facebooku?
Histrion

@ metuljc

Tisti, ki niso na FB lahko naročijo seme na info@sladkipelin.si ali pokličejo 051 359 178 (Edgar).

p.s. - pozabil sem povedati ... seme sladkega pelina podarjam.
klemenv

Odgovor Napisal/-a klemenv »

A ima kdo seme malega pelina, Artemisia pontica?
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Ena izmed rastlin:

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Sladki pelin in gospod Edgar Pršo v oddaji Na vrtu http://4d.rtvslo.si/arhiv/na-vrtu/174423180 . Nastopata v začetku in od 15:40 naprej. Preko FB skupine Sladki pelin sem spremljala, kako so se usipale prošnje za posušenega, seme, čaj, hidrolat, EO ... Se bojim, da je dobil alergijo na kuverte. Zelo prijazen gospod, res. Gartlčani, ki sem vam poslala seme, ste ga kot jaz dobili pravzaprav od njega.

Moje rastline nakazujejo cvetenje, se vidijo nekakšne bunkice. Diši pa res čudovito.

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Danes sem ga porezala in dala sušit.

Odgovori