Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gojenje gob na peletih - Lipa pellet tek

crtj-admin
Site Admin

Gojenje gob na peletih - Lipa pellet tek

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
klemenv

Odgovor Napisal/-a klemenv »

Poleg hlodovine in storov, se gobe lahko gojijo tudi na peletih. Le ti ne smejo vsebovati iglavcev.

Postopek je prvi opisal Lipa, zato se imenuje po njem. Potrebujemo:
vrecko z filtrom
pelete (npr. Pellegor)
micelij v zrnju
rokavice
izopropilni alkohol

Kolicina peletov in kropa je odvisna od:
-velikosti vrecke (v moje gre 3,5kg substrata) in
-vlaznosti peletov

V vrecko damo ustrezno kolicino peletov, npr. 1.5 kg. Vrecko damo v posodo. Zavremo 2,1l vode in vrel krop polijemo po peletih.
Vrecko zavezemo, npr. z plasticno vezico ali jekleno zico. Vreco damo v izolirano posodo (npr. vrecko za nakup sladoleda, ali pa jo zavijemo v brisaco). Pocakamo, da se vrecka ohladi.

Med tem, ko se vrecja ohlaja, poteka pasterizacija.

Ko je vrecka ohlajena, obrisemo kozarec z micelijem in razkuzimo rokavice. Odvezemo vrecko in stresemo vsebino kozarca, nato pa zapremo vreco.

Vreco postavimo na temno mesto in pocakamo, da micelij prerase substrat. Potem postopamo v skladu z navodili za pisamezno vrsto.

http://i.imgur.com/Zw5ZUUx.jpg

Micelij je zacel prerascati substrat. Na sliki Ganoderma Lucidum LipaUniversity sev.
http://i.imgur.com/se1dFpu.jpg

Pomembno je, da je substrat 100% iz peletov. Lahko dodamo nekaj gipsa. Ne smemo pa dodajati zrnja in otrobov. Le ti zahtevajo sterilizacijo in sterilno tehniko.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

kdaj si sejal paradižnik, da že dobiva barvo in kje ga držiš? megalomansko!

da sem si ga ogledala sem se morala peljati 3 postaje desno pa 3 nadstropja više, pa spet 3 postaje levo nazaj po zgornjem delu slike, da sem percipirala fotko. moram si nabaviti večji, tako nekako meterski monitor za tvoje fotke. lpvoda

PS: sedaj je še moj tekst dolg kot kitajski zid._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha
Voda od srca sem se nasmejala tvojemu ,, popotovanju,,
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

bodika kot vidiš, vmes sem se izgubila in pristala v temi o gobah. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Postaviš se z miško na preveliko sliko, desni klik in izbereš: Odpri sliko v novem zavihku.
Odpre se nov zavihek in v njem je slika normalno vidna.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Peter, hvala za nasvet.
A problem še vseeno ostaja - grdo raztegnjena cela stran in v "neznano" izginjajoče vrstice besedila vseh prispevkov na taisti strani Rolling Eyes .
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Meni desni klik ne ponudi možnosti, da odprem sliko v novem zavihku in kljub prizadevnemu popotovanju levo-desno in po nadstropjih ne morem videti celote - ne vem, kaj je na sliki. Lahko popraviš v običajno velikost, prosim?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Kako pa sedaj zgledata sliki, če klikneš na link-

http://i.imgur.com/Zw5ZUUx.jpg

http://i.imgur.com/se1dFpu.jpg
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Normalni sliki, taki, kot je večina prilepljenih na forumu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori