Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Aha, Orhy, tole sem spregledal na prejšni strani Embarassed Wink .

No, France Vardjan, na katerega še vedno veliko dam, je v svoji knjigi napisal:

Glavna saditev je 4. maja (Florjanovo), ker vskali potem, ko je mimo slana (po ledenih možeh), to je okrog 20. maja.

Ampak njegova knjiga je stara 40 let, takrat pa v Ljubljani še nismo "masovno" gojili fig Wink .

LP_________________mfranc
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moj tast je vedno govoril, da se fižol sadi 4.maja. To se mi zdi kar smiselno, ker (po mojih izkušnjah) fižol kali cca 10dni, kar pomeni, da vzklije po 15.maju...
Jaz ga bom sadila v začetku maja, na dan za plod - mislim, da je to 8 in 9.maj, ves dan.

Embarassed uh, vidim, da ponavljam že napisano... Ja, res je, da se vremena spreminjajo, a vseeno lahko še pride kakšen mrzel val - potem bo pa jok in stok. Jaz se raje držim ustaljenih časovnih mejnikov._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mfranc je napisal/a:

Glavna saditev je 4. maja (Florjanovo), ker vskali potem, ko je mimo slana (po ledenih možeh), to je okrog 20. maja.

Tako so od vedno rekli pri nas, fižol se sadi na Florjana. Slovenske sorte, pravi Miša Pušenjak, se ne sadi prezgodaj, ker nastavijo cvetje šele potem, ko se dan začne krajšati. V nasprotnem primeru obiraš pač z lestve. Wink
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

mfranc je napisal/a:

Ampak njegova knjiga je stara 40 let, takrat pa v Ljubljani še nismo "masovno" gojili fig Wink .

Mogoče pa je mfranc upravičeno zaskrbljen Wink .

Danes je preklar, sajen 4. maja, že zunaj!

LP_________________mfranc
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Moji preklarji so vsi lepo vzklili na kuhinjski brisački in gredo danes v zemljo, ker jo je ponoči tako lepo zmočilo in tako odpade zalivanje.

Komaj čakam te letošnje fižole, imam nekaj več kot ducat sort za probat. Potem me čaka še selekcija, da sortiment zmanjšam na minimum in obdržim samo najbolj uspešne..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
brbr

Tudi jaz sem uspela posaditi skoraj vso predvideno količino fižola. Ostali sta mi še dve vrsti na njivi (je zmanjkalo prekl Embarassed ).
Tako na njivo, kot na vrt, sem sadila vse sorte. Na vrt za rezervo in na njivo za glavni pridelek._________________naredimo svet lepši
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Brbr, koliko sort imaš letos vse skupaj?_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
brbr

Pri visokih se je številka ustavila pri 74 (vendar nekaj številk vmes manjka, tako mislim, da jih je kakih 65), pri nizkih pa zadnji nosi št. 28. Sem se odločila, da je zaenkrat to dovolj sort - moram te bolje spoznat... Za naprej bom pa videla. Gotovo se bom posvetila tistim, ki jih ni moč kupiti v trgovinah, da jih rešimo pozabe Wink_________________naredimo svet lepši
brbr

Končno mi je uspelo pregledati zaloge fižolovih semen (staro rezervo iz 2014 in pridelek 2015). Na splošno je bila lani letina pri meni zelooo slaba. Katere sorte so na voljo, bom označila v temi "brbr -KOLEKCIJA FIŽOLOV".

Tu pa bi vas rada vprašala po vaših izkušnjah oziroma mnenjih in sicer:
nekaj sort fižolov shranjenih kot rezerva iz 2014 je bilo zdajle, ko sem jih pregeldovala čisto preluknajnih od hroščkov-živalice pa so se veselo sprahajale v kozarcih. Kar mi je nerazumljivo pri vsej stvari je, da sem seme, ko sem ga v letu 2014 pobrala, zamrznila za cca 14dni in je bilo celo lansko zimo do saditve v maju neoporečno. Hroški so se morali izleči šele jeseni/pozimi 2015. Seme je bilo shranjeno v steklenih, dobro zaprtih kozarcih in se (po mojem) ni moglo na novo "okužiti". Če je temu tako, pa mi ni jasno, kako so ti hroščki preživeli zmrzal in zakaj so se razvili šele čez eno leto in ne že prejšnjo zimo. Ali ima kdo podobno izkušnjo ali ve odgovor?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Po mojih izkušnjah zamrzovanje ne uniči vseh škodljivcev v fižolu. Tudi pri meni so oživeli, ko sem ga vzela ven iz skrinje in dala nazaj v shrambo. Sedaj ga imam vseskozi v zamrzovalniku.

Semenskega ne zamrzujem, spravim ga v kozarce in notri par lovorjevih listov, da jim smrdi. Se mi zdi, da znajo mrcine nekako zlesti tudi čez navoje not. Mogoče sem imela srečo, ali pa lovor res naredi svoje. Velikokrat fižol za seme pustim kar v posušenih strokih vse do saditve.
Odgovori