Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2016
Enkrat sem nekje prebral, da se priporoča namakanje semen v varekini zaradi dezinfekcije.
Ker sem lani v začetku sezone imel nekaj težav z bakterijskim obolenjem, bom letos raje preventivno razkužil tistih nekaj semen katere bom sejal ponovno.
Pa me zanima, razmerje voda:varekina, koliko časa se namaka ter koliko to vpliva na kaljivost semen?
Ker sem lani v začetku sezone imel nekaj težav z bakterijskim obolenjem, bom letos raje preventivno razkužil tistih nekaj semen katere bom sejal ponovno.
Pa me zanima, razmerje voda:varekina, koliko časa se namaka ter koliko to vpliva na kaljivost semen?
Moji letošnji kalilčki se takole sončijo na januarskem soncu. Kolikor spremljam njihovo rast, jim zadeva očitno ugaja. No, čas bo pa že povedal svoje... Zaenkrat so nameščeni v Cvetalov substrat, srdi februarja pa bom v vodo dodal gnojilo. Tako so mi svetovali različni "domači" in "profi" vrtnarji. Ko pa bodo sadike visoke okoli 20cm, jih bom pa presadil v večje teglce in vrt. Ne se bat, ne bom imel vseh sadik zase. Dobra polovica je pri meni le začasno. Ko bodo otročički dovolj zreli, se selijo k svojim naročnikom.
Ena družinica pod strešnim oknom...
...in še ena, na polici klasičnega okna.
Takole pa izgledata dva izmed treh uspešno prezimljenih primerkov. Tale je križanec (zelo zelo pekoč!), ki mi je lani bogato obrodil. Nastanjen je na hodniku, temperatura okoli 15 stopinj. Čez zimo sem ga zalival zmerno, počiva pa v vrtni zemlji, od koder sem ga v oktobru prestavil v teglc. Sicer se ne vidi dobro, a kar pridno že poganja nove liste.
Tale pa je nekoliko drobnejši rdeči Habanero. V primerjavi z zgornjim ima nekoliko manj novih poganjkov, sem ga pa za hec včeraj presadil v nov substrat. Ko bo vreme primerno, bom oba začel počasi pomikati proti soncu.
Morda le še to. Zelo sem zadovoljen s čiliji, namočenimi v olivnem olju. Zadeva je dnevno uporabna in v primeru uspešne letine bom tovrstnega olja letos pripravil še več.
Ena družinica pod strešnim oknom...
...in še ena, na polici klasičnega okna.
Takole pa izgledata dva izmed treh uspešno prezimljenih primerkov. Tale je križanec (zelo zelo pekoč!), ki mi je lani bogato obrodil. Nastanjen je na hodniku, temperatura okoli 15 stopinj. Čez zimo sem ga zalival zmerno, počiva pa v vrtni zemlji, od koder sem ga v oktobru prestavil v teglc. Sicer se ne vidi dobro, a kar pridno že poganja nove liste.
Tale pa je nekoliko drobnejši rdeči Habanero. V primerjavi z zgornjim ima nekoliko manj novih poganjkov, sem ga pa za hec včeraj presadil v nov substrat. Ko bo vreme primerno, bom oba začel počasi pomikati proti soncu.
Morda le še to. Zelo sem zadovoljen s čiliji, namočenimi v olivnem olju. Zadeva je dnevno uporabna in v primeru uspešne letine bom tovrstnega olja letos pripravil še več.
Trocki je napisal/a: |
Enkrat sem nekje prebral, da se priporoča namakanje semen v varekini zaradi dezinfekcije. Ker sem lani v začetku sezone imel nekaj težav z bakterijskim obolenjem, bom letos raje preventivno razkužil tistih nekaj semen katere bom sejal ponovno. Pa me zanima, razmerje voda:varekina, koliko časa se namaka ter koliko to vpliva na kaljivost semen? |
Razmerje voda:varikina je 5:1, namakajte pa 5 - 10 minut - bo popolnoma zadostovalo.
LP
Spiridon je napisal/a: |
Razmerje voda:varikina je 5:1, namakajte pa 5 - 10 minut - bo popolnoma zadostovalo. LP |
Hvala za info. Kaj veste mogoče kako to vpliva na kaljivost semen?
Jaz imam navado tudi namakat semena za 24h v navadni vodi preden jih dam v zemljo. Storim to pred namakanjem v varekino ali po?
Trocki je napisal/a: | ||
Hvala za info. Kaj veste mogoče kako to vpliva na kaljivost semen? Jaz imam navado tudi namakat semena za 24h v navadni vodi preden jih dam v zemljo. Storim to pred namakanjem v varekino ali po? |
Najprej razkužite z razredčeno varikino ter nato po želji namočite kot do sedaj. Negativnega vpliva na kaljivost nisem opazil.
Majro je napisal/a: |
Ker, kot kaže, ne bo nič iz semen Trinidad Scorpion Moruge (2. najbolj pekočega čilija trenutno, rdeče), ki sem jih dobil lani, bi vprašal ali ima kdo mogoče kakšno seme, ali dve, odveč? |
Meni so lani kar dolgo rabila da so vzklila. Zgleda da je to taka sorta.
Sem pa čez vikend predelal kralja živali in sem za poskus nekaj parov klobas oplemenil z dodatkom mletega čilija . Komaj čakam, da se posušijo....