Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
KOKOŠI
Ne me strašiti s traktorji.
Imam samo en stroj, na fižol, GREEN ENERGY, LOW CO2 EMISSION.
Bo treba kar s tem transportirati.
Nekaj slikic za grobo predstavo.
(spreglejte delavnico)
Malce mislim tudi na težo cele zadeve, zato poskušam uporabiti čim manj materiala. Trenutno mi ne deluje, da nebi bilo obvladljivo.
Pri kolesih je od tal cca 4cm in edino to me skrbi, da se bo na travniku (ne na golf igrišču) izkazalo za premalo. Test bo razkril realnost, vendar pa ne bo večjega problema tudi malce dvigniti.
Tloris 4m x 1,5m višina 1,5m.
Objavim še kakšno fotko po korakih izgradnje.
Imam samo en stroj, na fižol, GREEN ENERGY, LOW CO2 EMISSION.
Bo treba kar s tem transportirati.
Nekaj slikic za grobo predstavo.
(spreglejte delavnico)
Malce mislim tudi na težo cele zadeve, zato poskušam uporabiti čim manj materiala. Trenutno mi ne deluje, da nebi bilo obvladljivo.
Pri kolesih je od tal cca 4cm in edino to me skrbi, da se bo na travniku (ne na golf igrišču) izkazalo za premalo. Test bo razkril realnost, vendar pa ne bo večjega problema tudi malce dvigniti.
Tloris 4m x 1,5m višina 1,5m.
Objavim še kakšno fotko po korakih izgradnje.
Juglans, tale projekt bi jaz naredil čisto drugače.Ko boš vse dele namestil, ti bo že teža lastna stisnila pod čisto do tal, saj pa te gume ne nesejo toliko. Niti premakno ne boš z mesta. ogrodje bi moral narediti iz jekla iz L profila. Dobiš zelo lične take profile ,ki pol nič kaj ne bi bili težki od dosti večjih lesenih profilov. To bo se vse majalo. Zadeva bi morala biti od tal visoka toliko, da lahko kokoš poleti pod njo poišče senco. Znači vsaj 20 cm minimalno. Streho naredi napušče čim daljše. Da ne pere tega kokošnjaka s vseh strani+kokoši imajo rade suho zemljo in dežja ne prenesejo, pa da pri vratcah not ne žene preveč dež. Po bregu bo to sila za potegniti. En človek ne bo zmogel.
Zgleda zanimivo, ampak glede na izkušnje prijateljev pri nam tole ne bi bilo učinkovito, saj imamo zelo valovit teren z dosti anomalijami in je ojejoj težav s tako izvedbo, ko je enkrat na terenu. Pri taki stvari največjo težavo predstavljajo vdolbine in izbokline na terenu, nakloni, čudno rastje ipd. Vsekakor bi že zdaj šel preverit na ves teren, kjer misliš uporabljati, kako se obnesejo talni remelni v relaciji s terenom - srčno upam, da se ti bo obneslo! Ko bom velik, bom mel takle rastlinjak! Nazadnje urejal/a zuf 20 Jan 2016 23:29; skupaj popravljeno 2 krat
juglans, mogoče ti bo v pomoč:
pri premiku na terenu bi pomagale na tla položene deske po katerih pelješ kolesa. predvidevam da bosta samo dva prednja, ker bodo na nasprotni strani ročaja - kot pri samokolnici za porivanje. ker je kurnik predviden za "pletje in gnojenje" ga boš vsaka 2-3 dni premaknill za njegovo dolžino. zato bo lažje, da na koncu desk daš na vsako stran 2 manjša kosa desk na katerih bodo kolesa stala do novega premika, in bodo štartna osnova ko boš dolge colarice znova postavljal.
sedaj me je obšla misel (osnovna ideja je itak bila že videna na eni od oddaj pri serij BBC na Farmi- velikanski voz ala "ciganska hiša na kolesih): takšen kurnik je idealen za "pletje in gnojenje" v času ko ni zima. če ga uporabljaš v zimskem času bi bilo potrebno prostorček za "spalnico" izolirati.
kako naj bi to izgledalo; nad kolesi narediš izolirano "sobo" z prečko za kure z lojtrico za dohod in vratca za čez noč. ta bi zapiral s prednje strani (s čela konstrukcije), kjer bi bila širša, večja vratca za pobiranje jajc. "spalnica" zaprti prostor bi verjetno zasedla cca 1/4 cele konstrukcije (odvisno koliko je kokošk-za 4 dovolj). naprej do konca konstrukcije po vrhu za streho namestš odporen najelon. okrog konstrukcije in povrhu namontiraš rabits mrežo. na steni hiške katera je obrnjena v kletko, ob lojtricah namontiraš posode za vodo, za hrano, mivko, teglc z rožami ...
takšen kurji voz bi zagotovo bil lažji, mislim si in lpvoda
PS: polovica hiške na pročelju bi morala biti zmontirana tako, da 1/3 oz 1/4 ali manj izstopa iz sedanje knstrukcije zaradi tega, ker je (glej razmerje kolesa - teža) takrat lažje premakljiva. na vezni sprednji prečki prtrdiš lojtrice, zabojček mivke itd. torej hiška nima kleti, začenja z visokim pritličjem - to namreč kure imajo radi.
PS 2: kolesa so od samokolnic in te prenesejo težo od 150-200kg (?), da še lahko voziš. kurnik ne bo težji._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pri premiku na terenu bi pomagale na tla položene deske po katerih pelješ kolesa. predvidevam da bosta samo dva prednja, ker bodo na nasprotni strani ročaja - kot pri samokolnici za porivanje. ker je kurnik predviden za "pletje in gnojenje" ga boš vsaka 2-3 dni premaknill za njegovo dolžino. zato bo lažje, da na koncu desk daš na vsako stran 2 manjša kosa desk na katerih bodo kolesa stala do novega premika, in bodo štartna osnova ko boš dolge colarice znova postavljal.
sedaj me je obšla misel (osnovna ideja je itak bila že videna na eni od oddaj pri serij BBC na Farmi- velikanski voz ala "ciganska hiša na kolesih): takšen kurnik je idealen za "pletje in gnojenje" v času ko ni zima. če ga uporabljaš v zimskem času bi bilo potrebno prostorček za "spalnico" izolirati.
kako naj bi to izgledalo; nad kolesi narediš izolirano "sobo" z prečko za kure z lojtrico za dohod in vratca za čez noč. ta bi zapiral s prednje strani (s čela konstrukcije), kjer bi bila širša, večja vratca za pobiranje jajc. "spalnica" zaprti prostor bi verjetno zasedla cca 1/4 cele konstrukcije (odvisno koliko je kokošk-za 4 dovolj). naprej do konca konstrukcije po vrhu za streho namestš odporen najelon. okrog konstrukcije in povrhu namontiraš rabits mrežo. na steni hiške katera je obrnjena v kletko, ob lojtricah namontiraš posode za vodo, za hrano, mivko, teglc z rožami ...
takšen kurji voz bi zagotovo bil lažji, mislim si in lpvoda
PS: polovica hiške na pročelju bi morala biti zmontirana tako, da 1/3 oz 1/4 ali manj izstopa iz sedanje knstrukcije zaradi tega, ker je (glej razmerje kolesa - teža) takrat lažje premakljiva. na vezni sprednji prečki prtrdiš lojtrice, zabojček mivke itd. torej hiška nima kleti, začenja z visokim pritličjem - to namreč kure imajo radi.
PS 2: kolesa so od samokolnic in te prenesejo težo od 150-200kg (?), da še lahko voziš. kurnik ne bo težji._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
reider je napisal/a: |
Danes sem pa pretakal jabolčni sok, in usedline dal kokošim. Haha, kar na normo pijejo. Sigurno bodo dobile drisko. |
Reider, nesramnež, .... je pa dobro, da jim ne daješ kakšnega mošta.
V kontekstu zadnje neslane šale (alkohol) naša mati ve povedati kako so v nekdanjih časih reševali težave z boleznimi. Njena mati, torej moja babica je imela kokoši tako udomačene, da so se ji pustile prijeti. In ko je v vasi razsajala bolezen, nekakšna kuga ali nekaj takšnega, je vsaki kuri vlila v kljun veliko žlico šnopca. (verjetno malo mimo, malo notri)
Pri hiši jim nikoli niso umirale kokoši, ne glede na porazno stanje sosednjih domačij.
No, kar sem želel povedati je to, da so otroci pri hiši imeli ob takšnih prilikah nemalo priložnosti za smeh. Kure in petelin so se menda prav opotekali po dvorišču.
>> hik, še tole spijemo pa gremo <<
Kurnik danes ni kaj prida napredoval, zato ni novih slik. Sem pa kupil pantke za vrata, vsaj nekaj.
Hvala za podporo in nasvete. Nekaj bom že načaral. Sliko imam jasno.
Verjetno sem pozabil povedati. Teren, kjer se bodo pasle (vozile) je raven.
Kljub vsemu, zadeva postaja prav nobel.
to je delček filma o kokošjih prenosnih oborah
http://abundantpermaculture511.acemlna.com/lt.php?s=de99406c7e4ede0026aba627e4d9fe86&i=138A215A22A551
http://abundantpermaculture511.acemlna.com/lt.php?s=de99406c7e4ede0026aba627e4d9fe86&i=138A215A22A551